Annonce

Store fagforbund i åben strid om Nemlig.com

To af landets største fagforeninger er uenige om hvem, der har retten til at organisere medarbejderne hos omstridte Nemlig.com.
Kritikken af arbejdsforholdene i onlinesupermarkedet Nemlig.com kaster nu to af Danmarks to største fagforbund, 3F og HK, ud i en strid, som udspiller sig for åbent tæppe.

Striden mellem de to forbund handler i sidste ende om retten til at organisere de ansatte indenfor den voksende e-handel.

Per Tønnesen, der er formand for HK Handel, sætter i Berlingske spørgsmålstegn ved troværdigheden af beskrivelserne af travle og forslåede lagerarbejdere, som ikke har tid til toiletbesøg eller rygepause.

"Vi kan ikke genkende det billede, som 3F skaber. Jeg kender ikke de sager, som 3F har rejst, så dem kan jeg ikke forholde mig til. Jeg kan bare konstatere, at vi ikke har de store problemer hos Nemlig i forhold de medlemmer, vi repræsenterer på virksomheden," siger Per Tønnesen til avisen.

Han kender ikke til forholdene

Det afviser formanden for 3F Transport, Jan Villadsen.

"Per Tønnesen har ingen sager på Nemlig.com, for han kan ikke køre sager derude, for han har ingen overenskomst. Hvis Per Tønnesen havde sin daglige gang på Nemlig.com, så ville han kende til forholdene. Men det har han ikke, for det er ikke hans virksomhed," siger Villadsen til Berlingske.

Handler mere om, hvem der har retten til at indgå overenskomst for e-handelsvirksomheder

Per Tønnesen mere end antyder, at afdækningen af forholdene for medarbejderne i Nemlig.com er orkestreret fra 3F's side.

"Jeg har ingen konkret viden, men jeg kan ikke lade være med at få den tanke, at det her i virkeligheden handler mere om, hvem der har retten til at indgå overenskomst for e-handelsvirksomheder – 3F eller HK – end om kritisable arbejdsforhold hos Nemlig.com," siger han.

Hvem har retten

Det er ikke første gang at to eller flere fagforbund ender i strid om grænsedragningen mellem medlemmerne.

Hvem der har retten til at organisere hvilke medlemmer er en tilbagevendende begivenhed i fagbevægelsen, der er næsten lige så gammel som fagbevægelsen selv.

Det fortæller Jakob Sand Kirk, der er selvstændig konsulent og har en fortid som udviklingschef i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, til Netavisen Pio.

At man ikke bare kan være medlem af forskellige fagforeninger på en arbejdsplads, skyldes at fagbevægelsen mener, at hvis der er konkurrence fra flere fagforeninger på samme område, så giver det dårligere resultater for medlemmerne, fordi arbejdsgiverne kan spille fagforeningerne ud mod hinanden, forklarer han.

Det betyder ikke, at der ikke kan være flere overenskomster på en virksomhed, f.eks. en HK-overenskomst for dem der arbejder på kontor, en 3F-overenskomst for dem der arbejder på lager og en helt tredje for chauffører.

Men laver man det samme, skal man som udgangspunkt være på den samme overenskomst, lyder rationalet.

"Der er nogle steder, hvor det giver sig selv, hvem der har overenskomsten. Det siger sig selv at sygeplejersker er organiseret i Dansk Sygeplejeråd og ikke i FOA,” siger han og fortsætter:

“Men problemet opstår især enten når man kommer ind på områder, der bliver slået sammen, og hvor det historisk har været forskellige lokale fagforeninger, der har haft overenskomsten eller på helt nye områder.

Det så man på IT-området, hvor både Dansk Metal, HK og Prosa kæmpede om retten til at forsøge at tegne overenskomster,” fortæller Jakob Sand Kirk

Medlemmer, overenskomst eller historik

Grænsestridigheder løses normalt frivilligt i FH-regi. Det accepteret man som forbund, når man tilslutter sig hovedorganisationen, fortæller Jakob Sand Kirk.

"Grundlæggende er der tre kriterier for, hvordan man vurderer hvem, der har retten til at organisere et område:

Det handler først og fremmest om hvem der har flest medlemmer på området, og hvem der kan hævde at være den dominerende fagforening, så her har fagforeningerne jo en interesse i at hverve så mange nye medlemmer som muligt.

Normalt er forbundene gode til at finde en mindelig løsning på grænsestridigheder

Det handler også om, hvem der har overenskomsten. Det kan på nogle områder betyde, at fagforeningerne konkurrerer om at komme først.

Endelig er der nogle historiske elementer, hvem har normalt overenskomst på området eller på lignende virksomheder og brancher," forklarer Jakob Sand Kirk, der understreger, at der er tale om en forhandling og i sidste ende en faglig vurdering, hvad der vægter tungest.

"Normalt er forbundene gode til at finde en mindelig løsning på grænsestridigheder, men det er ikke unormalt at det giver anledning til ophedede debatter og at forbundene bruger de argumenter, som de mener understøtter deres ret, når sagerne kommer op."

 

Fakta: Det siger FH’s regler om grænsestrid

Der foreligger en grænsestrid, hvis et eller flere fagforbund mener, at et fagligt område og/eller nogle medlemmer fejlagtigt er organiseret i en organisation.

Grænsestridigheder skal søges løst ved direkte forhandling mellem de involverede medlemsorganisationer.

Hvis dette ikke fører til et resultat, skal der gøres forsøg med mægling.

Hvis dette ikke løser grænsestridigheden, kan denne indbringes for Hovedorganisationens grænsenævn til afgørelse. Nævnets afgørelse kan ankes til FH’s forretningsudvalg.

Såfremt et forbund finder, at et andet forbund ikke har efterlevet en afgørelse fra grænsenævnet, kan sagen indbringes for grænsenævnet, der fastsætter en økonomisk sanktion for manglende overholdelse.

Kilde: Regler om samarbejde og grænsestridigheder i ny hovedorganisation

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det ville da være helt uden mening, hvis HK skulle organisere lagerarbejderne, og jeg er fuldstændig sikker på, at det ville lagerfolket heller ikke være ret godt tjent med.

Enig...
Men få eksklusivaftalerne tilbage, og få ro på arbejdspladserne...

HK har da overenskomst med flere lagere i Danmark, der er ikke de samme problemer som med 3F og deres mafiametoder!

3F sætter fokus på bedre arbejdsmiljø. HK vil tækkes arbejdsgiverne. Det lyder som om HK bliver en fagforening uden medlemmer.