Annonce

Det betyder genåbningen for dig

“Vi er i en gunstig position i Danmark med smittetal i bero," lyder det fra sundhedsministeren om ny aftale, som genåbner Danmark yderligere.
Så er det bare med at bestille bord!

Et bredt flertal i Folketinget har nemlig besluttet at genåbne Danmark yderligere, og dermed kan danskerne snart se frem til en mere normal hverdag.

“Vi er i en gunstig position  i Danmark med smittetal i bero, lave indlæggelsestal og et vaccineprogram, der kører effektivt trods div udfordringer,” skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Facebook.

"Det er ikke nogen selvfølge, at vi er her netop nu. Det skyldes først og fremmest en kæmpe indsats fra alle danskere for at holde smitten nede, lade sig teste, spritte af, sige ja til vaccinen mm. Tusind tak for det."

placeholder

Coronapas

Aftalen mellem alle Folketingets partier, undtagen Nye Borgerlige, betyder blandt andet, at åbningen af indendørs servering på restauranter, der med genåbningsaftalen inden påske blev fastsat til den 6. maj, nu starter allerede den 21. april – med et krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas.

Når udendørs servering åbner – også den 21. april – er der til gengæld ikke krav om coronapas. Seneste udskænkning er klokken 22:00, og der skal holdes lukket fra 23:00 til klokken 05:00.

Samtidig bliver det udendørs forsamlingslingsloft gradvist hævet de kommende uger og måneder. Den 21. april hæves det til 50 personer, fra 6. maj til 75 personer, fra 21. maj til 100 personer og fra 11. juni afskaffes det helt.

Også det indendørs forsamlingslingsloft bliver gradvist hævet. Den 21. april hæves det til 10 personer, fra 6. maj til 25 personer, fra 21. maj til 50 personer - og fra 11. juni bliver det indendørs forsamlingsloft hævet til 100 personer.

Frygt og fornuft

“Fornuften vandt over frygten,” skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Twitter.

“Dystre forudsigelser holdt ikke stik. Mere åbnes end først planlagt. Der leveres på V-prioriteter: Flere må forsamles. Mere åbne skoler. Caféer og restauranter åbner - uden coronapas ude. Flere på stadion nu. Ikke i mål - men på rette vej.”

placeholder

Modsat understreger Enhedslisten om, at genåbningen afhænger af, at danskerne fortsat overholder restriktionerne.

“Flere børn og unge tilbage i skole og uddannelse, åbning af daghøjskoler og musikskoler, fokus på børns trivsel i nedlukkede kommuner, lempelse af forsamlingsloft,” skriver gruppeformand, Peder Hvelplund, på Twitter.

“Rigtigt positivt. Hvis vi fortsat overholder restriktioner - så lysner det!”

placeholder

Fakta om genåbningen

Den nye aftale en yderligere genåbning betyder blandt andet også, at:

  • De store indkøbscentre og stormagasiner kan slå dørene op for handlende.
  • Museer, videnspædagogiske aktivitetscentre som eksempelvis Experimentarium, kunsthaller samt biblioteker åbner med fremvisning af gyldigt coronapas.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang. Genåbningen vil være geografisk differentieret og omfatte alle dele af landet - med undtagelse af Hovedstadsområdet.
  • 5.-8.-klasses elever får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning
  • Studerende på landets videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fremmøde, og der bliver mulighed for at anvende udendørsarealer til undervisningsbrug. Genåbningen vil være geografisk differentieret og omfatte alle dele af landet - med undtagelse af Hovedstadsområdet.
  • Daghøjskoler, inklusiv seniorhøjskoler, kan åbne med testkrav svarende til testmodellen på uddannelsesområdet.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre. Åbningen af indendørs idræt i organiseret regi for børn under 18 år vil omfatte alle idrætsgrene med et forsamlingsloft på 25 personer og uden coronapas. Dette forsamlingsloft omfatter også idrætsaktiviteter, hvor personer over 18 år deltager, hvis disses tilstedeværelse er nødvendig for en forsvarlig afholdelse af aktiviteterne. For personer over 70 år er loftet ti personer med krav om gyldigt coronapas.
  • Foreningsliv, musik- og kulturskoler samt andre kunstskoler for børn under 18 år kan åbne med et forsamlingsloft på 25 personer. Genåbningen gælder ikke sangaktiviteter.
  • Tilskuere får lov til at vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, 1.- og 2. division, pokalfinalerne for herrer og kvinder samt ved A-landskampe for herrer og kvinder. Det skal ske med klart adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om gyldigt coronapas. Samtidig skal samtlige tilskuere registreres med henblik på smitteopsporing
  • Anbefalingerne bliver lempet i forhold til indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger. For nuværende må de højst vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang.

 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"GENÅBNINGEN " bliver ikke andet end en igen igen åbning af den store kommercielle "forbrugsfest" "egoflip". Et "run" på forholdsvis "unødvendige overflødige ting". Mere tøj til de mange i forvejen overfyldte skabe.Forøget dyrkelse af JEEGET og dets behov. I Brasilien DØR mennesker næsten som var de fluer. Det KUNNE være Danmark. Uanset HVOR "BLÅ " nogen end måtte være så kan de ikke købe sig fri af døden. Og den CORONA der SELV bestemmer om den vil "tage dig eller ikke". Kun en "tåbe" frygter ikke Covid. Kun en "tåbe" har ikke respekt for en virus der er mennesket overlegen. Seneste udmelding fra myndighederne er at TO vacciner muligvis slet ikke er nok. Der skal TRE til...eller endnu flere.Og en "booster". Det er "opmuntrende" fremtidsperspektiver. Hvordan kan nogen da vel tænke i "FEST" ? Når hele verden er ramt af "dødens tunge skygge".En VIRUS der kan lægge alting NED hvis den vil. Med den rette MUTATION overrumple hele menneskeheden.
Imens snakker man kun om "hygge". "Genåbning". Hvor absurd skal det være ? LIVET ER MEGET MEGET MERE VÆRD end alt der kan købes for penge.

Det du skriver minder mig om en notits i et dagblad hvor en journalist besøgte en mand som fyldte 100 år og spurgte ham hvad grunden var til at han var blevet så gammel. Jo, ser du, sagde den gamle, det er fordi jeg hverken ryger, drikker alkohol eller har omgang med kvinder, men nu skal det fejres. Med hvad spurgte journalisten.

Undertiden ville det være absolut sundt for den nuværende verdensbefolkning at tiden kunne drejes tilbage til urtid.

Rejs du bare tilbage til urtiden, savnet kommer vi os nok over. Os der bliver tilbage vil leve livet med arbejde og morskab samtidig med at vi vil arbejde for at verden bliver bedre for alle.