Annonce

Danmark kommer gennem coronakrise uden overdødelighed

Når Danmark kom gennem 2020 uden flere døde end andre år, skyldes det måske, at restriktionerne har haft den afledte effekt, at næsten ingen er døde af influenza.
Mere end et års nedlukninger og restriktioner er måske opslidende. Men den danske indsats for at standse coronavirussen har ikke været forgæves.

Et nyt studie viser, at der i 29 højindkomstlande tilsammen var omkring 979.000 flere døde i 2020 end i tidligere år uden epidemi.

Danmark, Norge og New Zealand er de eneste ud af de 29 lande, hvor antallet af døde i 2020 ikke var højere end i tidligere år uden corona, viser studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ.

Det skriver Videnskab.dk.

"Studiet bekræfter, at coronavirussen har et stort dødeligt potentiale, hvis man slipper den løs," siger Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi på Roskilde Universitet (RUC).

Gjort rigtig meget for at holde virussen nede

"Nogle lande har været igennem en kæmpe overdødelighed. Vi kan glæde os over, at dødeligheden i Danmark ikke har været højere end normalt. Tallene retfærdiggør, at vi har gjort rigtig meget for at holde virussen nede."

Færre er døde af influenza

Det er måske overraskende, at der ikke var flere døde i Danmark sidste år end normalt, når der ifølge de officielle tal er over 2500 personer herhjemme, som er døde efter at have haft COVID-19.

Men forklaringen på, at forskerne ikke fanger de ekstra corona-dødsfald, skyldes måske, at de ikke har korrigeret for, at restriktioner og nedlukninger i 2020 har haft den afledte effekt, at næsten ingen er døde af influenza.

Corona er svær at måle

"Det hører med til historien, at Danmarks overdødelighed på grund af corona er svær at måle med mindre man korrigerer for, hvor mange færre der er døde af influenza," siger Lone Simonsen.

Global overdødelig undervurderes

Forskerne har således sammenlignet dødeligheden under corona-pandemien med historiske data om de forskellige landes antal døde i år, hvor der ikke var en ny virus i omløb. Hvilket er en anerkendt metode til at måle, hvor mange ekstra dødsfald en epidemi forårsager.

Målt på det totale antal er den højeste overdødelighed registreret i USA, hvor 458.000 flere end forventet er døde i 2020. Andre lande er dog hårdere ramt, når man sætter antallet af døde i forhold til antallet af indbyggere.

I de værst ramte lande var dødeligheden i løbet af 2020 op til 114 procent højere end normalt (den højeste overdødelighed er registreret i Peru). Derudover er også lande som Rusland, Bulgarien og Mexico ekstremt hårdt ramt.

Forskerne konkluderer, at mange lande hidtil har underrapporteret antallet af corona-dødsfald. I gennemsnit er dødsraten på verdensplan mindst 1,6 gange højere end rapporteret, lyder estimatet.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så har corona haft en god effekt der

Målt på det totale antal er den højeste overdødelighed registreret i USA, hvor 458.000 flere end forventet er døde i 2020. Andre lande er dog hårdere ramt, når man sætter antallet af døde i forhold til antallet af indbyggere.

Danmark, Norge og New Zealand er de eneste ud af de 29 lande, hvor antallet af døde i 2020 ikke var højere end i tidligere år uden corona, viser studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ.

Og alligevel tillod det danske politi, de danske politikere på Christiansborg og den danske 4. magt pressen at triumferende Brøndbyfans opførte sig som om pandemien aldrig havde eksisteret, stadig ikke eksisterer, og i fremtiden ikke kommer til at eksistere.

Med et triumferende indtog på Brøndby stadion blev billederne en reminder, en erindringsbeskrivelse omkring hvad der skete i USA efter det amerikanske præsidentvalg. En optog imod noget der ikke fandtes.

Fornuftige danskere så måbende til i dagene derpå.

I det danske folketing fejrede et tværgående politisk spektrum den gule sejr:

Brøndby-feber i Folketinget
Morten Bødskov havde sin Brøndbytrøje på under jakkesættet tirsdag i folketingssalen. Også Rosa Lund og Kristian Hegaard markerede mesterskabet. (Iført Brøndbytrøjer).

Hvor var forargelsen?

Hvor var opbakningen til det danske folks indsats under snart to års pandemi.

Hvor var respekten for de danske minkavlere?
Hvor var respekten for de 2.500 døde og deres familier?
Hvor var respekten for det danske sygehuspersonale og deres indsats?
Hvor var respekten for alle de erhverv der har været tvangslukkede?
Hvor var respekten for alle de erhverv der allerede er gået konkurs?
Hvor var respekten for alle der ikke måtte møde på deres arbejdsplads, deres skoler, deres institutioner?
Hvor var respekten for alle de danskere der gik med mundbind på indkøb i hele landet, alt imens Brøndbytilhængerne kaldte deres fælles indkøb en demonstration?
Hvor var respekten for alle de der måtte droppe deres bryllup, konfirmation, runde fødselsdage, afskedsreception efter et langt arbejdsliv?
Hvor var respekten for alle de begravelsesdeltagere der blev forment adgang til en kær vens, en kær kollegas begravelse. Ja, måske et nært familiemedlems begravelse.
Hvor var respekten for alle de bedsteforældre og oldeforældre der ikke har måttet se den yngre generation?
Hvor var respekten for alle de gamle, endda ægtepar, som ikke måtte besøge hinanden i halve år på ældrecentre?

Hvor var respekten for alt det vi i Danmark i fællesskab havde gjort imod pandemien covid 19?

Forsvunden op i forårsluften?

Selv for en fru statsminister og Brøndbytilhænger Mette Frederiksen!

Hun turde ikke gå imod sine egne.....

Hun blev bare til lille Mette. Som sidder på Brøndby stadion og glemmer alle problemer. Som bare er et menneske der vil føle at hun hører hjemme, hører til. At hun er en del af flokken!
Vikinge-genet der vil ud og kæmpe! Vi er gule vi er blå!

Snart er det:

Vi er røde! Vi er hvide!
På pandemien! Vil vi skide!

Lakmus-prøven for Mettes regering. Og håndtering af pandemien op imod slut-fløjtet af kampen!

Havde Allan Randrup ret i timerne op til Brøndby-finalekampen?

Allan Randrup Thomsen er en dansk professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

I timerne op til kampen advarede han imod begivenhederne uden for stadion.

Spørgsmålet er?

Hvor var Mette Frederiksen? Hvorfor greb hun ikke ind? Hvorfor greb ingen i regeringen ind?
Hvorfor har ingen af folketingsmedlemmerne efterfølgende reageret?

Har viruset ikke eksisteret i Danmark?
Er det blot et fælles maskespil som folketingsmedlemmerne har besluttet i fællesskab med virologerne?

Hvis helvede bryder ud i Brøndby og omegn og genstarter pandemien, er hvert enkelt danskers indsats blevet latterliggjort af 50.000 mennesker i Brøndby, der absolut ikke kunne vente med at fejre deres sande helte!

Regeringen er ikke værd at fejre. De sov under kampen!
Folketingsmedlemmerne er heller ikke værd at fejre! De kunne ikke vinde stemmer ved den sag!

Den eneste der er værd at fejre er

Allan Randrup Thomsen - en dansk professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Snart flyttes han professorat til provinsen. Der hvor man overholdt reglerne. Sikkert en eller anden ø. Hvor smitten aldrig nåede frem.

Et sted hvor den gule fare er et halstørklæde, en øl og et vink med en vognstang:

Mette du svigtede da det for alvor gjaldt!

Brøndby stadions porte blev åbnet! Det hvide hus blev løbet over ende!

Hvor var du?

Bliver Danmark Europamestre er helvede læs.

Lakmusprøvens resultat vælter din regering!

Overdødeligheden bliver overvældende!

Få styr på dine egne tropper!

Få styr på dine egne følelser!

Kampen er langt fra slut!

I Sverige blev 8 vaccinerede ældreboende og 8 vaccinerede plejehjemspersonaler ramt af covid 19 påny.

Allan Randrup Thomsen er en dansk professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Hvorfor rådførte du dig ikke med manden?

Sad du allerede med Brøndby-trøjen på?

Snart gælder det den rød-hvide trøje!

Skal Allan Randrup Thomsen en dansk professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet heller ikke her spørges til råds.

Eller er det blot Mette der bestemmer?

Vi er mange der føler vores indsats total til grin.

Hvorfor ska vi alle ha Beatles hår
Indtil vi Mettes vaccine får
A hår holdt afstand til Venstre å hywer
Æ smittetryk sku æt mindre blywer

Viser lakmusprøven blåt eller gult?

Den røde regering kan hurtigt forsvinde op i den hvide luft.

Røgen der forsvandt!

Var der nogensinde en brand?

Se billederne af de tatoverede blå-gule mænd.

Kristian Hegaard, Rosa Lund og Mette Frederiksens amazoner!

Godt 25 dannelsesinstitutioner flyttes fra hovedstaden til provinsen!

Stedet hvor pandemien blev taget for alvor. Stedet hvor pengene tjenes! Stedet hvor kampånden for et bæredygtigt Danmark sætter vindmøller, solcelleparker og elstandere op.

I København er der kun kampen imellem FC København og Brøndby der tæller.

Lov er lov og lov skal holdes! Og Syriens-børnene skal hentes hjem! Dansk politik i en Brøndby-trøje fra første stolerække!

Billeder der aldrig glemmes.

Dansk Capitol i provinsstil.

Målt på det totale antal er den højeste overdødelighed registreret i USA, hvor 458.000 flere end forventet er døde i 2020. Andre lande er dog hårdere ramt, når man sætter antallet af døde i forhold til antallet af indbyggere.

Annonce