Socialdemokratiske malerier udflyttes til provinsen

Jacob Brostrup billeder af arbejderbevægelsens historie kan henover sommeren opleves på Industrimuseet i Horsens.
Kunstmaleren Jacob Brostrup har skabt syv historiemalerier om arbejderbevægelsens historie.

Malerierne vakte stor debat, da de blev præsenteret i 2018: Var det god kunst? Var det politisk propaganda? Var det udtryk for en tendentiøs historieskrivning? 

Det får Industrimuseet i Horsens’ gæster nu en unik mulighed for at vurdere.

Malerierne er til daglig ophængt i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg, hvor de blev præsenteret i slutningen af 2018.

Industrimuseet har i sommermånederne 2021 fået mulighed for at låne malerierne, så også danskere vest for Storebælt kan opleve de nye værker, der fortæller om arbejderbevægelsens og Danmarks historie fra 1870’erne og frem til i dag ud fra syv punktnedslag: Slaget på Fælleden, Påskekrisen, Danmark for folket, Fremtidens Danmark, En bygning vi rejser, Ny kurs mod bedre tider og Retfærdig og realistisk.

En udstilling med større nationalt vingesus

Temaerne ligger således i fin forlængelse af de temaer, museet i forvejen beskæftiger sig med i form af værksteder og fabriksmiljøer med fokus på industriarbejde og faglig organisering samt arbejderfamiliers levevilkår i vores lejligheder fra 1880 – 1970.

”Vi er begejstrede for, at man også i individualismens og digitaliseringens tidsalder tager historien seriøst og opfordrer til ”demokratisk dialog med beskueren om dansk politik”, som historiker Martin E. O. Grunz skriver i bogen om malerierne. Den dialog tager vi gerne med vores gæster,” siger museumsinspektør David Holt Olsen i en pressemeddelelse og fortsætter: 

“På samme måde som vi i øjeblikket er i dialog med vores gæster og øvrige interessenter om, hvorvidt det er den rigtige danmarkshistorie, vi fortæller om industrialiseringen”,. Det er således en udstilling med større nationalt vingesus, der kobler sig til de store diskussioner, der føres i øjeblikket, om, hvilket land Danmark er.

Basis for en både festlig og tankevækkende sommertur 

Museumsinspektøren håber, at mange mennesker vil benytte sommerferien og ikke mindst de lempede coronarestriktioner til at besøge museet og se udstillingen:

”Det er første gang, at malerierne vises i provinsen, hvilket, vi er overbeviste om, vil kunne trække mange gæster til museet og skabe landsdækkende opmærksomhed og debat. Der er således basis for en både festlig og tankevækkende sommertur på museum i takt med, at coronaen slipper sit tag i os”, tilføjer David Holt Olsen.

Udstillingen åbnes d. 10. juni kl. 13 med åbningstaler af tidligere minister Mogens Jensen (S) og Horsens borgmester Peter Sørensen (S) samt kunstneren bag værkerne Jacob Brostrup.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce