Annonce

Fængselsbetjente stemmer nej til overenskomst og danske ministre hacket

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at Fængselsforbundets medlemmer har fulgt forbundets anbefaling og stemt nej til den nye overenskomst, at et datatyveri hos Facebook også rammer danske topfolk og ministre, og at De Konservative stiller kendisser op på Frederiksberg ved det kommende kommunalvalg. Og så foreslår regeringen at lempe forsamlingsforbuddet to gange frem mod juni.

Tak fordi du læser med.

Fængselsforbundet stemmer nej til overenskomst

Fængselsforbundets afstemning om OK21-resultatet er nu afsluttet, og medlemmerne har -  med stemmerne 98,5 procent mod 1,5 - fulgt forbundets anbefaling og stemt nej.

I alt har 59 procent medlemmerne stemt.

Til sammenligning fordelte stemmerne sig ved forbundets urafstemning i 2018 med 30 procent nej og 69 procent ja. Stemmeprocenten var ved den lejlighed 42 procent.

"Jeg tror, det skal ses i lyset af, at vores medlemmer har svært ved at se sig i forliget. Ingen af vores krav er blevet imødekommet,” siger forbundsformand Bo Yde Sørensen, efter at forretningsudvalget torsdag mødtes for at gøre status på afstemningen.

”Det kan godt være, at vores nej ikke ændrer det samlede resultat for staten, men det er dog et kraftigt signal om, at forbundets medlemmer og tjenestemændene generelt oplever sig oversete og har en oplevelse af, at de nu har betalt, for at andre kan få,” siger Bo Yde Sørensen.

Fængselsforbundets afstemningsresultat fremsendes nu til Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), som offentliggør det samlede resultat for statens ansatte i næste uge.

Hvis det samlede resultat bliver et ja, vil overenskomsten have virkning fra 1. april 2021. Hvis det samlede resultat bliver et nej, skal parterne sætte sig til forhandlingsbordet igen og forsøge at finde en løsning. Det kan ende i forligsinstitutionen.

 

Kæmpe datatyveri hos Facebook rammer også danske topfolk og ministre

Danske ministre, topembedsmænd og erhvervsfolk er blandt de omkring 640.000 danskere, hvis Facebook-oplysninger er blevet skrællet af hackere og nu er lagt på nettet.

Det skriver it-mediet Version 2.

Hackerne har i et forum på nettet lagt mange af de indsamlede, personlige oplysninger ud. Dem har Version 2 undersøgt og fundet frem til, at blandt andre Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Morten Bødskov (S),  Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samt flere it-chefer og direktører i danske virksomheder, er blandt dem, hvis persondata nu ligger tilgængelige.

Hackerne har indsamlet oplysninger om cirka en fjerdedel af Facebooks samlede mængde af brugere, nemlig 533 millioner mennesker fra 106 lande. Det er, bedømt ud fra de offentliggjorte oplysninger, angiveligt sket før september 2019, hvor Facebook lukkede det it-sikkerhedshul, der gjorde indsamlingen mulig.

Facebook reagerede, efter at det stod klart, at man var i stand til at sætte en maskine til at samle oplysningerne ind automatisk.

Tilsyneladende er der ikke tale om finansielle oplysninger, sundhedsdata eller kodeord. Derimod rummer de indsamlede persondata folks fulde navne, fødselsdatoer, mailadresser, telefonnumre, oprettelsesdatoer, civil stand og biografier – alt sammen noget, som brugerne selv har afleveret til Facebook, og som  er en sand guldgrube for hackere, der kan misbruge dem til for eksempel at oprette falske konti i folks navn, bestille varer, udgive sig for at være en af de ramte og meget andet, hvor det kræver, at man er i stand til at give de korrekte oplysninger.

Det kan derfor vise sig, at mange først i den kommende tid vil opdage, at deres persondata misbruges, nu hvor de er kommet bredere ud.

Læs hele historien her.

 

Konservative kendisser stiller op på Frederiksberg

De Konservative opstiller hele tre kendisser på Frederiksberg ved det kommende kommunalvalg.

Ikke alene genopstiller den tidligere cykelrytter Brian Holm. Nu har også den tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen samt sognepræst Michael Brautsch, der medvirker i tv-programmet “Gift ved første blik”, valgt at stille op for partiet i den konservative højborg.

“Vi går til valg med løftet om at passe på den by, som vi alle kender og holder af,” skriver Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), på Facebook.

“Frederiksberg er et af landets bedste steder at bo – og det er ikke kommet af sig selv. Som byens største parti har vi en særlig forpligtelse til at afspejler byens mangfoldighed. Jeg er derfor stolt af at kunne præsentere den bredeste og største liste med de dygtigste kandidater – og alle med hjerte for Frederiksberg.

placeholder

Kommunalvalget finder sted 16. november 2021.

 

Eksiliranere fra Ringsted tiltalt for at finansiere terror

For to et halvt år siden kom tre mandlige eksiliranere i PET's kikkert. Nu er de alle blevet tiltalt for at have finansieret og fremmet terror i Iran.

Ifølge anklagemyndigheden er det sket i samarbejde med en efterretningstjeneste fra Saudi-Arabien.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Mændene, der er mellem 39 og 50 år, har siddet varetægtsfængslet i over et år - siden februar 2020.

"Det er en meget alvorlig sag, hvor personer i Danmark har udøvet ulovlig efterretningsvirksomhed og finansieret og fremmet terror fra Danmark i andre lande," udtaler Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København.

"Det bør selvfølgelig ikke finde sted på dansk jord, og derfor er jeg tilfreds med, at vi nu kan rejse tiltale i sagen."

Alle tre mænd menes at være ledende medlemmer af ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Bevægelsen kæmper for løsrivelse af et område fra Iran. Gruppen anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Beslutningen om at tiltale de tre mænd har været forbi justitsminister Nick Hækkerups (S) bord. Ministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at indlede sag mod mændene.

Læs hele historien her.

 

Forsamlingsforbuddet kan blive løftet ad to omgange den næste måneds tid

Regeringen foreslår, at forsamlingsforbuddet skal lempes to gange frem mod juni.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget kommer forud for, at Folketingets partier torsdag mødtes til forhandlinger om yderligere genåbning af det danske samfund.

I dag er det ikke tilladt at forsamles flere end fem personer indendørs og 10 personer udendørs, mens det anbefales at holde forsamlinger i private hjem på maksimalt fem personer.

Om mindre end en uge, den 21. april, ønsker regeringen ifølge materialet at løfte det indendørs forsamlingsforbud til maksimalt 10 personer og det udendørs forsamlingsforbud til maksimalt 20 personer. Anbefalingen til forsamlinger i private hjem bør løftes til 10 personer, fremgår det.

En måned senere, den 21. maj, er det regeringens indstilling, at det indendørs forsamlingsforbud yderligere skal løftes til 25 personer og det udendørs til 50 personer, mens anbefalingen til sammenkomster i det private hjem skal være maksimalt at samles 25 personer.

Regeringen lægger i første omgang ikke op til at lempe på reglerne for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer. Her afventer regeringen anbefalinger fra en arbejdsgruppe.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet