Annonce

Fagbevægelsen hilser grøn skattereform velkommen

"Man rammer en god balance mellem at sende et stærkt signal om højere afgifter og samtidig tage hensyn til den aktuelle økonomiske situation," lyder det fra FH om klimaaftale
Der er støtte fra fagbevægelsen til regeringens grønne skattereform, der skal indfri løftet om at mindske det danske udslip af klimagasser med 70 procent i 2030.

”Det er rigtig godt, at der er indgået en bred politisk aftale, som baner vejen for højere klimaafgifter," siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, efter aftalen mellem regeringen SF, De Radikale, Venstre og De Konservative faldt på plads tirsdag.

Et stærkt signal

"Jeg synes, man rammer en god balance mellem at sende et stærkt signal om højere afgifter og samtidig tage hensyn til den aktuelle økonomiske situation."

Et af hovedpunkterne i aftalen er, at der nedsættes en ekspertgruppe, der i løbet af de to kommende år skal udarbejde forslag til en ensartet afgift på klimagasser. Forslaget skal blandt andet være provenuneutralt og tage højde for lækage og social balance. FH anbefalede i Helhedsplanen for retfærdig grøn omstilling at nedsætte en ekspertkommission med samme opdrag.

placeholder

Frygter regning

En lang række organisationer, partier samt Klimarådet har netop anbefalet ændrede afgifter på klimagasser. Men de bliver altså ikke indført med det samme.

Til gengæld gennemføres lempelser for seks milliarder kroner i perioden fra 2021 til 2025, der skal give erhvervslivet bedre muligheder for at omlægge produktionen og foretage nødvendige investeringer.

De fattigste skal betale den højeste pris

”Hvis vi bare udskriver en CO2-regning til virksomhederne fra den ene dag til den anden, risikerer vi, at det koster arbejdspladser, og at de fattigste skal betale den højeste pris," siger FH's formand.

"Det er ikke langtidsholdbart. Vi kommer kun i mål med CO2-afgifter med en gennemtænkt model, der tager hensyn til danske arbejdspladser og ikke øger uligheden."

Bind for øjnene

3F og Dansk Metal hæfter sig også ved, at der er tale om en bred politisk aftale, og at virksomhederne får hjælp til den grønne omstiling.

"Omstillingsparate virksomheder og arbejdspladser skal naturligvis forblive i Danmark, og lønmodtagerne skal sikres den nødvendige, uddannelsesmæssige håndsrækning, så de fortsat kan varetage deres job under og efter den grønne omstilling," siger 3F's formand, Per Christensen.

"Forliget om en grøn skattereform er et vigtigt, men ét af flere nødvendige skridt nærmere det fælles mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030."

Dansk Metal har været fortaler for en ensartet afgift på klimagasser og netop ønsket en ekspertgruppe, der skulle se på den konkrete indførelse, da denne beslutning indeholder store dilemmaer om blandt andet risiko for tab af arbejdspladser.

Derfor er formanden i Dansk Metal, Claus Jensen, også glad for, at der nu bliver nedsat sådan en ekspertgruppe.

”Man har bind for øjnene, hvis man ikke kan se de mange dilemmaer, der er med bare at indføre en skyhøj ensartet CO2-afgift," siger Claus Jensen.

Det bliver ikke et nemt arbejde

 

"Der skal tages hensyn til klimaet, arbejdspladser, retfærdighed, og samtidig skal virksomhederne have en reel mulighed for at omstille sig. Det bliver ikke et nemt arbejde for ekspertgruppen, men jeg tror på, det kan lykkes at få indført en ensartet CO2-afgift, der sikrer den nødvendige grønne omstilling og samtidig tager hensyn til konkurrencekraft og arbejdspladser."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet