S-regeringen: Postnummeret må ikke spænde ben for boligkøb

Regeringen lancerer en udkantsmodel med statsgaranti på dele af realkreditbelåningen og nemmere adgang til lån for små virksomheder
Postnummeret må ikke spænde ben for boligkøb i landdistrikterne, mener regeringen.

Derfor lancerer erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu initiativer, der skal gøre det lettere for både borgere og virksomheder at optage lån i landdistrikterne.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er grundlæggende urimeligt, hvis det er dit postnummer, som afgør, om du kan låne til drømmeboligen eller starte ny virksomhed op. I mange år har vi hørt, at affolkningen i yderområderne var en definitiv trend, og at der ikke kunne gøres noget. Sådan forholder det sig ikke,” siger Simon Kollerup.

Erhvervsministeren fremlægger en helt ny model, hvor staten garanterer den yderste del af en huslån til boliger i landdistrikter og udkantsområder: 

Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne

“Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne og på den måde skabe et Danmark i balance. Derfor tager vi i regeringen et stort og strukturelt tiltag med en ny model, hvor en statsgaranti skal sikre, at det både bliver lettere for danskerne at låne til drømmehuset samtidig med, at sektoren får en afgørende rygstøtte. Fordi det er vigtigt, at vi gør op med skævvridningen af vores land, så vi sikrer, at alle kan få et boliglån - uanset hvor i landet, de har valgt at slå sig ned.” 

Staten garanterer den yderste fjerdedel af huslån

Regeringen foreslår, at der indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser, dvs. under 8.000 kr.

Det betyder, at staten vil garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet. Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte områder.

For borgerne i landdistrikterne vil modellen give dem bedre adgang til lån, ligesom den skal mindske institutternes risiko for tab i de pågældende ejendomme.

En sådan model for realkreditlån til private boliger er ikke set før i Danmark. De nærmere elementer i initiativet med statsgaranti på den yderste realkreditbelåning, herunder prissætningen, skal nu strikkes sammen i samarbejde med den finansielle sektor.

“Vi skal skabe lige muligheder”

På Facebook uddyber Simon Kollerup:

Vi skal en anden vej

“Jeg synes, det er helt vildt urimeligt, hvis det er dit postnummer, der bestemmer, om du kan låne til drømmeboligen. Danmark må simpelthen ikke blive trukket skævt på den måde. Vi skal en anden vej: Vi skal skabe lige muligheder. Et Danmark i balance.”

Og:

“ (...) vi skal gøre op med den uretfærdige skævvridning, så flere kan få et boliglån i alle dele af landet.”

placeholder

 

Erhvervsminister Simon Kollerup vil samtidig - via Vækstfonden - gøre det lettere for mindre virksomheder at optage lån til nye erhvervseventyr.

Konkret vil den nuværende lånegrænse på en million kroner for Vækstlån blive ophævet, så mindre virksomheder får bedre mulighed for at udvikle forretningen.

Glæde hos SF: Vores model

Hos SF bliver der taget mere end godt imod regeringens udspil. Partiets landdistriktsordfører, Karina Dehnhardt, glæder sig over, at S-regeringen har adopteret SF's model:

Hatten af for regeringen, at den endelig køber ind på SF’s model

"Hatten af for regeringen, at den endelig køber ind på SF’s model om, at staten skal hjælpe til, så der kan skabes tryghed om, at man også kan låne til et hus på landet. Det har vi foreslået i folketingssalen hele fire gange siden 2014," skriver hun på Facebook.

Hun føjer til, at SF længe har understreget, at skævvridningen af Danmark ikke løses af markedskræfterne:

"Vi har jo sagt i årevis, at markedskræfterne ikke løser den opgave, og at det er en statslig opgave at sikre."

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan man som fx 65-årig eller som pensionist også låne til en bolig? - Eller er der tale om en aldersdiskriminerende ordning, som kun er for aldersgrupper, der forventes leve længe nok til at kunne betale et lån tilbage??

Det er vel stadig realkredit; lån i mursten. garanti er overfor realkreditinstituttet, så deres risiko for tab bliver mindre. De kan jo få tab hvis huset ikke kan sælges; men om de vurderer at risikoen for at komme i den situation er aldersafhængig er et godt spørgsmål. Statsgarantien bliver næppe aldersbetinget, men den er næppe stor nok, til at de vil ændre risikovurdering totalt. Jeg tænker at det er i grænsetilfældene, at den kan få stor effekt og kan i fremtiden måske være med til at undgå at et område kommer ind i en ond spiral med faldende huspriser

Der er åbenbart ingen grænser for hvor meget støtte der skal til for at oprette en bosætning i ukants Danmark. Landbrugsstøtten, kommunaleudligning, mobildækning støtte, færgepristilskud, yderregioner støtte og nu også boligkredit. Samtidige er de fleste medarbejdere både i landbruget og følgeindustrien ikke dansker! Disse arbejdere er ansat på lavløn pratikordninger eller er sæson arbejdere på tvivlsom vilkår. De bidrager ikke til lokalsamfundet. Lad os får en regional planlægning så jobmuligheder og bosætningen er i balance. At oprette betjening af alle disse byer og landsbyer er bare for dyrt. Istedet har vi bruge for pengene til massivt investering i kvantefysik computer udviklingen, så Danmark alligevel kan være med i den 4 industrial revolution. Det er jo en betingelse for at opretholde et højindkomst land. Tænk at det var USA udenrigsminister der skulle få kvantefysik på vores dagsorden.

Annonce