Annonce

Markant stigning i stress og psykisk mistrivsel hos hjemsendte medarbejdere

HK Privat: "Hjemmearbejde er ikke ren romantik" - Fagforbund advarer om, at problemerne på hjemmekontorerne hober sig op
Stress, ensomhed og tilmed depression.

Problemerne hober sig op blandt corona-hjemsendte, melder flere fagforbund.

Hos DM (Dansk Magisterforening) har man i løbet af de seneste fire måneder modtaget 53 procent flere henvendelser om stress fra deres medlemmer i forhold til 2019.

Samme meldinger lyder fra IDA (Ingeniørforeningen i Danmark), Djøf (Dansk Jurist- og Økonomiforbund) og HK Privat, der alle har oplevet en markant stigning i henvendelser om psykisk mistrivsel fra deres hjemsendte medlemmer.

Nu ser vi bagsiden af medaljen med ensomhed, distance til kollegaer og ledelse

“Det er en alarmerende udvikling. Da danskerne blev hjemsendt i foråret, oplevede mange det som dejligt med den fleksibilitet og frihed, som hjemmearbejde giver. Nu ser vi bagsiden af medaljen med ensomhed, distance til kollegaer og ledelse samt arbejde og fritid, der flyder sammen,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, til Politiken.

På Twitter understreger Camilla Gregersen, at “der er brug for bedre arbejdsmiljø under hjemmearbejde. Det er hårdt og ensomt, og det fortjener respekt og forebyggelse af stress/skader.” 

HK Privat: Mange føler sig alene

Næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, understreger, at hjemmearbejde ikke er ren romantik:

“Hjemmearbejde er ikke ren romantik. Flere savner fællesskabet, og 21 procent af de privatansatte HK'ere svarer i ny Epinion, at det at føle sig alene er en af de største ulemper ved hjemmearbejde - og det kan føre til mistrivsel og stress,” skriver hun på Twitter.

Siden sommerferien er antallet af henvendelser til Djøf om stress og trivselsproblemer steget med 20 procent i forhold til samme periode sidste år. En del af forbundets medlemmer har siddet hjemme i mange måneder, og det har sat sig tydelige spor:

“De savner deres kollegaer og føler, at de sidder meget alene med deres opgaver, og at de er afkoblede fra arbejdspladsen,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, til Politiken.   

På Twitter uddyber Sara Vergo:

Men stadigt flere begynder for alvor at savne kollegaer, grin og sparring. De mistrives

“Arbejde hjemme. For mange er det ensbetydende med et befriende helle fra storrumskontoret og morgentrafik. Men stadigt flere begynder for alvor at savne kollegaer, grin og sparring. De mistrives.”

placeholder

   

Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening, finder det “forventeligt”, at coronakrisens hjemmearbejde giver stressreaktioner, nu hvor pandemien er blevet langvarig:

“Nu er undtagelsen blevet normalen, og vi kan ikke se enden på den. Derfor må vi forvente, at vi i den kommende tid vil se mere angst, stress og depression, også på arbejdsmarkedet,” siger hun til Politiken.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet