Uvildig undersøgelse skal afdække “et cover-up fra Danske Banks topledelse”

Finanstilsynet tvinger landets største bank til at undersøge gældsskandale. “Den eneste måde, vi kan få visket tavlen ren,” lyder det fra erhvervsministeren
Finanstilsynet pålægger Danske Bank at bestille og betale for en såkaldt uvildig undersøgelse af skandalen om bankens håndtering af kunders gæld.

Det meddeler Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

En beslutning, som SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, kalder “ret sjælden”.  

“I SF er vi glade for den beslutning, det har jeg været ude og ønske længe. For tilliden til at banken skulle kunne undersøge sig selv og rydde ordentlig op, er ikke-eksisterende,” skriver hun på Facebook.

placeholder
 

SF-ordfører: “Man har mørklagt sagen”

Danske Banks egen advokatundersøgelse siger, at den ulovlige gældsinddrivelse har stået på siden 1992.

Det er - ifølge Lisbeth Bech-Nielsen - gået ud over bankens mest økonomisk sårbare kunder, hvor banken i nogle tilfælde ulovligt har krævet op til 200.000 kroner.

Men ifølge SF-ordføreren er det altså ikke kun fejl og fejl gennem årtier.

“Det er også et cover-up fra bankens topledelses side, hvor man har mørklagt sagen,” skriver hun og fortsætter:

“Hvad banken har gjort her er ikke bare amoralsk, det er højst sandsynligt også strafbart. Det må de kommende undersøgelser vise.”

Den uvildige undersøgelse skal blandt andet sikre, “at der fremadrettet kan være tillid til bankens håndtering af gældsinddrivelse”.

Danske Banks administrerende direktør, Chris Vogelzang, skriver i en kommentar til Berlingske, at banken hilser påbuddet “velkommen”.

Minister: Tavlen skal viskes ren

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) finder forløbet med bankens håndtering af gældsskandalen “træls at være vidne til” både som minister og almindelig borger i Danmark.

“Det vi skal til at se nu, det er handlekraft, og det er, at de pæne ord om “better bank”, tillid og ordentlighed, de også bliver udlevet gennem konkrete handlinger,” siger han til TV 2 Nyhederne og fortsætter:

“Derfor hilser jeg det velkomment, at Finanstilsynet i dag har truffet den beslutning at igangsætte en uvildig undersøgelse af forløbet her, for det er den eneste måde, vi kan få visket tavlen ren og komme videre.”

Skrider ind for anden gang

Det er anden gang, at Finanstilsynet går ind i sagen om ulovlig gældsinddrivelse, som TV 2 og Berlingske har afdækket. Første gang var for få måneder siden, da Finanstilsynet var ude med skarp kritik og fire påbud.

Danske Bank skal “foretage og afholde udgifterne til en uvildig undersøgelse af de foranstaltninger, som banken har truffet og vil træffe for at rette op på fejlene i bankens gældsinddrivelse, og af bankens it-systemer for gældsinddrivelse,” skriver Finanstilsynet i pressemeddelelsen.

“I den konkrete sag om uretmæssig gældsinddrivelse har Danske Bank tilsidesat hensynet til kunderne ved ikke at rette de konstaterede fejl i gældsinddrivelsen, at inddrive gæld, som banken ikke havde krav på, og undlade at informere de berørte kunder om fejlene,” lyder argumentet fra Finanstilsynet.

Har opkrævet gæld ulovligt 

TV 2 og Berlingske har inden for de seneste måneder afsløret, at fejl i data og it-systemer har betydet, at Danske Bank i flere år ulovligt har opkrævet gæld fra inkassokunder.

Banken har systematisk opkrævet for høje beløb og i visse tilfælde beløb fra forkerte personer. Cirka 17.000 gældssager er sat på pause, imens Danske Bank er i færd med at gennemtjekke op mod 106.000 gældssager.

Finanstilsynet påpeger, at den uvildige undersøgelse skal sikre, at samtlige kunder, som ulovligt er blevet opkrævet gæld, bliver korrekt identificeret.

“Finanstilsynet vurderer..., at det i denne sag vil være afgørende for at genetablere tilliden til lovmæssigheden af bankens gældsopkrævning, at der foretages en vurdering af, om banken i overensstemmelse med påbuddet har identificeret og orienteret de berørte kunder,” skriver Finanstilsynet.

Danske Bank skal senest den 15. januar 2021 have fundet en eller flere sagkyndige, som kan hjælpe med undersøgelsen. Valget af sagkyndige skal godkendes af Finanstilsynet.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce