Annonce

Trump: "Selvfølgelig går jeg frivilligt"

Donald Trump fastholder, at der er begået massivt valgsvindel, men hvis valgmændene peger på Biden, så forlader han frivilligt Det Hvide Hus.
Den amerikanske præsident Donald Trump vil frivilligt forlade Det Hvide Hus, når hans embedsperiode udløber i januar, hvis valgmandskollegiet i næste måned peger på Joe Biden som vinder af præsidentvalget.

Det siger Donald Trump nu selv

Det sker i forbindelse med præsidentens årlige hilsen til udsendte soldater i anledning af den amerikanske højtid thanksgiving,

Det burde egentlig ikke være nogen nyhed, at en præsident, der har tabt et valg, selvfølgelig går frivilligt, men Trump har på intet tidspunkt, hverken før eller efter valget, givet et klart svar på om han ville respektere valgresultatet og gå frivilligt.

Donald Trump har stadig ikke officielt anerkendt valgresultatet og dermed sit nederlag, men fastholder stædigt, at Joe Biden kun har vundet ved at begå omfattende valgsvindel.

"Jeg ved ikke hvad der kommer til at ske. Men jeg ved en ting, Joe Biden fik ikke 80 millioner stemmer," siger Trump. Han påstår også, at han har fået mere end 74 millioner stemmer, men at de ikke er blevet talt med, fordi de er blevet smidt ud.

placeholder

“Sådan skal du ikke tale til mig”

Udtalelsen faldt i forbindelse med præsidentens traditionelle hilsen til udsendte tropper på thanksgiving, en begivenhed, der normalt hæver sig over partipolitiske slagsmål.

Men hele seancen udviklede sig til en mærkværdig omgang, hvor Trump i lange, lange svar gentog mange af de beskyldninger om valgsvindel, som hans advokater i de seneste uger har præsenteret dommere for - og som dommere på stribe har afvist for at mangle beviser.

Det førte undervejs til at præsidenten blev meget ophidset.

"Sådan skal du ikke tale til mig. Du er en letvægter. Jeg er USA's præsident. Tal aldrig til USA's præsident på den måde," lød det fra Trump til en journalist, der forsøgte at udfordre præsidentens påstande om svindel.

Det er første gang, siden valget for godt tre uger siden, at Trump overhovedet svarer på spørgsmål fra journalister.

Flere sære påstande

Trump kommer med en lang række påstande om valgsvindel. Blandt andet om firmaet Dominion Voting Systems, der har leveret stemmemaskiner til nogle af delstaterne. Dominion har pillet ved softwaren, så stemmer på Trump bliver ændret til Biden, hævder Trump.

Han påstår også, at flere mennesker har stemt, end der bor i Wayne County i Michigan, altså amtet i og omkring Detroit, hvilket er svært at få til at stemme. I de officielle valgresultater har omkring 850.000 stemt, men der bor altså 1,7 millioner mennesker i amtet.

Et tredje af Trumps argumenter er, at det er uforståeligt, at Joe Biden skulle have fået 80 millioner stemmer, flere end selv Ronald Reagan, der jo vandt en storsejr i 1984. Reagan fik 58 procent af stemmerne og i alt 54,5 millioner stemmer.

Biden fik 51 procent, men altså 80 millioner stemmer. Det skyldes formentlig, at der i 1984 kun var 235 millioner amerikanere - mod 330 millioner nu.

Trump hævder også, at Joe Biden umuligt kan have vundet i Pennsylvania, blandt andet fordi han er imod fracking - altså metoden med at bore efter olie og gas ved hjælp af kemikalier.

Kaldte partifælle "fjende af folket"

Donald Trump mener desuden, at der har været snyd, fusk og svindel involveret i delstaten Georgia, som Biden vandt med godt 10.000 stemmer.

Trump kan dog ikke alene bebrejde demokraterne resultatet af præsidentvalget i Georgia. For både statens guvernør og den valgansvarlige er begge republikanere.

Men ifølge Trump så er Georgias indenrigsminister (og altså valgansvarlige) Brad Raffensperger "en fjende af folket", der er blevet snydt af Demokraterne.

Georgia er i de kommende måneder ekstremt vigtig for begge partier.

Den 5. januar skal der nemlig være anden runde af valget, om de sidste to senatspladser fra Georgia. Her kæmper to republikanere for genvalg. Resultatet af senatsvalget kommer til at afgøre, hvem der får magten i det 100-mand store senat.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Om trumpismen
Man kunne jo let på baggrund af Trumps udtalelser få det indtryk, at han er ved at strække våben.
Den konklusion bør dog nok lige vedhæftes et par tilføjelser.

Trump administrationen har nemlig forsøgt at få myndighederne i nogle af svingstaterne til at udpege valgmænd, der skulle votere ude af trit med stemmetallene, og man kan frygte, at der forsøges lagt heftigt personligt pres på de valgmænd der udpeges til at afgøre præsidentvalget i januar.
Derfor er sagaen om valget først endeligt afgjort når valgmændene har talt.

Men det er kun første halvleg, for man må nok regne med, at Trump efter Bidens indsættelse i det Hvide Hus, vil fortsætte sin løgnekampagne om valgsvindel, med det formål at nære undergravningen af det amerikanske demokrati og splittelsen i den amerikanske befolkning. Hensigten kunne være at lade det være indledningen på den næste valgkamp for ham selv eller næste medlem af Trump-familien.

Skal det undgås, kræver det en gennemgribende debat i den amerikanske offentlighed om hvorfor amerikanerne ikke anerkender, at staten og dens skattefinansiering ikke er folkets fjende, men demokratiets værktøjskasse for at spille en rolle i samfundets udvikling, og for at sikre en ordentlig sammenhængskraft gennem en hårdt filtrængt social sikring, en fri og lige adgang til uddannelse og at staten opfylder sin demokratiske pligt til at varetage almindelige borgeres interesser. Det gælder tillige de ansattes ret til at organisere sig, det gælder når de store selskaber og deres ejere, uden øje for de generelle samfundsinteresser, tildeles skattefrihed og fri adgang til at drive rovdrift på natur og miljø. Det gælder kompromittering af pressens troværdighed og andre magtcentres autoritet, hvad enten det drejer sig om retssystemet, forskeres udsagn, hvor blokering af samfundets funktionsevne synes at være selve målsætningen.

Og det er lige her, at Trumps oprør mod ”sumpen” i Washington, træder frem i sin heftigt forløjede forklædning, som et forsvar for den lille mand. I al sin løgnagtige demagogi vender han statens dysfunktionalitet til et angreb på staten, hvor den i stedet burde rettes mod dollarkratiet. Hans politik er nærmest en afskrift af alle dollarkratiets målsætninger, og hans uspiselige fremtoning tolereres i konservative og libertanske kredse, fordi han har formået i et konspirationsorgie at gennemføre et kæmpebedrag og bilde en udsultet underklasse ind, at han med sit dollarkratiske program varetager deres interesse.
Mon ikke det er forklaringen på den gåde det er, at tilsyneladende forstandige personer som Khader, Åmund og Seier ser lyset i Trump som en, der formår at forene en udvidet privilegieudbygning med tilslutning fra en underpriviligeret underklasse.

Kan en sådan fri debat trænge gennem støjsendersystemet og gennemføres i den amerikanske offentlighed, vil jeg spå trumpismen samme skæbne, som en Dansk Folkepartis i Danmark. Så god vind Joe.

Gud fader bevare os; Joe Biden har mindre karisma end en sølvfisk, og han er i lommen på Big Tech som har hjulpet ham trofast med mere eller mindre lyssky virkemidler gennem hele valgkampen. Hvis du tror valget har været "fair and square", så tager du helt fejl.

Jeg tror sådan set ikke noget, før der kommer nogle lødige informationer på bordet. Skal jeg endelig ud i sandsynligheder vil jeg tro, at den siddende præsident har langt flere virkemidler til rådighed end modkandidaten, og at techgiganterne nok hælder mere mod dollarkratiet end mod velfædspolitikerne.