Annonce

Historieløshed skaber sammenligninger uden lighedspunkter

Den politiske debat flyder over med eksempler på misbrug af historien, mener historiestuderende.
Rundt i landet har der været kæmpe traktor-demonstrationer mod regeringens beslutning om at aflive de danske mink.

Politikere, debattører og mediefolk forstår ikke historien og derfor bruger de den forkert i den offentlige debat. Det samme gøre sig gældende i store dele af den danske befolkning.

Mette i nazi-uniform

Under disse demonstrationer er der dukket redigerede billeder op af statsministeren iklædt nazi-uniform. På et af skiltene står der, at “Hitler ville være stolt af en datter som Mette Frederiksen” og på et andet står der ”Lystløgner, lystmorder, det står jeg for”

Hvis demonstranterne og kritikere af Mette Frederiksen (S) ønsker at skabe en seriøs debat, så skal de stoppe med at sammenligne den danske statsminister med en af historie største krigsforbrydere.

Adolf Hitler slog millioner ihjel på verdensplan, indførte censur, udsatte millioner for miserable forhold, fattigdom og myrdede 6 millioner jøder på bestialiskvis. Samtlige argumenter, som skulle opstille lighedspunkter mellem Frederiksen og Hitler har ingen eksistensberettigelse.

Er danskernes tilværelse blevet så privilegeret, at de end ikke kan forstå, at det er coronaen og ikke Mette Frederiksen, som er skyld i de restriktioner, som er indført i store dele af hele verden?

Ikke alle forstår historien

Mange debattører trækker i dag hyppigt streger tilbage til 2. verdenskrig.

Brugen af historie har vundet indpas hos både eksperter, politikere og i den almene befolkning. Der bliver henvist til historien i tide og utide for at styrke ens egen fortælling.

Problemet er, når de fleste som forsøger at henvise til historien, simpelthen ikke har forstået den.

Og mange flere har gentaget det egenrådige narrativ.

De som ikke har en historiefaglig uddannelse har læst om historien, men oftest forstår de den ikke. De forstår ikke den kompleksitet historien indeholder, de forstår ikke den enkelte samtids kontekst og de fordømmer al historie med nutidens briller. Derfor er man dømt til at aldrig at forstå historien.

Alt kan sammenlignes med 2. verdenskrig

I det hele taget, hænger sammenligningerne med 2. verdenskrig og holocaust løst på alverdens debattører.

I programmet “Signe Molde på udebane” på DR2 sammenligner dyreaktivisten Casper Hilt moderne dyreproduktion med Holocaust.

Tidligere formand for Alternativet Uffe Elbæk har draget lighedspunkter mellem nutidens Danmark og fascismen i et nyhedsbrev fra 2019. Disse eksempler er kun et udsnit af den historiske galskab som har spredt sig.

Det danske samfund i dag har ingen lighedspunkter med samfundet under Anden Verdenskrig. Uanset, hvordan man prøver at vende og dreje det, er vores samfund hverken præget af ekstrem fattigdom, hungersnød, manglende frihed eller diktatoriske mordere.

Anden Verdenskrigs sammenligninger bliver misbrugt til fremhæve worst-case scenario og illustrere en alvor, som er associeret med Anden Verdenskrig. Fascisme i Danmark? Ja. Frygt for Nye Borgerliges vederstyggelige retorik og menneskesyn? Ja. Men at Uffe Elbæk mener at den mere realistiske centralisering af udlændinge og integrationspolitik er inhuman og fascistisk, mener Elbæk oprigtig talt at det danske folketing består af 80% fascister?

Mere historieundervisning, nu!

Jeg er træt af skruppelløse politikere og borgere med medietid, som leger historisk fandango. Politikerne har et moralsk ansvar til ikke at misinformere befolkningen. Det er trættende at disse historieforvrængere i de politiske lag og i den almindelige befolkning udgør en trussel overfor hele landets historiske grundlag.

Der er behov for et opgør med at hver gang vi oplever negative tendenser i Danmark, at sammenligne det med Anden Verdenskrig forhold. Vi skal ikke gentage historien, men vi skal passe på med i

Vi er nødt til at forebygge denne negative spiral ved at øge antallet af historietimer på samtlige uddannelsesinstitutioner. Og måske er det på tide at historikerne hanker op i selv, deltager i den offentlige debat og sætter de historiske misinformationer på plads?

 

Adam El-Matari er historiestuderende på Aalborg Universitet med sidefag i dansk.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Et utroligt relevant og præcist indlæg om historieløshed og misbrug. Tak!

Jeg tror desværre ikke det kun er manglende historie kundskaber der er skyld i at "Nazikortet" bliver trukket gang på gang. Det er mit indtryk at det bevidst bliver brugt, for at dæmonisere sine politiske modstandere og udstille deres "dårlige" menneskesyn. Dermed forplumres debatten, fordi de mangler argumenter.

Hvor sandt og god redegørelse.
Nej der er ingen sammenligning med 2.verdenskrigs uhørligheder.
Ja ville være godt med både mere undervisning i skolen,samt flere kompetente historiker som vil deltage i debatten.
Tænker også medierne kunne oppe sig, og invitere ovennævnte, så det ikke kun, er "manden/kvinden" på gadens kommentar de bringer.

Annonce