Annonce

Kronprinsens IOC-stop stopper mangeårige politisk kontrovers

Med kronprins Frederiks beslutning om at stoppe som medlem af Den Internationale Olympiske Komite (IOC) slipper han for fortsat at blive blandet ind i politik.
“12 år for sent,” lød det kortfattet tirsdag fra Ekstra Bladet, efter at kronprins Frederik havde meddelt, at han stopper som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC). En beslutning som formelt vil træde i kraft ved komitéens årlige generalforsamling, der finder sted i slutningen af juli måned forud for De Olympiske Lege i Tokyo, Japan.

Når det er 12 år for sent, skyldes det, at kronprinsens medlemskab af IOC lige fra starten har været politisk kontroversielt. Således afviste et bredt politisk flertal i flere år at lade tronarvingen blive medlem af IOC. Ikke bare havde IOC i årtier været plaget af skandaler, lød det.

Som medlem af IOC ville kronprins Frederik skulle tage stilling til en række politiske spørgsmål, fordi sport og politik nu engang ikke kan adskilles.

Foghs følgegruppe

Så da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 2008 endelig bøjede sig for kronprins Frederiks ønske, ledsagede han dette med forsikringen om, at der ikke ville kunne opstå et “modsætningsforhold” mellem regeringens og kronprinsens politiske linje i forbindelse med udnævnelsen.

Hvilket i praksis betød, at kronprins Frederik blev klædt på med en til lejligheden nedsat følgegruppe af embedsmænd fra Stats-, Udenrigs- og Kulturministeriet samt kronprinsen og hans rådgivere, der skulle sikre, at han levede op til grundlovens ord om, at det danske monarki er konstitutionelt. Et sådant indebærer, at monarken ikke på egen hånd kan udføre politiske handlinger.

Alligevel gik det som bekendt i 2016 galt forud for OL i Rio. Daværende kulturminister Bertel Haarder (V) havde taget initiativ til at få en række europæiske lande til at skrive under på en opfordring til IOC om at udelukke Rusland fra OL i Rio. Hvilket skete, efter at det internationale dopingagentur, WADA’s, undersøger Richard McLaren i en rapport havde afsløret systematisk statsstøttet doping.

Men da kronprins Frederik dukkede i op i Rio, og IOC’s præsident, Thomas Bach, bad de 85 fremmødte medlemmer af IOC om ved håndsoprækning at tage endelig stilling til beslutningen om ikke at udelukke Rusland, røg 84 hænder i vejret. Kun én stemte imod beslutningen, Storbritanniens Adam Pengilly.

Kronprinsen er uforstående

Efterfølgende fortalte forfatteren Jens Andersen i biografien, “Under bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik”, at Bertel Haarders opfordring kom som “noget af en overraskelse” for kronprinsen, ligesom det hed, at kulturministerens “forhastede politiske handlemåde” satte kronprinsen i et dilemma.

“Det var en meget pludselig holdning, ikke?" forklarede kronprins Frederik i biografien.

“McLarens rapport var jo kun første del af to, og sine steder en særdeles teknisk gennemarbejdet betænkning. Jeg spurgte i hvert fald mig selv, om materialet nu også var solidt nok til at antage, at samtlige russiske sportsudøvere var dopede.”

Det forhindrede dog ikke, at Kronprins Frederik året efter, i 2017, blev genvalgt som medlem af IOC for en ny otteårig periode. Hvilket skete med støtte fra regeringen, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde kaldt kronprinsen for “en stærk repræsentant for Danmark i IOC.”

Det sidste tabu

Lars Løkke Rasmussen ønskede dengang aldrig at oplyse, hvad kronprins Frederik faktisk havde fået besked på forud for afstemningen i Rio,

"Jeg sagde – og det gentager jeg gerne her – at jeg synes, at vi i kronprinsen har en fremraaagende repræsentant for Danmark," som statsministeren forklarede i 2017 efter en forespørgselsdebat i Folketinget om netop tronfølgerens stemmeafgivning.

Inspirationskilde for unge og gamle

"En kæmpe inspirationskilde for unge og gamle i relation til sport og i øvrigt en person som har udfyldt sin opgave i IOC på en måde, som ikke har stillet hindringer i vejen for, at regeringen har kunnet føre sin idrætspolitik."

Hvilket illustrerede, at Kongehuset, dets rolle og medlemmer er et af de sidste, måske sidste, tilbageværende tabuer i dansk politik. En politiker har tidligere sammenlignet det at kritisere Kongehuset offentligt med at afbilde profeten Muhammed: Begge dele opfattes nærmest som blasfemi og gøres kun under eget ansvar (hvilket gjorde, at vedkommende heller ikke ville citeres for sammenligningen).

Vil være æresmedlem

Ifølge kronprins Frederik havde det oprindeligt været tanken at udtræde af IOC efter OL i Tokyo 2020. Men på grund af COVID-19-pandemien blev legene som bekendt udsat til denne sommer, og derfor har kronprinsen offentliggjort sin beslutning nu.

“Beslutningen om at udtræde giver mig mulighed for at intensivere mit arbejde med andre vigtige emner, blandt andet i relation til Danmarks position som en af verdens førende nationer inden for den grønne dagsorden, bæredygtighed og  innovation,” forklarer kronprins Frederik om sin beslutning i en pressemeddelelse.

Det er sædvanlig praksis for mangeårige medlemmer af IOC, der har ydet en ekstraordinær indsats, at fortsætte som æresmedlem af komitéen efter udtræden. Beslutningen herom træffes af IOC’s bestyrelse. Kronprinsen har over for IOC tilkendegivet sin interesse for et sådant passivt medlemskab.

Sportens #MeToo-øjeblik

Senest har tidligere kulturminister og nuværende kulturordfører for Frie Grønne, Uffe Elbæk, talt om om, at den folkelige støtte til en boykot af VM i Qatar er et “sportens #MeToo-øjeblik”, og med beslutningen om stoppe i IOC slipper kronprins Frederik for skulle forsvare - eller tage afstand fra - vinter-OL i Beijing i februar 2022. Hvilket sker på et tidspunkt, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) endnu ikke har taget stilling til en eventuel dansk boykot.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Murens fald gik langt hurtigere end de mest kongeblå og de rødeste af de røde havde håbet på!

Historikerne analyserer stadig hvordan kunne det ske så hurtigt?

Østtyskland brugte OL til at promovere sin egen overlegenhed.

Imidlertid kom de østtyske atleter hvert fjerde år hjem med nye indtryk og nye sammenligningsgrundlag.

Et grundlag som enhver østtysker kun se med egne øjne. Både på den ene og den anden måde.

Landene mødtes på trods af politiske strukturer af vidt forskellig observans!

Måske var det sporten der gjorde at Berlinmuren faldt hurtigere end nogen politiker eller historiker kunne forestille sig.

På tilsvarende vis har vores egen kronprins måske spillet en langt mere positiv rolle for alverdens lande.

Langt større rolle end Ekstrabladet og mange kompetente danske kommentatorer kan forestille sig.

Måske havde Putin planlagt at erobre langt mere land end Krimhalvøen.

Hvem ved?

Ingen vidste at Berlinmuren kunne falde i grus så hurtigt. Alle var overraskede!

Måske OL og sport spillede den afgørende pædagogiske rolle!

Måske kronprinsen har spillet en langt større rolle i verdenspolitiken end Ekstrabladet nogensinde ville kunne forestille sig.

Annonce