Annonce

Corbyns medlemsskab på hold efter rapport om antisemitisme

Den tidligere Labour-partileder har fået inddraget sit medlemskab efter kommentarer til en rapport om anti-semitisme i det britiske arbejderparti.
Det britiske arbejderparti Labour har suspenderet den tidligere leder Jeremy Corbyn, efter hans kommentarer til en rapport om antisemitisme i partiet, der blev offentliggjort torsdag.

Dermed er fløjkrigen i partiet endnu engang brudt ud i lys luge.

Det er den britiske ligestillings- og menneskerettighedsorganisation, Equality and Human Rights Commission, EHRC, der har stået for undersøgelsen - ikke ulig den måde som flere danske partier på det seneste har forsøgt at tøjle debatten om sexisme og krænkelser i partierne på.

Rapporten kommer efter at beskyldninger om antisemitisme har været rejst adskillige gange i perioden fra 2015 til april i år, hvor Corbyn var leder af partiet.

Rapporten konkluderer blandt andet, at der har været “ulovlige begivenheder med chikane og diskrimination”, “graverende ledelsessvigt” og en “utilstrækkelig” klageproces for antisemitisme, skriver magasinet LabourList.

Kommissionens rapport opregner mindst 20 tilfælde af antisemitisme i partiet og vurderer, at i hvert fald to tilfælde er direkte lovovertrædelser, som partiet kan stilles juridisk til ansvar for.

“En skammens dag”

Det var Labours nuværende leder Keir Starmer, der på et pressemøde præsenterede rapporten. Han kaldte rapportens afsløringer for en “skammens dag” for partiet. Og han gjorde det klart, at der vil blive slået hårdt ned på anti-semitisme fremover:

”Hvis du er antisemitisk, skal du ikke være i nærheden af dette parti. Og vi vil sørge for, at du ikke er det.

”Og hvis der, efter al den smerte, al den sorg og alle beviser i denne rapport, stadig er nogen der mener, at der ikke er noget problem med antisemitisme i Labour, at det hele er overdrevet eller et fraktionsangreb, så er du ærlig talt også en del af problemet.”

“Og så skal du heller ikke være i nærheden af Labour,” lød det fra Starmer. Det sidste med klar adresse til Jeremy Corbyn.

"Problemets omfang er blevet dramatisk overvurderede"

Men selvom beskeden fra partilederen var ganske klar, så valgte Jeremy Corbyn at bruge anledningen til at kalde anklagerne for “dramatisk overvurderede”.

”Jødiske medlemmer af vores parti og samfundet bredt havde ret til forvente, at vi skulle tackle det her, og jeg beklager, at det tog længere tid at levere den forandring, end den skulle,” skrev Corbyn på Facebook.

Men han sagde også: "Problemets omfang er blevet dramatisk overvurderede af politiske årsager, af vores modstandere, både inden for og uden for partiet, såvel som af mange af medierne."

placeholder

Og det var altså for meget for partiledelsen, som valgte at suspendere Corbyns medlemskab:

”I lyset af hans kommentarer i dag og hans efterfølgende nægtelse af at trække udtalelserne tilbage, har Labour suspenderet Jeremy Corbyn mens efterforskningen pågår,” lød det i en kortfattet kommentar fra en talsmand fra Labour.

Genåbner fløjkrig

Suspenderingen af Jeremy Corbyn førte straks til en genopblusning af den konflikt mellem højre- og venstrefløjen i partiet, som prægede det under hele Corbyns tid som leder.

I den konflikt var beskyldninger om anti-semitisme, og ikke mindst Corbyns manglende afstandtagen fra antisemitiske handlinger, centrale.

Lidt skarpt karikeret, kan man sige, at mange af Labours jødiske politikere tilhører højrefløjen, mens Corbyn havde opbakning fra folk på venstrefløjen, som var kritiske overfor Israel og/eller udtrykte anti-jødiske holdninger.

Jeremy Corbyns støtter på venstrefløjen beskylder Keir Starmer og hans folk for at bruge undersøgelsen, som en anledning til at slippe af med Corbyn og at en eksklusion af den tidligere leder, vil føre til en ødelæggende splittelse af partiet, som vil ødelægge partiets chancer for at vinde næste parlamentsvalg (i 2024).

Baglandet bestemmer

At Corbyn er suspenderet betyder, at han formelt stadigvæk er medlem af partiet, men han har fået frataget retten til at deltage i f.eks. Labour-parlamentsgruppens møder.

Det er nu op til partiets hovedbestyrelse, National Executive Committee, at tage stilling til om Corbyn skal ekskluderes. Her har Keir Starmers fløj et lille flertal.

Hvis Jeremy Corbyn ender med at blive ekskluderet, så er det op til ham selv at vurdere om han vil fortsætte som parlamentsmedlem, men han har tidligere sagt, at parlamentsmedlemmer, der mister partiets opbakning, bør trække sig.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet