Annonce

Til sygeplejersken jeg aldrig glemmer: Tak er ikke nok

Sygeplejersker fortjener mere i løn for deres indsats. Et opgør med gammel reform er nødvendig, mener sygeplejerske.
For en måned siden ramlede min verden. Jeg er selv sygeplejerske og er vant til at være den der er der for patienterne. Nu var det mig der havde brug for en sygeplejerske.

Jeg blev indlagt og oplevede, i næsten de samme øjeblikke, at føle lykke og ulykke. Jeg gik fra lykke, da jeg så de to streger på graviditetstesten og troen om, at jeg var gravid, til ulykken, ved at få beskeden om, at graviditeten sad uden for livmoderen.

Imens jeg lå på lejet i smertehelvede, med benene i ”stigbøjlerne”, fik jeg at vide, at jeg skulle opereres. Her gik min verden i stå. Tårerne begyndte at trille ned af mine kinder, men Tina var lige ved med side, hun ”så” mig og var der for mig med det samme.

Tina er sygeplejerske.

Hun aede mig på kinden og talte forstående og beroligende til mig. Hun tog blodprøver på mig, gav mig smertestillende medicin og forklarede mig på en rar måde hvad der nu skulle ske.

Kære Tina, du fortjener mere end min tak.

Hun sørgede for, at jeg fik en enestue, og min kæreste fik lov at være lige ved siden af mig hele natten og indtil jeg skulle på operationsbordet. Hun observerede mig hele natten, målte blodtryk, puls og temperatur. Hun sørgede for, at jeg var ok, på en hjertevarm og yderst professionel måde.

Kære Tina, du fortjener mere end min tak. For min tak, den kan du ikke handle ind for i supermarkedet. Du og alle dine OG MINE kollegaer er mere værd og I fortjener mere i løn.

Alle sygeplejersker fortjener anerkendelse

I hele Danmark er der hvert eneste minut og time i døgnet, sygeplejersker som Tina, der gør en kæmpe forskel for patienter, borgere og pårørende.

De fortjener alle at blive anerkendt i form af en højere og værdig løn, der står på mål for deres ansvar, uddannelse og kompetencer.

Sygeplejersker, er ikke bare sygeplejersker, sygeplejersker har hver dag andre menneskers liv i deres hænder, på den ene eller anden måde. Det tager tre et halvt år at uddanne sig til sygeplejerske.

Fortjener alle at blive anerkendt i form af en højere og værdig løn,

Ifølge tal fra DR, så tjener en sygeplejersker i en ikke-ledende stilling omkring 40.000 om måneden, når man regner pension, feriepenge og forskellige tillæg med.

Problemet er at alt for mange sygeplejersker føler sig presset til at gå ned i tid, fordi det er stressende og nedslidende hårdt at være sygeplejerske og det kan selvfølgelig mærkes på lønsedlen.

Til sammenligning tjener folkeskolelærere ifølge den samme opgørelse 43.000 kroner måneden. Sygeplejersker burde som minimum være på lønniveau med tilsvarende faggrupper, der tjener mere og som er på samme uddannelsesniveau.

Ramt af tjenestemandsreform

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde for nyligt på et samråd, at det med lønnen, det skal ordnes til overenskomstforhandlingerne og statsminister Mette Frederiksen (S) har i en spørgetime udtalt, at hun gerne vil advarer mod, at der forhandles løn i Folketingssalen.

Men det er umuligt, at løse problemet til overenskomstforhandlingerne. En værdig lønstigning til sygeplejerskerne vil kræve, at de andre faggrupper skal gå med til ikke at stige i løn.

Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder.

Men mange af de andre faggrupper, herunder især de kvindedominerede faggrupper i pleje- og omsorgssektoren, er blevet indplaceret lavere end undervisere. Det skete med den såkaldte tjenestemandsreform tilbage i 1969.

En politisk reform, der for over 50 år siden, placerede kvindefag lavest i lønhierarkiet.

Skæv løn er strukturel sexisme

Peter Hummelgaard og Mette Frederiksen frasiger sig nu ansvaret for et problem, der er skabt politisk.

Det skal de indse er forkert. De skal tage ansvar. Dansk Folkeparti, De Radikale og venstrefløjen ønsker et opgør med tjenestemandsreformen.

Som tv-værten Sofie Linde, så rigtigt sagde til TV2 Zulu Awards sidste år: 

”Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt”.

De kvindedominerede fags lønindplacering, der fortsat halter bagefter, er strukturel sexisme. Det er ikke i orden. Det skal der laves om på, og der skal laves om på det nu.

Jeg er godt klar over, at det ikke er noget der kan ændres på over en enkelt nat. Men alle politikerne på Christiansborg bør gå sammen om det her og se at få aflivet tjenestemandsreformen.

Støt op om kampen

Medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har stemt nej til overenskomstforliget og der er nu varslet strejke. Jeg bakker 100 procent op om det valg. Vores løn er til grin og latterlig. Og sygeplejerskernes kamp, er i bund og grund vores alles kamp.

Det her handler i sidste ende om, at vi ønsker at sundhedsvæsenet skal bestå. Det kommer ikke til at ske, hvis ikke sygeplejerskerne får en løn, der svarer til ansvaret og uddannelsen. Mange sygeplejersker er allerede på vej væk og flere har allerede forladt faget.

Det her handler i sidste ende om, at vi ønsker at sundhedsvæsenet skal bestå.

Hjælp med at støtte op om sygeplejerskerne, og deres kamp for bedre løn.

Måske har du en sygeplejerske i tankerne, der har gjort en forskel for dig, ligesom sygeplejersken Tina gjorde for mig?

Måske da du var patient eller da du var pårørende? Del gerne din historie og brug hashtagget: #sygeplejerskenjegaldrigglemmer

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og lad os lige tilføje, at de tal der for få dage siden blev opgivet i div medier er temmelig misvisende, da rigtig mange slet ikke genkender en løn af den størrelse. OG de fag der sammenlignes med, opnår en højere løn end os, uden div tillæg, hvilket vil sige at deres grundløn er væsentligt højere. Det er DEN forskel der skal gøres op med.

Jeg er meget enig med dig!
DSR har beskrevet det rigtig godt her:
https://dsr.dk/politik-og-nyheder/nyhed/hvad-tjener-en-sygeplejerske-ege...

I følge den statistikopgørelse jeg kunne finde over antal beskæftige sygeplejersker i offentlig regi, er der ca. 35.000 omregnet til fultidsstillinger. Da mange arbejder i deltidsstillinger, er der mange flere ud over dem som er ansat på privathospitaler og i lægehuse. Som der står skrevet er der mange som har og vil forlade faget og søge andet arbejde som vil betyde manglende personale på sygehusene, hvis det bliver resultatet. Så slemt tror jeg næppe det vil gå, for hvor vil man finde nye arbejdspladser til 35.000 sygeplejersker, hvor de kan få bedre arbejdsforhold og en højere løn? og i så fald vil det vel betyde at de skal have en anden uddannelse da de færdigheder en sygeplejerske har lært næppe kan bruges i andre private firmaer.