Lønkompensation forlænges i alle brancher

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge lønkompensation, indtil de skærpede corona-restriktioner ophører
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har landet endnu en trepartsaftale, som forlænger lønkompensation i alle brancher, indtil de skærpede corona-restriktioner ophører.

På den måde kan den fortsat være med til at hjælpe både lønmodtagere og virksomheder i en svær periode.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

“Jeg er glad for, at arbejdsmarkedets parter på ny reagerer hurtigt og sammen med regeringen forlænger lønkompensation,”  siger fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der har forhandlet aftalen på plads, og fortsætter:

At der er styr på smitten er en forudsætning for, at vi kan få vores arbejdsmarked og økonomi tilbage på ret kurs

“Både lønmodtagere og virksomheder bidrager til ordningen, som har været med til at redde tusindvis af arbejdspladser og forhindre, at mange virksomheder har måttet dreje nøglen om i denne alvorlige situation, hvor dele af samfundet er lukket ned af hensyn til folkesundheden. At der er styr på smitten er en forudsætning for, at vi kan få vores arbejdsmarked og økonomi tilbage på ret kurs.”

Nye nedlukninger gør ny aftale nødvendig  

Den nye trepartsaftale kommer, efter at corona-nedlukning af samfundet er blevet forlænget på grund af den alvorlige corona-situation, hvor mange er smittede, og antallet af indlagte stiger.

Parterne er enige om at genindføre muligheden for, at virksomhederne kan varsle ferie for den enkelte lønmodtager svarende til én feriedag optjent efter ferieloven, én afspadseringsdag med løn eller, hvis medarbejderen ikke har tilstrækkelig ferie eller afspadsering svarende til en dag, afholde tjenestefri i én dag uden løn, når medarbejderne er hjemsendt på lønkompensation.

I perioden hvor de skærpede restriktioner gælder - altså i første omgang til og med 7. februar - vil det gælde, at lønmodtagere skal bidrage med én feriedag for de første 21 kalenderdage, som ordningen forlænges med. Lønmodtagere kan maksimalt pålægges at bidrage med fem feriedage i perioden.

Glæde hos arbejdsmarkedets parter 

Hos fagbevægelsen er man glad for aftalen.

“I den meget vanskelige situation vi står i, er jeg glad for, at det endnu engang er lykkedes at skabe tryghed på arbejdsmarkedet ved at kunne fortsætte lønkompensationsordningen i endnu en periode,” siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, og fortsætter:

Er jeg glad for, at det endnu engang er lykkedes at skabe tryghed på arbejdsmarkedet

“Ligesom ved udbruddet af corona sidste forår har vi nu aftalt, at arbejdstagerne kan bidrage med op til fem feriedage i perioderne med skærpede restriktioner her i foråret, igen for at lette byrden for de hårdt pressede virksomheder.”

Også arbejdsgiverne er tilfredse med aftalen.

“Det betyder, at vi fortsat vil holde hånden under virksomheder og medarbejdere i denne svære tid. Det er samtidig også fornuftigt, at medarbejderne nu bidrager med at afholde ferie eller afspadsere, så vi tager noget af presset af virksomhederne,” lyder det fra administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og langtidsledige betaler fortsat 1000 kr i bøde hver månde pga
de ikke har fundet et arbejde

Annonce