Annonce

Tessas nytårstale var den Danmark havde brug for at høre

Hele ligestillingsdebatten fik et kæmpe skud vitaminer af Vestegnens hårdtslående rapdronnning.
Nytår er lig med nytårstaler, og de fleste danskere følger troligt med, når Dronning Margrethe og landets statsminister toner frem på skærmen og deler deres bevingede ord om året der gik.

Talerne er som oftest relevante, og det helt store og nævneværdige for 2020 har været at snakke om covid-19 pandemien.

På DR2’s program Deadline havde de inviteret en kendt person ind, for at holde en nytårstale. De havde inviteret den kvindelige rapper, Tessa, som gav Danmark den nytårstale, som vi egentlig nok havde lidt mere brug for, end dem vi fik fra Majestæten og statsministeren.

placeholder

Ikke den stuerene type

Tessa er en forholdsvis ny rapper på den danske scene, og hun præsenterer sig selv som “professionel rapper, skydeskive og grænseskubber”.

Rapperen, der er opvokset i Askerødparken i Hundige på den københavnske vestegn, starter sin tale ud med, at fortælle at hun ikke vil snakke om det næsten uundgåelige emne: Corona. Til gengæld genoplivede hun ligestillingsdebatten, men nu fra en ung kvindes synspunkt.

Tessas rap er ikke til den stuerene side. Hun kommer i flæng med sætninger som: ”Slik min røv, smag min succes”, ” Ta’r din mand, tro mig, jeg kan” og ”Ligger der, som om at dit navn er Don Juan, ro på, jeg gør det bedre med min egen hånd”.

Ikke umiddelbart tekster, som man sætter på på børneværelset. Men kigges der overordnet på hendes lyrik, så er hun en kvinde fyldt med selvtillid, og teksterne er egentlig ikke så langt fra dem, som nogen af hendes mandlige kollegaer producerer, og har produceret i årtier.

Burde være vant til hårdt sprog

Men alligevel mødes hun med kritik. Det kunne være fristende at tro, at vi efterhånden var vant til det mindre stuerene sprog. Rapgrupper som f.eks. Suspekt har i årevis leveret den ene beskidte rap til den anden.

Men ifølge Tessa selv, så mener mange danskere åbenbart ikke, at det er helt lige så okay, at en kvinde laver den slags tekster. Hun er blevet mødt med en holdning om, at hendes tekster er ”stødende” og ”degraderende”, blandt andet imod unge kvinder.

Men som Tessa selv siger i nytårstalen: ”Jeg rapper om at kneppe hvem jeg vil, hvordan jeg vil og når jeg vil”, hvilket kan tolkes som, at hun ikke retter sine tekster mod at degradere en bestemt målgruppe, men at hun siger hvad hun vil.

Strålende styrke og power

Det overordnede budskab i mange af hendes tekster, kan tolkes som strålende styrke og power, og en besked til unge kvinder om, at rejse sig op gøre hvad man vil.

Er teksterne degraderende mod nogen, er det nok nærmere mod mænd. Men kvinderne har måtte lægge øre til degraderende tekster i flere år, så hvorfor er det nu et problem, at situationen er vendt? 

Kvinderne har måtte lægge øre til degraderende tekster i flere år

Kritikerne rammer Tessa på hendes køn, og mener at kvinder med den slags sprog, er uden selvværd og selvrespekt, samt trænger til kærlighed og bekræftelse.

Så vi er åbenbart stadig på et punkt, hvor kvinder ikke må udtrykke sig hårdt seksuelt, uden at man tror de er skadede sjæle, der mangler kærlighed og omsorg.

Utilstedelig kritik 

Kritik er fint. Kritik skal til, for det kan hjælpe mennesker med at udvikle sig. Men kritik som den Tessa beskriver, hører ingen steder hjemme. Det virker heldigvis til, at Tessa bruger det som brænde til sit bål, i stedet for et tæppe af dårligt selvværd.

Tessas tekster er i ligestillingsdebattens yderfløj, sammen med udtalelser fra en kvinde som Louise ’Twerk Queen’ Kjølsen, der for nogle år tilbage var i mediernes søgelys.

Begge kvinder kommer med hårde meninger, og de er ikke bange for at holde sig tilbage. Det kan virke voldsomt, og mange mener endda det er farligt for ligestillingen.

Dem der skaber røre, skaber forandring

Men er der noget SoMe har lært os, så er det at der til tider skal en shitstorm til, for at skabe forandring. Og en shitstorm skabes ved at være kontroversiel og sige sin mening, helt uden filter, gennem det talerør man mestrer.

Det har vi set med Sofie Linde til Comedy Galla, Louise Kjølsen som debattør eller dengang komikeren Torben Chris postede et billede af ham selv, i badekar med sin datter.

En atypisk og til tider provokerende adfærd vil give opmærksomhed, og enten vil folk elske eller hade sådan en person,. Men de mennesker, der tør den slags, dem der kan skabe røre i andedammen, kan føre til en forandring.

Inspirerer unge kvinder i ligestillingsdebatten 

En cadeau skal lyde til Tessa, for at have modet på at producere kontroversielle tekster og have en provokerende adfærd.

Det er forfriskende med tekster, der i min optik løfter kvinder, og giver os en tekst vi kan rappe med på, når vi er lidt trætte af nogle af de mænd der findes derude. Hun er heldigvis også blevet taget godt imod af sine flabede mandlige kollegaer i Suspekt, der sammen med hende har lavet endnu en beskidt rap.

Men også Karen Mukupa har taget godt imod Tessa, og sammen har de genoplivet en af 00’ernes stærke kvindelige rappere: Natasja, som dengang også gav kvinderne kontroversiel lyrik at rappe med på.

Lad os håbe at opbakningen fra hendes kolleger og fans holder hende kørende, i mange år endnu og kan inspirere flere kvinder både i ligestillingsdebatten og i livet selv.

Nanna Brix er uddannet tjener og læser på ergoterapeutuddannelsen på UCN Aalborg. Hun er medlem af DSU Aalborg.


Flere artikler om emnet