Ny Ryanair-base i Billund: 3F er parat til konflikt

Det omstridte flyselskab vil have fast personale i Billund. Hvis aktuelle overenskomstforhandlinger bryder sammen, er 3F klar til at gå i konflikt.
Flyselskabet Ryanair er igen ved at lave en base her i landet. Og skulle det blive nødvendigt at blokere leveringer til Ryanair for at tvinge dem til forhandlingsbordet om overenskomster, står 3F klar.

“Hvis det bliver aktuelt med en sympatikonflikt med deltagelse af 3F-medlemmer, står vi selvfølgelig klar til at hjælpe. Og så går vi hele vejen,” siger Mads Andersen, formand for 3F’s Industrigruppe, til Fagbladet 3F.

Og så går vi hele vejen

Udmeldingen kommer, efter at Ryanair onsdag annoncerede planer om at åbne base i Billund Lufthavn. Det skal ske fra oktober i år, når vinterprogrammet starter op.

Når et flyselskab har en base, betyder det, at flyene overnatter i lufthavnen, og piloter og stewardesser derfor er bosat i lokalområdet. Hvilket ikke er tilfældet i dag for Ryanair.

Igangværende forhandlinger om overenskomst

Før en eventuel konflikt og sympatikonflikt kan blive til virkelighed, er der dog en mulighed for, at Ryanair kan tegne overenskomst med Flyvebranchens Personale Union (FPU), som organiserer flypersonale i Danmark.

I mere end tre år har de to parter forsøgt at indgå en aftale – men hidtil uden held.

Og parterne er stadig langt fra hinanden i det nuværende forhandlingsforløb, fortæller Thilde Waast, formand for FPU, til Fagbladet 3F.

FPU-formanden vil helst ikke forholde sig til, om det kan blive aktuelt at varsle konflikt, hvis ikke der er tegnet overenskomst, når den nye base er på plads.

Håber ikke på konflikt

Mads Andersen håber, at det ikke bliver nødvendigt med en konflikt.

Vi håber, at Ryanair denne gang er villig til at indgå overenskomster

“Vi ønsker FPU held og lykke med forhandlingerne. Vi håber, at Ryanair denne gang er villig til at indgå overenskomster for deres piloter og kabinepersonale på danske vilkår,” siger han.

Ryanair har tidligere haft base i Billund. Men den droppede flyselskabet i 2015, efter at Arbejdsretten havde givet grønt lys for, at FH-forbund som 3F, FPU, HK og Dansk Metal lovligt kunne konflikte for at presse Ryanair til at tegne overenskomst.

På det tidspunkt afviste Ryanair at gå i dialog med fagforeninger i Danmark. Senere har flyselskabet dog åbnet lidt op igen.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er godt nok svært at have tillid til Ryanair og deres vilje til at indrette sig efter danske forhold. Men jeg vil da rigtig gerne tage fejl her.

Det er godt nok svært at have tillid til en mafia lignende organisation det bruger trusler, hærværk og vold som virkemiddel!

Vi bliver nødt til at have et opgør med de politiske fagbevægelser og deres landskabelige aktivitet!

Helt klart - nedlæg de gule fagforeninger, de ødelægger det danske arbejdsmarked...

Godt at fagforbundene sørger for acceptable løn og arbejdsforhold sammen med arbejdsgiverne...
Udenlandske virksomheder SKAL acceptere de forhold på arbejdsmarkedet, der eksisterer her i Danmark...
Alternativt må de se konflikter i øjnene, og det er der ingen, som er tjent med...
Så se at komme til forhandlingsbordet, og få lavet en gensidig aftale...

Annonce