Så løslades de sidste feriepenge

Genåbning og udbetaling af feriepenge styrker dansk økonomi, lyder det fra regeringen.
Danskerne kan fra i dag af, søge om at få udbetalt de resterende to ugers indefrosne feriepenge.

Regeringen forventer, at omkring 22 milliarder vil blive udbetalt til danskerne og det vil styrke privatforbruget og give en hjælpende til det trængte erhvervsliv, lyder det fra regeringen.

Det vil kunne skabe 5.000 arbejdspladser, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

"Det er en gevaldig saltvandsindsprøjtning i dansk økonomi," siger Nicolai Wammen.

"Det giver mulighed for at støtte lokale erhvervsdrivende, og gradvist som vi åbner, håber vi, at mange vil støtte den del af oplevelsesøkonomi, der har det rigtig svært."

Finansministeriet regner med at der vil blive udbetalt feriepenge for i alt 36 milliarder kroner, men fordi man skal betale skat af pengene, så vil "kun" 22 milliarder komme ud til danskerne.

Håber pengene går til privatforbrug

De mange milliarder vil kun have den forventede effekt på beskæftigelsen, hvis danskerne vælger at bruge pengene på forbrug og ikke på opsparing. Men regeringen kan dog skæve til erfaringerne fra efteråret, hvor blandt andet detailhandlen oplevede en rekordomsætning efter udbetalingen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger, at han ikke skal blande sig i, hvad danskerne bruger deres udbetalte feriepenge til.

Men hvis han skulle blive spurgt, vil han igen opfordre til, at man bruger pengene på forbrug og gerne i lokalområdet.

"Mon ikke også mange vælger at gemme pengene til restauranter, koncerter og andre kulturoplevelser? Det håber jeg," siger han.

Frivillig ordning

Klokken 13.45 i dag var status, at over 170.000 danskere allerede havde været inde og anmode om at få udbetalt de sidste indefrosne feriepenge.

Pengene kan bestilles frem til 31. maj, og vil blive udbetalt inden for ti dage efter, at man har bestilt dem.

Udbetalingen af feriepengene er frivillig og hvis man vælger ikke at få dem udbetalt , så overføres de til ens folkepension.

Sidste gang valgte knap 80 procent af lønmodtagerne, flere end 2,3 millioner mennesker, at få deres feriepenge udbetalt.

Udover de indefrosne feriemidler, lagde regeringen op til at der laves yderligere tiltag for erhvervslivet. Regeringen foreslår, at der gives mulighed for yderligere lån for 73 milliatrder kroner for dansk erhvervsliv.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce