Annonce

Anmeldelse: En verden udenfor

Ny bog om klassesamfundet Danmark beskriver den udvikling, jeg selv har oplevet.
For nylig så jeg et DR-program med to journalister og en økonom, der hyggesnakkede, om de havde været på boligmarkedet. Som om det er noget, man kan gå på og vælge til eller fra.

Der var erfaringsbaseret udveksling af renteaftaler. Med eller uden afdrag.

For mange boligejere er det blevet en livsstil. Men for mange danskere må de føle sig som i en verden udenfor.

Skattefrie milliongevinster og lejlighedskøb til ungerne er en mulighed for dem, der er ovenpå.

Bor du i det sydlige Jylland eller på Vest- eller Sydsjælland er det mest en teoretisk position.

I min ungdom for 40 år siden

En ny bog 'Rige børn leger bedst' beskriver præcis en udvikling, jeg selv har oplevet.

I min ungdom sidst i 80’erne fik jeg gode venner, der boede på Amager (det gør de stadig, amagerkanerne er loyale over for deres ø).

For mange boligejere er det blevet en livsstil. Men for mange danskere må de føle sig som i en verden udenfor.

Boligpriser var ikke noget, vi talte om. Mine venners forældre var postbud, bibliotekar og klubpædagog. Det var helt normalt, og ikke noget vi talte særligt om.

De boede i almindelige parcelhuse i Italienerkvarteret, tæt ved Amager Strandvej og en boede på en vej, der i dag er stenkast tæt fra DR-byen og metrostationen.

Der var intet mondænt ved husene, de boede i. Men ak, hvor forandret!

Boligpriserne er eksploderet de fleste steder på øen. Der er stort set ingen pædagoger eller bibliotekarer, der har mulighed for at etablere bolig på Veronavej. Med mindre de har penge et helt andet sted fra…

Arbejder- og middelklassekvarterer i vores største byer er blevet investeringsobjekter og særlige oaser for ligestillede på solskinssiden af friværdien.

Kender du typen?

Forfatterne sætter luppen på forskellige steder i Danmark. Hvordan Hovedstaden, Nordsjælland og Stor-Aarhus stikker af fra resten af Danmark.

De beskriver, hvordan der i Aalborg og på Als er forbløffende store forskelle i indkomster og levealder inden for ganske få kilometers afstand. Der, hvor du bor, siger meget om, hvilket liv du lever. Og visse steder: Hvor langt et liv du får!

Det skaber ulige vilkår i vores børns opvækst og de muligheder, folk i praksis har.

Der, hvor du bor, siger meget om, hvilket liv du lever. Og visse steder: Hvor langt et liv du får!

Det er der, vi er i 2021, hvor den sociale omfordeling – desværre – er rullet dramatisk tilbage.

Bogen er fyldt med overbevisende dokumentation på, at klasse både betyder en del i forhold til de temaer, folk går op i. Den tryghed, som opleves større hos dem, der har mest – de velaflagte, som de kaldes – og dem, der ikke har så meget.

Centrale pointer for socialdemokrater

Set med socialdemokratiske briller er der flere centrale pointer, som politikere, kandidater og partiet i bred forstand bør tage til sig.

Skellet mellem land by er lige stort som i 2010’erne – og mistilliden til politikerne rumler lige under overfladen. Uanset at corona-krisen har skabt et boost til Mette Frederiksen især.

Valget i 2019 var et comeback for partiet som arbejderparti, og der er ikke meget at håbe at hente for f.eks. Dansk Folkeparti. Som dramatisk kvajede sig ved IKKE fuldtonet at tilslutte sig pension til de særligt nedslidt op til sidste valg.

Et tema, som betød vældig meget for mange 3F’ere, som på grund af signal slør fra DF formentlig valgte Socialdemokratiet. Og ikke siden har fundet anledning til at vende tilbage til Dansk Folkeparti.

Men den vælgerfremgang, Socialdemokratiet fik uden for de største byer i 2019, får svært ved at brede sig i de områder, hvor højtuddannede vægter klima og en mere liberal udlændingepolitik højt.

Det er stærke holdninger, der deler danskerne her. Akkurat som man ser det i andre lande, hvor højrepopulismen har vundet stærkere frem end i Danmark (USA, Frankrig og Italien blandt flere).

Utryghed er noget, man føler.

Det er måske ikke noget, folk med en lav indkomst eller en position uden for arbejdsmarkedet taler så meget om. Men det er de folk, der afgør valg – og som Dansk Folkeparti måske definitivt har tabt grebet om.

Intet parti har som Socialdemokratiet mulighed for at være brobygger mellem høj og lav i Danmark. Det har altid været partiets potentiale – og udfordring.

Der er solid eftertanke og inspiration at hente i 'Rige børn leger beds't. Forfatterne skal roses for ikke kun at kortlægge udviklingen og dokumentere de ganske dramatiske forandringer i vores sociale Danmarkskort.

De leverer også til sidst i bogen 10 konkrete bud på, hvordan vores samfund fortsat baserer sig på retfærdighed og sammenhængskraft.

Intet parti har som Socialdemokratiet mulighed for at være brobygger mellem høj og lav i Danmark. Det har altid været partiets potentiale – og udfordring.

Bogen er et vitamintilskud til den idepolitiske debat blandt alle centrum-venstre interesserede. Det skal man sætte pris på. For der er ganske stille blandt dem, der forestiller sig, at Danmark har brug for en borgerlig-liberal retning.

Lars Olsen, Sune Caspersen, Jørgen Goul Andersen, Lars Andersen og Niels Ploug. 'Rige børn leger bedst – et portræt af det danske klassesamfund,' Er udkommet på Gyldendal.

Nicolai Kampmann er selvstændig kommunikationsrådgiver. Tidligere chefredaktør på A4 Medier. Medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet