Schlüters sidste interview: Jeg tog gerne en tur mere i Statsministeriet

Regeringen er ikke længere "rigtige socialdemokrater", lyder det fra den tidligere statsminister i et interview, der blev lavet kort inden hans død.
Der er opstået en “fuldstændig rædselsfuld tendens” i dansk politik.

Sådan lyder det fra afdøde tidligere statsminister Poul Schlüter (K) i sit sidste interview, der blev lavet i april og altså kort inden hans død i en alder af 92.

I interviewet, med De Konservatives medlemsblad Politisk Horisont, kritiserer Poul Schlüter nemlig professionalisering af dansk politik og ikke mindst de såkaldte spindoktorer eller særlige rådgivere. Deres måde at styre politikerne falder ikke i det konservative koryfæs smag. Langt fra. Han skulle "i hvert fald ikke have nogen, som hele tiden skulle fortælle ham, hvad han skulle sige eller mene" og henviser til spindoktorerne.   

”Der er sket kolossalt meget omkring personellet i ministerierne,"fortæller den tidligere statsminister i interviewet.

Det kunne jeg ikke drømme om

"Det bryder jeg mig ikke om. Der var faktisk ikke spindoktorer, da jeg var statsminister. Jeg har eksempelvis aldrig bedt nogen om at læse noget igennem, inden det blev trykt i pressen. Det kunne jeg ikke drømme om."

I dag er det stort set umuligt at komme igennem til en minister som journalist. I hvert fald direkte. Der er mange mellemmænd, og den udvikling er blevet forstærket af de sociale medier og TV2 NEWS, hvor tingene ofte sker i et hektisk tempo. Alligevel mener Poul Schlüter, at ministre bør være langt mere tilgængelige.

”Jeg synes faktisk ikke, at jeg havde svært ved at holde overblikket i forhold til pressen. Jeg læste alle aviser igennem hver dag. Jeg talte med journalister hele tiden – og alle tider på dagen. Både til citat og til baggrund. Men det her er en meget kedelig udvikling."

V har spildt position

Men det er ikke kun de mange spindoktorer, som Poul Schlüter ikke genkender fra sin tid i politik. Han mener også, at det i øjeblikket er svært at genkende Socialdemokratiet.

”Jeg skal da lige love for, at de har skiftet kurs. De har jo fået en langt strammere udlændingepolitik, og det er ren taktik, når man tænker på, hvad de sagde for nogle år siden. Det var et helt andet parti,” siger den tidligere statsminister og uddyber:

En helt anden stemning omkring udlændingepolitik

”Da jeg var statsminister, var der en helt anden stemning omkring udlændingepolitik hos Socialdemokratiet. Dengang var de ’rigtige’ socialdemokrater. Det er de ikke længere."

Socialdemokratiet er ikke det eneste parti, der ifølge Poul Schlüter har flyttet sig. Venstre har "spildt sin position" i hans optik.

”Der har været meget uenighed og splid. Det kommer til at koste vælgere. Det er jo også sært, at Venstre eksempelvis ikke er med i et politiforlig eller ikke vil give statsministeren mandat til at forhandle i EU. Jeg tør ikke svare på, hvorfor Venstre gør sådan,” siger Poul Schlüter.

Den sidste tur

I hvad, der altså skulle blive Poul Schlüters sidste interview, falder svaret prompte på spørgsmålet om, hvad han savner mest ved politik: At være statsminister.

At den tidligere statsminister ofte kedede sig i sine sidste leveår, lagde han i 2011 ikke skjul på i erindringsbogen "Det var vel ikke så ringe endda." Her fortalte Poul Schlüter også, at hans regeringen kunne have overlevet Tamil-sagen og tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) sluppet med en næse, hvis sidstnævnte blot havde indrømmet sine fejl og påtaget sig ansvaret.

I stedet blev det Tamil-sagen - og den berømte gulvtæppetale - som de fleste måske i dag forbinder med den tidligere statsministers navn.

Poul Schlüter tog gerne en uge mere i Statsministeriet for at rette op på tingenes nuværende tilstand, siger han med et glimt i øjet i interview. Men når man er blevet 92 år, så "rækker det" med den tidligere statsministers egne ord.  

Så ville jeg lave mange ting om

”Jeg ville absolut gerne tage en tur mere som statsminister. Så ville jeg lave mange ting om. Men jeg ved jo godt, at det ikke sker igen, og nu er der gået så mange år, at jeg har indstillet mig på det. Men det har været særdeles vanskeligt at slippe."

Poul Schlüter bisættes grundlovsdag fra Holmens Kirke i København. Ved bisættelsen vil der være taler fra statsminister Mette Frederiksen (S) samt De Konservatives nuværende formand, Søren Pape Poulsen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kalder Schlüter folkekær, det er vel mest inden for egne rækker blandt de konservative og øvrige borgelige. Det daværende fagforbund, SID, med Hardy Hansen i spidsen, havde vist ikke den opfattelse.
At Schlüter reddede Danmark ud af en økonomisk krise, skabt af Anker Jørgensen, er også usand, Anker Jørgensens regering var udsat for oliekrisen i 1973 og igen i 1978, hvorimod Schlüter blev beriget med det Danske olieeventyr i Nordsøen. som betød styrkelse af betalingsbalancen da Danmark blev olieeksportør.

Annonce