Annonce

Bekymrede pædagoger: Nedluk daginstitutionerne

Pædagoger undrer sig over at de ikke er blevet lukket ned, når andre dele af samfundet er det. Vigtigt at dem der går på arbejde, kan få pasning, lyder svaret
Landets pædagoger undrer sig over, at daginstitutionerne fortsat skal holde åbent, mens regeringen har besluttet at sende både de yngste børn i skolen og SFO'erne hjem som en del af en ny nedlukning.

Det siger formanden for landets pædagoger, organiseret i fagforeningen BUPL, Elisa Rimpler, til mediet a4nu.dk.

BUPL-formanden er tilfreds med, at der lukkes ned for skoler, SFO'er og fritidsklubber for at begrænse smittespredningen. Men hun er uforstående over for, at der ikke overgås til nødpasning i daginstitutionerne.

Samtidig påpeger hun, at smitteniveauet blandt det pædagogiske personale i vuggestuer nu er større end blandt ansatte på plejehjem og skoler.

"Vi vil gå langt for at få samfundet til at køre, men det er meget at forlange, at mens hele landet lukker ned, skal pædagogerne i daginstitutionerne stadig gå på arbejde, som de plejer, siger Elisa Rimpler til A4nu.dk.

Pædagoger hårdt ramt af corona

BUPL henviser til tal fra Statens Serum Institut, SSI, som viser, at pædagoger er mere udsat for coronasmitte end befolkningen som helhed.

Mens to procent af danskerne samlet set har testet positiv for corona, gælder det tre procent af de ansatte på pædagog-arbejdspladser.

Værst ser det ud for ungdoms- og fritidsklubberne. Her har 4,7 procent af medarbejderne været syge med covid-19. Dermed er corona-smitten i klubberne højere end smitten blandt ansatte på hospitaler og plejehjem.

Minister: Det er forsvarligt

Pædagogerne vil dog fortsat skulle på arbejde, selvom dele af Danmark er lukket yderligere ned, skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Det er en super svær tid at skulle igennem. Ikke mindst for de medarbejdergrupper, der stadig er på arbejde, mens andre er sendt hjem. Heriblandt jer," skriver hun direkte henvendt til pædagogerne på Facebook.

"Vi har sådan brug for jer til at tage jer godt af de børn, der har brug for pasning henover julen. Jeg vil gå mange mil for, at I får så høj grad af tryghed omkring det som muligt. Og taler uforandret med jeres organisationer om, hvordan vi gør det bedst."

Men fordi det alligevel snart er jul, og mange skal på juleferie, så er det nødvendigt, at dem der skal på arbejde fortsat kan få passet deres børn, skriver ministeren.

"Sundhedsmyndighederne vurderer, at det er forsvarligt og vigtigt, at de børn, der har brug for pasning hen over julen, kan blive passet. I juleugerne er der langt færre børn i institutionerne end normalt. Vi er igang med at aftale med BUPL og KL og forældreorganisationer i forhold at de tilbageværende børns forældrene skal have begrænset adgang til institutionerne."

Hun fortæller videre, at ministeriet i samarbejde med KL er i færd med at udarbejde landsdækkende retningslinjer for hvordan børnene skal afleveres og hentes. Herunder anbefalinger i forhold til mundbind og forældres adgang til institutionerne.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet