Sejr for HK: Arbejdsgiver har ansvaret for arbejdsskade under julefrokost

En 29-årig mand har fået erstatning, efter at en ulykke under en julefrokost endte med på tragisk vis at gøre ham næsten uarbejdsdygtig
Foto: Colourbox
Det var december 2016. Han var 26 år og i fuld gang med karrieren hos et revisorfirma i Viborg.

Men hvad der skulle have været en hyggelig julefrokost i firmaet, endte som en tragedie for Nichlas.

Julefrokosten startede nemlig med sociale aktiviteter i et legeland, hvor kollegaerne sumobrydede med hinanden, og her gik det galt. Også selv om alkoholen ikke var kommet på bordet.

Nichlas tabte sine kampe, og efter en dyst blev en af kollegaerne begejstret og ville - efter eget udsagn - ”hoppe op” på ham. Men desværre ramte kollegaen hans nakke og ikke ryggen, og så indtraf ulykken.

Kampen mod arbejdsgiverne

Fire år senere har HK dog nu fået rettens ord for, at da ulykken skete til en firmajulefrokost, så har arbejdsgiveren det fulde ansvar for arbejdsskaden og dermed også for udbetalingen af 100.000 kroner i erstatning.

Så har arbejdsgiverne ansvaret

"Er det en aktivitet lavet af arbejdsgiverne, også udenfor arbejdspladsen, så har arbejdsgiverne ansvaret for arbejdsskaderne, og derfor kan man ikke bare se til og ikke ønske at give erstatning," siger Martin Rasmussen, næstformand i HK Danmark. 

Arbejdsgiverne mente ellers ikke, de havde ansvaret. Men retten gav HK medhold i alle punkter.

Dermed får Nichlas de 100.000 kroner og større sikkerhed i fremtiden, hvis han skulle gå fra arbejdsmarkedet grundet sine skader.

HK: Vigtigt at være medlem af en fagforening

HK opfordrer til at tage kontakt, hvis man er i tvivl.

"Denne sag viser, at det er vigtigt at være medlem af en fagforening, for havde man stået med sagen selv, så havde det været rigtig dyrt at skulle hyre advokater udefra," siger Martin Rasmussen.

Du skal ikke stå alene

"Jeg vil opfordre alle medlemmer, som er i tvivl om, om de kan få hjælp, til at kontakte os. Vi er her for medlemmerne, og du skal ikke stå alene overfor arbejdsgiverne."

Knæ-kvæstelse gav ikke erstatning

Ifølge Fagbladet 3F er det langt fra første gang, at en ulykke til en julefrokost ender i slagsmål om erstatning.

I 2017 fik forsikringsselskabet Tryg medhold, da de nægtede at udbetale arbejdsskadeerstatning til en kvinde, efter at hun var kommet til skade ved en julefrokost.

Kvinden kom til skade, da hun på jagt efter natmad til sit firmas julefrokost, som i samme anledning have opstillet en pølsevogn, besvimede og skadede sit knæ.

Ankestyrelsen havde i første omgang anerkendt, at ulykken var en arbejdsskade. Men da arbejdsgiverens forsikringsselskab Tryg nægtede at udbetale beløbet, stævnede Ankestyrelsen Tryg ved Østre Landsret.

Selv om Ankestyrelsen ved en principafgørelse i 2006 slog fast, at en ulykke sket under firmaets julefrokost er en arbejdsskade, fik Tryg medhold i Østre Landsret i sagen om kvinden med det kvæstede knæ, og de slap dermed for at udbetale erstatning.

Alle parter var dog enige om, at julefrokost-ulykken var omfattet af arbejdsskadeforsikringsloven.

At ulykken så alligevel ikke førte til arbejdsskadeerstatning skyldtes, at kvindens besvimelse, som i sidste ende var det, der førte til ulykken, ikke hang sammen med arbejdet, vurderede Østre Landsret.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce