Annonce

Trump-farvel: I fire år har vi stirret ned i afgrunden

Trump var en opvisning i, hvor galt det kan gå, når man tager demokratiet for givet. Forhåbentlig vil der vokse et bedre og mere retfærdigt USA frem af vanviddet.
Det sluttede lige så uværdigt, som det begyndte. Med masse-amnestier til Trumps kriminelle venner.

Mens rigsretten mod den forhenværende præsident ruller videre, så brugte Trump sine sidste timer i Det Hvide Hus til det eneste, han er god til: at tage til sig.

I USA kan præsidenten benåde kriminelle, og det er der gode penge i. Prisen er i omegnen af en halv million kroner, hvilket endnu en gang understreger, at den orange demagog er de riges bedste kammerat.

I USA kan præsidenten benåde kriminelle, og det er der gode penge i.

Alt snakken om at hjælpe USA’s trængte arbejderklasse var bare mundsvejr.

Det eneste positive ved Trump var hans inkompetence 

Det eneste positive, der er at sige om USA’s 45. præsident, er - ud over at han endelig er fortid - at han ikke nåede at forvolde endnu mere skade.

Hans kupforsøg var lige så præget af amatørisme og inkompetence, som alt andet i hans administration. Heldigvis.

Det ændrer dog ikke på, at det, som skete 6. januar, hvor vrede Trump-støtter stormede kongres-bygningen i hovedstaden Washington DC, er noget af det mest skræmmende, jeg har oplevet i min levetid.

Igen på mode at lave “putsch”

Det er nemt at tage folkestyret for givet. Både herhjemme og i USA. At oplyste demokratier igen som i mellemkrigstiden skal opleve “putsch”, hvor bøller nægter at anerkende frie valg, er forstemmende.

De virkelige skurke er Trump og hans kabale af skruppelløse løgnere samt de mange kujoner i det republikanske parti, der har dækket over ham.

I disse timer arresteres kupmagerne over hele USA. De vil få deres velfortjente straf, men alligevel er det svært at føle sig tilfreds. For se det fra deres synspunkt: De er blevet hjernevasket af deres medier og magtfulde ledere til at tro, at det er Demokraterne, som nægter at respektere valgets resultat.

De er lige så meget ofre som gerningsmænd. De virkelige skurke er Trump og hans kabale af skruppelløse løgnere samt de mange kujoner i det republikanske parti, der har dækket over ham.

Trump er forhåbentlig færdig, men hans medløbere bør de amerikanske vælgere tage et grundigt opgør med.

Biden ligner Danmarks bedste ven

Den nye præsident Biden ligner på papiret den perfekte præsident for et land som Danmark.

Han er pragmatisk og sætter sin lid til det internationale system af alliancer og handelsaftaler, som Danmark har så stor nytte af.

Hvor republikanerne vil sætte det hvide Amerika først, så vil demokraterne sætte minoriteternes Amerika først. Ingen tænker på fællesskabet.

Men samtidig har han en frygtindgydende opgave foran sig. Han skal samle det USA, der ikke har været mere splittet i min levetid. Et er, at republikanerne har udviklet sig i fascistisk retning, men hans eget demokratiske partis modsvar har desværre været en identitetspolitisk drejning, hvor man ser verden igennem de samme race-briller som republikanerne - bare med omvendt fortegn.

Hvor republikanerne vil sætte det hvide Amerika først, så vil demokraterne sætte minoriteternes Amerika først. Ingen tænker på fællesskabet.

Der er risiko for, at Biden vil begå de samme fejl som sine demokratiske forgængere Clinton og Obama og bidrage til endnu mere af den ulighed og kulturelle splittelse, der fungerede som benzin på Trumps bål.

USA er altid kommet styrket ud af sine kriser

Selv om der er nok at bekymre sig over i forhold til udviklingen i USA, så er der også grund til optimisme. Landet har været igennem værre kriser end den nuværende. Revolution, borgerkrig og borgerrettighedskampe.

Hver gang har det set sort ud for unionen, og hver gang er den trådt ud af konflikten styrket og i en mere retfærdig version. Først gjorde man op med monarkiet. Derefter slaveriet og endelig (og alt for sent) den juridiske diskrimination mod de sorte.

Selv verdenskrigene var fremgangstider, hvor USA nedkæmpede diktaturstater, mens de selv udvidede amerikanernes politiske og sociale rettigheder.

Det kan og skal ske igen.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Spørgsmål.
Hvad mener du med, at der er gode penge i at benåde