Historisk G7-aftale: Indgreb mod skatteunddragende techgiganter og skattely

Verdens syv rigeste lande vil stoppe globalt skattekapløb mod bunden.
Finansministrene fra verdens største lande indgik lørdag hvad de selv betegner som en historisk aftale som skal reformere det globale skattesystem, og sikre at særligt store globale virksomheder fremover skal betale mere i selskabsskat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) kalder beslutningen et kæmpe skridt på vej mod en retfærdig beskatning.

Det skete på et topmøde blandt G7-landene i den britiske hovedstad London.

"Finansministrene i G7 er nået frem til en historisk aftale som vil reformere det globale skattesystem og gøre det brugbart i en digital tidsalder," siger den britiske finansminister Rishi Sunak om aftalen.

Den amerikanske finansminister Janet Yellen kalder det et "bemærkelsesværdig, hidtil uset forpligtelse" om at sætte en stopper for, hvad hun betegner som "et kapløb mod bunden".

Den tyske finansminister, socialdemokraten Olaf Scholz, siger, at aftalen var "dårligt nyt for skattely rundt om i verden".

G7-landene har lagt grænsen ved en selskabsskat på 15 procent. Det vil ikke mindst få konsekvenser for et land som Irland, hvor selskabsskatten for almindelige virksomheder er 12,5 procent, mens den for digitale selskaber, som f.eks. Apple, blot er 10 procent.

Gennemsnittet i EU ligger på omkring 20 procent. I Danmark er selskabsskatten 22 procent.

Tilfreds dansk skatteminister

G7-landenes beslutning får opbakning fra den danske regering, der har gjort kampen mod skattely og skatteunddragelse til en mærkesag.

"Den udvikling vi ser for tiden i forhold til en global bundskat er rent faktisk et kæmpe skridt på vej mod en retfærdig beskatning af de store multinationale selskaber, der bidrager alt for lidt til fællesskabet. Så jeg er bestemt tilfreds med, at det også er drøftet på G7," siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Netavisen Pio.

”Jeg synes det er værd at glæde sig over, at G7 har hævet barren i forhold til de niveauer for minimumssatsen, der hidtil har været drøftet i OECD."

"Nu venter først og fremmest forhandlinger i OECD-regi, og i forhold til det venter også en konkret dansk stillingtagen til de forskellige elementer, der skal forhandles," siger han.

Techgiganter kommer til at betale mere

Finansministrene lægger også op til, at virksomhederne i højere grad skal beskattes der hvor deres aktiviteter er og ikke der hvor virksomhederne har valgt at lægge deres hovedsæde.

Et af de selskaber, som vil blive ramt af nye skatteregler er Facebook.

Den tidligere britiske vicepremierminister Nick Clegg, der i dag er Facebooks globale toplobbyist, siger til Reuters, at "vi ønsker at den internationale skattereform proces bliver en succes, og vi anerkender, at det kan betyde, at Facebook skal betale mere i skat og betale flere steder."

Gruppen af G7-lande består af USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien, Japan og Canada. De syv lande står for lige knap halvdelen af verdens samlede BNP.

Men aftalen skal nu bredes længere ud, i første omgang til G20-landene, der mødes i den italienske havneby Venedig i næste måned og som foruden G7-landene blandt andet inkluderer Kina, Brasilien, Mexico, Indonesien, Sydkorea, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Rusland og endnu senere til OECD-landene, hvilket også inkluderer Danmark.

Vil gøre det nemmere at investere grønt

Finansministrene blev i London også enige om at indføre mere ensartede standarder for virksomheders indrapportering af deres miljømæssige aftryk, som skal gøre det nemmere for investorer at investere grønt.

 

Opdateret klokken 22.00 med kommentar fra Morten Bødskov.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Italien, Kina, Brasilien, Mexico, Indonesien, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Rusland.
Lysende eksempler på lande som har styr på økonomien, menneskerettigheder og ikke mindst for nogen af dem, deres forhold til andre landes ret til selvstændighed...

Disse lande er med til at sætte barren for hvordan international handel skal foregå. Lande som for en stor dels vedkommende er drevet gennem korruption og mafialignende metoder.

Bedst af alt er det dog at Storbritannien sidder med ved bordet og forhandler disse ting!
I den union som Storbritannien består af, gemmer der sig skattely som f.eks. Jersey og andre der står i den absolutte front, når det kommer til at unddrage sig internationale skatteregler.

Så undskyld at jeg ikke ligefrem ryger bagover af benovelse, når jeg læser denne artikel...
For hvad skal sanktionerne være, hvis disse regler overtrædes?
Flere løftede pegefingre fra den omkringliggende verden? Løftede pegefingre som vi giver Rusland, da de invaderer Krim? Eller hvad med Saudi Arabiens og Kinas forhold til menneskerettigheder? For slet ikke at tale om Italien! Et land som mere end de sidste 80 år, har været gennemsyret af korruption og som reelt kun eksisterer på EU's nåde.

Så ja ordene er flotte og Danmark vil helt sikkert efterkomme de kommende regler. Men så er den ged vist også barberet og alt er som det plejer at være.

Annonce