Analyse: Indien er vestens nye legekammerat i Asien

Indien bliver en stadig større spiller på den global scene og Danmark gør klogt i at prioritere Indien frem for Kina, mener Indien-kender.
Efter EU’s første sanktioner mod Kina i 30 år er der opstået et behov for at satse på en ny og mere troværdig partner i Asien.

Indien, der trods sit enorme befolkningstal har været en mindre spiller i det globale magtspil, kan blive en vigtig allieret.

Australien, Frankrig, USA, Storbritannien og Canada har alle valgt at engagere sig mere i og med Indien. Det samme har Danmark.

Danmarks opprioritering af Indien er i total overensstemmelse med de fleste vestlige landes satsning på Indien, ikke bare som handelspartner, men som en allieret i kampen for demokratiske værdier.

Første statsbesøg i Indien efter nedlukning

Derfor er det rigtigt set, når den danske regering nu satser på samarbejde med Indien.

I midten af april rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til Indien på et statsbesøg efter indbydelse fra den indiske regering.

Danmark og Indien indgik sidste efterår et såkaldt strategisk partnerskab på energiområdet, og det er den aftale, som besøget i Indien er en udløber af.

Den danske statsminister bliver den første udenlandske leder, der besøger Indien efter coronanedlukningen, og det fortæller lidt om, hvor vigtigt samarbejdet med Danmark er for den indiske regering, der håber på at lære af de danske erfaringer med grøn omstilling-

Indien satser stort på vedvarende og grøn energi, og har en politisk ambitioner om at nå målet for Paris-aftalen før den aftalte tid og her er det oplagt at samarbejde med Danmark.

Amerikanerne prioriterer Indien

Det er ikke kun Danmark, der er ved at styrke sit samarbejde med Indien.

Det samme gør USA, og Biden-administrationen ser ud til at prioritere Indien som en modvægt til Kina. Kineserne lever som bekendt hverken op til de internationale normer for menneskerettigheder med hensyn til minoriteterne i landet.

Desuden er der Kinas hårdhændede forsøg på at kvæle demokratiet i Hongkong. Og truslen mod Taiwan, Sydkorea, Japan og Filippinerne har fået Washington op på tæerne.

Det koldkrigs-lignende forhold mellem USA og Kina fortsætter, selvom Donald Trump ikke længere har magten.

Indien bliver set som en mulig samarbejdspartner, der kan virke som et bolværk; og som en demokratisk nation kan Indien være en bedre samarbejdspartner for vestlige lande.

Det er noget, der forener både demokraterne og republikanere i USA, som ellers er uenige om meget andet på den indenrigspolitiske front.

Indien fremfor Kina

En lære fra den nye globale verdensorden er, at vi ser splittelse i den muslimske verden og også en stigende konkurrence om indflydelse i Asien mellem Kina og USA. Samtidig bliver både store og små europæiske landes rolle afgørende.

Derfor skal Danmark vælge sine samarbejdspartnere med omhu. Og her virker det bedre at satse på et demokratisk land som Indien, frem for det despotiske styre i Beijing.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er "dejlig# med samarbejde med indien så kan der overføres en masse arbejdspladser til Indien, hvad der er godt gang i. Både Den Danske Bank og Nordea er godt i gang allerede, de har tilsammen opsagt flere hundrede medarbejdere som i flere år har arbejdet for dem. Det drejer sig om IT medarbejdere med lange uddannelser som skal ud for at finde andet arbejde. Så det arbejde Indien overtager skal de ikke betale skat til Danmark

At Indien er et demokrati er nok lidt overdrevet, de har deres Kaste- system hvor ca. 200 millioner Indere i den laveste kaste ikke må blande sig med de øvrige 3 højere kaster, det kan man vel ikke kalde demokrati?
At Indien satser på at at vedvarende energi og grøn omstilling er indført inden den aftalte tid i Pariser- aftalen er da vist ren utopi når man i TV ser omfanget af den luftforurening og affald som flyder overalt, incl. i floderne, hvor der flyder så meget at man næsten kan gå tørskoet over nogle floder i storbyerne. Det største problem Indien har er overbefolkning og den deraf medfølgende fattigdom, så demokrati i Indien, tja bum bum?

Menneskeretigheder i indien er bare big joke " og specialt under modi regering er det bare blevet værrre med minoriteterne i landet....den samme modi massemorderen fra Gujrat og hans RSS lakajer som stod bag mordet på Mahatma Gandh....hans Rss lakajer stod også bag optøjerne i New Delhi mod fredelige demonstrationer for ca. 2 år siden.

Annonce