Sundhedsministeren udstyret med næse i mink-sagen

Ministeren oplyste ikke Folketinget om mulig trussel mod coronavaccine - det udløser kritik fra bredt flertal
Sundhedsminister Magnus Heunicke står til en næse, fordi han ikke informerede Folketinget om en alvorlig risiko for, at virusmutationer fra mink kunne skade en kommende covid-19-vaccine.

Det står klart efter et samråd torsdag, hvor Magnus Heunicke skulle forklare sig over for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har ført an i kritikken

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har ført an i kritikken. SF’s Kirsten Normann Andersen og De Radikales Stinus Lindgreen bakker kritikken op. I forvejen støtter partierne i blå blok kritikken.

Formelt uddeles næsen til Magnus Heunicke først i næste uge i forbindelse med et udvalgsmøde i Sundheds- og Ældreudvalget.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, forklarer baggrunden for den kommende næse således:

“Det er afgørende, at vi får sendt et klart signal om, at så væsentlige oplysninger, der har konkret betydning for folkesundheden i Danmark, bliver videregivet, når de havner på ministerens bord.”

Enhedslistens udkast til næsens tekst lyder, ifølge Jyllands-Posten, således:

“Sundheds- og ældreudvalget udtrykker kritik af sundhedsminister Magnus Heunicke, fordi ministeren, selvom han senest d. 22. september var informeret om den alvorlige sundhedsrisiko fra coronamutationer i de danske minkbesætninger ved at de kunne medføre en nedsat følsomhed overfor en fremtidig vaccine, ikke orienterede COVID-19-følgegruppen eller Folketinget. Det er helt afgørende, at en minister videregiver centrale informationer i så vigtig en sag til Folketinget.”

På Twitter føjer Hvelplund til, at "hvis en minister ikke viderebringer væsentlig viden til Folketinget udløser det naturligvis kritik. Uanset om ministeren er rød eller blå".

Op til samrådet meldte Stinus Lindgreen, at han og Hvelplund var klar:

placeholder

 

Tager kritikken til efterretning

Sundhedsminister Magnus Henicke tager kritikken til efterretning:

Vi har kun én interesse, og det er at orientere så meget som muligt, så snart vi har oplysningerne

“Vi har kun én interesse, og det er at orientere så meget som muligt, så snart vi har oplysningerne. Det har vi bestræbt os på at gøre, og hvis man ikke er tilfreds med det, må jeg tage det til efterretning, og så må vi gøre det endnu bedre,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke torsdag aften for rullende kameraer.

Venstre stemmer for næsen, selv om partiet, ifølge sundhedsordfører Martin Geertsen, dybest set mener, at regeringen burde gå af:

“Helt grundlæggende synes vi, at regeringen burde gå af. Vi mener, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission, som kan komme de spadestik dybere, så vi rent faktisk ved, hvad der er foregået.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Martin Geertsen gør med sine sure opstød sig til at Venstre bløder i målinger. Han er ulidelig at høre på. Heunicke har lavet en fejl, ja men han arbejder solen sort med den covid 19 og det eneste de næse partier gør er at finde fejl. Nu skal den minksag ende med erstatning til minkavlerne, og så skal alle videre. Det her er ikke til at holde ud med mig og brok og dårlig tone i folketinget. Tag jer sammen.Det er landet supergode aftaler i dag. Mere af det, hvis man vil have respekt.

Annonce