Annonce

Jelved genopstiller ikke og nu triller millionerne til minkavlerne

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Den mangeårige radikale minister og partileder, Marianne Jelved, genopstiller ikke ved næste valg.

De første 50 millioner kroner er udbetalt til omkring 100 minkavlere. Og der er 60 procents højere risiko for at blive indlagt på hospitalet med den engelske coronavirusmutant B117.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Marianne Jelved genopstiller ikke til Folketinget

De Radikales Marianne Jelved vil ikke genopstille til Folketinget. Det siger hun til Nordjyske.

77-årige Marianne Jelved har været i Folketinget siden 1987 og var fra 1990 til 2007 politisk leder for De Radikale. Det var i hendes formandstid - under Poul Nyrups tid som statsminister, at De Radikale havde en afgørende indflydelse på dansk politik.

“Dette her tidspunkt er lige så godt som alle mulige andre til at sige stop, og så bliver det altså nu. Det er på en måde vemodigt, men det er sådan, det er,” siger hun til Nordjyske ifølge Ritzau.

Marianne Jelved blev økonomiminister i Poul Nyrup Rasmussens første regering i 1993, der bestod af Socialdemokratiet, Centrum Demokraterne, Kristeligt Folkeparti og De Radikale.

I 1990'erne blev hun politisk kendt for at svinge med håndtasken og stå bag store reformer af arbejdsmarkedet.

I den seneste tids uro hos De Radikale udløst af krænkelsessager mod tidligere politisk leder Morten Østergaard har Marianne Jelved talt for en mere midtersøgende og kompromissøgende linje i partiet.

Af samme årsag støttede hun Martin Lidegaard (R) i kampen om, hvem der skulle erstatte Morten Østergaard. Han tabte valget til Sofie Carsten Nielsen. Efterfølgende er Martin Lidegaard dog udnævnt til næstformand.

“Vi har fået den rigtige samarbejdsform i folketingsgruppen. De to fløje i partiet, hvis man kan kalde dem det, er forenet - det samarbejde jeg hele tiden har ønsket - så nu kan jeg godt sige, at mit arbejde er færdigt,” siger Marianne Jelved til Nordjyske.

Marianne Jelved overgav i 2007 posten som politisk leder til Margrethe Vestager, Danmarks nuværende EU-Kommissær.

Ifølge Nordjyske står tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach klar til at overtage Marianne Jelveds valgkreds i Hjørring.

Marianne Jelved er højt respekteret i snart sagt alle verdenshjørner af dansk politik. Mange politikere fra højre mod venstre modtog onsdag nyheden om Marianne Jelveds kommende farvel til dansk politik med vemod.

En af dem er børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Thiels, der skriver sådan her på Twitter:

“Et kapitel i dansk politisk historie slutter om alt for kort tid. Jeg har kendt Marianne Jelvedsiden 1999 og kommer til at savne hendes vid, skarpe blik og lune sind. Man er tosset, hvis ikke man lytter på hende - selv om man ikke er enige om alt. Tak.”

placeholder

 

Læs mere her.

 

HK Handel: Glædeligt med genåbning af butikker

Udsigten til, at danskerne snart igen kan gå i udvalgsvarebutikker som tøj- og skobutikker på op til 5000 kvadratmeter uden for landets storcentre, er en god nyhed. Både for butiksindehaverne, dansk økonomi og for de ansatte.

Det mener HK Handels formand Per Tønnesen, efter regeringen i dag har bebudet, at landets mindre detailhandelsbutikker kan åbne igen fra 1. marts.

“Vi er meget tilfredse med, at en stor del af vores medlemmer kan møde på arbejde igen allerede fra 1. marts, og vi er glade for, at regeringen har haft øje for, hvor svær den seneste tid har været for mange af landets butikker og de ansatte,” siger Per Tønnesen.

Udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter, der ikke ligger i storcentre, kan genåbne under skærpede afstandskrav, som skal sikre, at der er færre kunder i butikkerne ad gangen.

Og det er helt centralt for HK Handels opbakning til den kommende genåbning, at der ligger forsvarlige sundhedsfaglige vurderinger bag regeringens og støttepartiernes beslutning om igen at give kunderne adgang til udvalgsvarebutikkerne.

“Vores medlemmer skal selvfølgelig trygt kunne gå på arbejde, selvom pandemien stadig raser. Derfor er det afgørende for os, at beslutningen om at genåbne store dele af detailhandlen er bakket op af gennemarbejdede sundhedsmæssige vurderinger,” siger Per Tønnesen.

 

60 procent højere risiko for indlæggelse ved B117

Magnus Heunicke fortæller, at de seneste opgørelser herhjemmefra viser, at man har hele 60 procents større risiko for at blive indlagt, hvis man smittes med den britiske variant B117.

“Det flugter meget godt med data fra Storbritannien,” siger sundhedsministeren.

 

De første 50 millioner er udbetalt til 97 minkavlere

De danske minkavlere er begyndt at få penge ind på deres konti for aflivningen af deres dyr og for skinderstatning.

Det oplyser Fødevarestyrelsen onsdag på Twitter.

placeholder

 

En opgørelse på styrelsens hjemmeside viser, at de første knap 50 millioner af 18,8 milliarder kroner er udbetalt. De er fordelt til 97 minkavlere.

Det skriver Ritzau, ifølge TV 2.

Langt størstedelen af beløbet - næsten 40 millioner kroner - er udbetalt som et forskud på erstatningen for skindværdien. De øvrige næsten ni millioner kroner er honorarer, fremgår det.

Honoraret er den tempobonus, som regeringen indførte i efteråret. Her kunne de minkavlere, som hurtigt fik aflivet deres besætning, få udbetalt en bonus per mink.

Omkring 15-17 millioner mink blev aflivet i efteråret 2020, fordi der var fundet en coronamutation hos dyrene.

Det var frygtet, at mutationen cluster-5 kunne mindske effekten af en kommende vaccine. Derfor blev minkene aflivet, så mutationen ikke skulle nå at sprede sig i samfundet.

Minkavlerne skal selv søge om at få udbetalt honorar og tempobonus hos Fødevarestyrelsen, der vurderer sagerne.

Fødevarestyrelsen opdaterer hver fredag eftermiddag tabellen over, hvor mange minkavlere der har fået penge, og hvor meget der er udbetalt i alt.

Læs mere her.

 

Bredt flertal forlænger hjælpepakker 

S-regeringen forlænger sammen med et bredt flertal af Folketingets partier bestående af Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet videreføre de eksisterende hjælpepakker frem til og med den 5. april 2021.

”Det er rigtig godt, at vi nu kan åbne rigtig mange danske butikker igen, så vi kan få gang i økonomien og liv i gågaden. Men vi kan ikke åbne alt på en gang, og på sundhedsmyndighedernes råd er der derfor nogle, der må vente lidt endnu. Derfor skal hjælpen selvfølgelig også fortsætte både for dem, der må vente lidt længere med at slå dørene op, og for dem, som skal bruge lidt tid på at kæmpe sig tilbage. Det er jeg glad for, at vi er blevet bredt enige om i Folketinget,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Danske virksomheder, kulturliv og selvstændige har fortsat adgang til at søge de generelle kompensationsordninger, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct. Det gælder, hvad enten de må åbne eller ej.

Det betyder, at virksomheder og selvstændige mv. fortsat kan benytte sig af de generelle kompensationsordninger for faste omkostninger og selvstændige mv.

Det ligger også i trepartsaftalen med arbejdsmarkedets parter, at lønkompensationsordningen forlænges, så længe restriktionerne varer.

Endelig har virksomheder mulighed for at søge om kompensation for tvangslukkede enheder uden omsætning. Butikskæden, hvor en del af virksomhedens butikker ligger i storcentre, der fortsat er lukkede, kan således søge om kompensation for 100 pct. af de pågældende enheders faktisk afholdte, stedbundne faste omkostninger op til 100.000 kr. pr. enhed om måneden, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet