Annonce

Regeringen har gravet dybt i krigskassen – nu skal der styr på smitten

Med finansloven og aftaler om økonomiske stimuli er der kastet livliner ud til dansk økonomi. Men tiltagene nytter ikke, hvis der ikke kommer styr på smitten.
Med en vækst på 4,9 procent i tredje kvartal fik dansk økonomi et pænt comeback oven på nedturen i første halvår. Der er dog stadigvæk langt op fra coronakrisens dyb, og de høje smittetal forsinker genopstigningen.

Det private forbrug bliver bremset af den smittebølge, der nu er i gang – blandt andet fordi vi går mindre ud blandt andre mennesker. Det rammer især den hårdt plagede oplevelsesindustri, der tilmed er ramt af nedlukning i mange kommuner.

Samtidig er vores vigtigste samhandelspartnere også ramt af den anden smittebølge. Derfor kan vi heller ikke regne med hjælp udefra til vores eksport.

Selv når en vaccine bliver tilgængelig, får økonomien stadigvæk brug for hjælp

Dansk økonomi er langtfra oppe i fulde omdrejninger, og selv når en vaccine bliver tilgængelig, får økonomien stadigvæk brug for hjælp til at komme op i gear. Det sker ikke af sig selv.

Derfor er det også særdeles positivt, at der nu er landet en finanslov for 2021 samt yderligere stimuli, som bidrager til at holde hånden under økonomien ikke bare i 2021, men også i 2022.

Påskepenge og andre stimuli

Der er flere gode tiltag i aftalerne. Det gælder ikke mindst udbetalingen af de sidste to ugers indefrosne feriepenge op til påske. Fordelen ved tiltaget er, at det ikke belaster de offentlige finanser nævneværdigt, og til foråret er COVID-19 forhåbentlig også så meget under kontrol, at pengene for alvor kan komme ud at arbejde og hjælpe oplevelsesindustrien.

Udlandet er fortsat hårdt ramt af krisen, hvilket kan gå ud over eksporten. Men vi kan – som finanslovsaftalen lægger op til – hjælpe virksomhederne ved at stille mere risikovillig kapital til rådighed, så de stadigvæk investerer i nye maskiner og teknologi.

Vil øge beskæftigelsen med godt 14.000 personer

Derudover indebærer den nye grønne skattereform, at de skattemæssige fradrag, når man anskaffer sig nye maskiner, som ikke anvender fossile brændstoffer, bliver forhøjet. Det vil ikke bare skabe arbejdspladser, men også bidrage til at man investerer i grøn teknologi og på langt sigt øger produktiviteten.

Samlet forventer Finansministeriet, at aftalerne om finansloven, stimuli og den grønne genopretning vil øge beskæftigelsen med godt 14.000 personer i 2021 og 13.000 personer i 2022.

Samtidig er der aftalt initiativer, der styrker opkvalificering og omstilling i forbindelse med arbejdsløshed og afskedigelser.

Det er alt sammen tiltag, der skal sikre, at vi kommer så skånsomt som muligt gennem krisen, og at færrest muligt bliver fanget i langtidsledighed og glider længere væk fra arbejdsmarkedet.

Økonomisk råd: Vask hænder og hold afstand

Lige nu og her skal vi dog have bedre styr på smitten. Vi kan komme med nok så mange tiltag for blandt andet oplevelsesindustrien, men hvis der ikke kommer bedre styr på smitten, og vi ikke kan gå ud mellem hinanden på caféer, barer og restauranter, får vi ikke det optimale udbytte af tiltagene.

Med fare for at komme til at lyde som en anden Søren Brostrøm:

Vask hænder og hold afstand.

 

Erik Bjørsted er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og beskæftiger sig primært med makroøkonomiske analyser af dansk og international økonomi. Han er uddannet cand.scient.oecon. fra Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der kommer helt sikkert IKKE "styr på smitten". Det er FOLK slet slet ikke indstillet på. Man ser overalt at
"folket" nærmest lever deres liv som om der INGEN dødsensfarlig virus ER. Ingen afstand til andre. Samvær som
vanligt. Tanker som vanligt. Og nu er det snart Jul. Denne Jul som sørme SKAL være som den plejer at være tænkes der. Hvordan er det overhovedet realistisk og begribeligt at nogen kan eksistere akkurat som vanligt. Og have lyst til "Jul" når ingen aner en pind om "den næste dag" ? Og om fremtiden. Er der slet ikke gået op for "folket " at DØDEN står lige bagved,ventende med en virus som man altså DØR af" såfremt ens krop IKKE kan tåle den virus. COVID 19 er det meget dumt at ignorere og tænke udenom. Hvad er der sket med folks indbyggede
FORSVARSMEKANISMER ? Hvad betyder JUL når man på kloden har en CORONA der tager livet af mennesker i hobetal ? Og HVAD vil hele verden gøre HVIS de mange vacciner måske slet ikke virker effektivt ? Er der nogen der har tænkt på det ?

Hvad betyder risalamande,gås,and,flæskesteg,brunede kartofler,rødkål, juleøl,dans om juletræet,og julegaver i stakkevis helt op til træets top ? Som delelement i menneskeartens nydelsesprogram og selvforherligelse.
Når livet KUN drejer sig om NYDELSE. Mangel på karakter,og selvsikkerhed. For til sidst stolt at "gå ned med
Titanic". Hvad kan al den stolthed bruges til ? Betyder JULEN MERE end selve LIVET ? Mere end at hjerter kan banke ? Når vi når den 23 December har landet 5ooo smittede pr døgn,og 8oo indlagte på landets hospitaler.