Dobbelt så mange ufaglærte oplever seksuel chikane som langtuddannede

”Jeg tror, at det kan være sværere at sige fra, hvis det er chefen eller en anden, der tjener mere,” siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesministeriet har gennemgået den omfattende undersøgelse af arbejdsmarkedet ”Arbejdsmiljø og Helbred” fra 2018. Her kan man se, at 4,4 procent ufaglærte (20.400 personer) har oplevet seksuel chikane inden for det seneste år, mens det for dem med en lang videregående uddannelse er 2,1 procent (6.700 personer).

En ny undersøgelse fra VIVE om krænkelser på arbejdsmarkedet, "En undersøgelse af omfanget af krænkende handlinger og konflikter på det danske arbejdsmarked", bekræfter, at en større andel ufaglærte end langtuddannede oplever seksuel chikane.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger, at tallene viser, at det er vigtigt at sætte bredt ind over for seksuel chikane:

ufaglærte og dem med de laveste lønninger oftere bliver udsat for seksuel chikane

“Seksuel chikane har uden tvivl været et tabu, og derfor er det utroligt godt, at modige kvinder og mænd er stået frem og fortalt om deres oplevelser. De eksempler, der har været fremme, har især været fra det mere vellønnede hjørne af arbejdsmarkedet. Det er samtidig vigtigt at huske på, at problemet findes mange steder, og vi derfor skal sætte ind bredt. Faktisk kan man se, at ufaglærte og dem med de laveste lønninger oftere bliver udsat for seksuel chikane som dem i den højere ende af lønskalaen.”

Trepartsforhandlinger om seksuel chikane

Hummelgaard oplyser, at der opstarter trepartsforhandlinger om seksuel chikane:

“Derfor er det godt, at vi har startet trepartsforhandlinger op med lønmodtagere og arbejdsgivere om seksuel chikane, så vi sammen får skabt nogle spilleregler, der er med til at forhindre, at krænkende adfærd er så udbredt, som vi desværre må konstatere, at det er i dag. Vi skal blandt andet drøfte, om der er de nødvendige redskaber til at få det her stoppet, eller om der for eksempel er behov for at ændre på lovgivningen.“

Opgørelsen viser også, at dem som har oplevet seksuel chikane har en gennemsnitlig årsindkomst, der er 20 procent lavere end personer, der ikke har oplevet seksuel chikane.

Peter Hummelgaard vurderer på den baggrund, at det kan være sværere at sige fra over for chefen - eller folk, der tjener mere:

Det understreger også, at det er vigtigt, at vi kommer ud i alle hjørner af arbejdsmarkedet

“Jeg tror, at det kan være sværere at sige fra, hvis det er chefen eller en anden, der tjener mere. Det understreger også, at det er vigtigt, at vi kommer ud i alle hjørner af arbejdsmarkedet, så vi kan få slået ned på denne upassende adfærd.

Fredag mødes regeringen og arbejdsmarkedets parter for netop at drøfte seksuel chikane.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"”Jeg tror, at det kan være sværere at sige fra, hvis det er chefen eller en anden, der tjener mere,” siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard"

Så er det prostitution...

Fordi man ikke tør stå ved sig selv, og give et afslag - det er da rystende...

Klynkesamfundet...bvadr...

Men,det er da langtfra kun "sexisme " medarbejdere kan blive udsat for på en arbejdsplads. Hvad med MOBNING der forekommer utrolig mange steder? Virkeligheden er fyldt med mennesker, der ikke kan holde hinanden ud ? Daglige "irritationer" affødt af STRES,frustration og misundelse afføder MOBNING. Et "kontorlandskab" kan være en "heksekedel" af medarbejdere der konstant "overvåger" hinanden.

Annonce