Et glatpoleret festskrift for borgmesteren

Lars Krarups erindringer er først og fremmest en hyldest til Herning - og til ham selv. Men desværre nærmest klinisk renset for kant og konflikt.
Lars Krarup er født og opvokset i Herning. Uddannet slagter (med udmærkelse) - og efter en kort karriere som først sælger og siden direktør i ishockeyklubben Herning Blue Fox - blev han som 29-årig borgmester i Herning, da forgængeren Helge Sander (V) i 2001 blev udnævnt til minister af Anders Fogh Rasmussen (V).

Borgmester har Lars Krarup været siden, og indtil han stopper den 1. august. Men allerede nu er erindringerne kommet. Bogen hedder "Mennesker & Muligheder - erfaringer fra 20 år som borgmester", og der er tale om en erindringsbog i den lidt lettere genre.

Et takkekort

Selv om Lars Krarup er omdrejningspunktet, så virker bogen først og fremmest som et avanceret takkekort til de mange samarbejdspartnere, som han har haft gennem årene.

Det skorter ikke på superlativerne om dygtige, gode mennesker, som har påtaget sig job og tillidsposter i det herningensiske samfund.

Selv sekretærerne på borgmesterkontoret på rådhuset får tak ved navns nævnelse. Det er god stil. Nogke af de pågældende samarbejdspartnere får tilmed lov til at give deres udlægning af begivenhedern i små selvstændige tekstbokse under overskiften "Set udefra". Det fungerer ikke.

Erindringerne er en hyldest til det samarbejdende, lokale folkestyre og giver et ret godt indblik i, hvad borgmesterposten egentlig kan bruges til, når der ikke lige skal ledes byrådsmøder eller klippes røde snore over.

Det handler om at skabe og formidle kontakter mellem borgere, virksomheder, Folketinget, regeringen og organisationer. At sørge for at få ting til at ske og skære igennem de bureaukratiske forhindringer - uanset om det handler om at bygge et kulturhus eller en borger, der har problemer med en carport.

Lars Krarup er nok liberal, men han fremstår først og fremmest som en pragmatiker og en dygtig administrator. Selv om Lars Krarup bedyrer, at han nok ville have været en succes på Christiansborg - hvorfra der er kommet flere tilbud - så synes jeg umiddelbart, når man læser bogen, at han har gjort det helt rigtige valg ved at blive i kommunen.

Han skriver, at selv om han har været involveret i politiske hundeslagsmål (men ikke hvilke), så trives han ikke i konflikter. Sympatisk, men ikke ligefrem noget der ville fremme en karriere i Folketinget.

Renset for konflikt

Først og fremmest er det en bog, der handler om alle de gode ting og projekter, Lars Krarup har været med til at sætte i søen, og som har gjort Herning til et af landets helt store vækstlokomotiver.

Udbygningen af messecenter, Jyske Bank Boxen, vandkulturhus, nye skoler og ikke mindst en lang række internationale sportsbegivenheder, som for eksempel starten på cykelløbet Giro d'Italia og VM i både håndbold og ishockey.

Til gengæld er bogen nærmest klinisk renset for konflikt - bortset fra en mindre passage der omhandler det berømte "møde i kælderen" i Odense mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Her går Lars Krarup i rette med Lars Løkke Rasmussens fortælling om, at borgmesteren ikke var med.

Men det var han altså, kan vi forstå på Lars Krarup.

Der er desuden også et tilbageblik på sagen om placeringen af en jysk politiskole, som var tiltænkt skulle ligge i Herning, men som på Dansk Folkepartis foranledning endte i Vejle.

Endelig er der kras kritik af nogle journalister fra Jyllands Posten, der havde gravet lidt i nogle af Lars Krarups bolighandler. Sager, som der ifølge Lars Krarup, ikke var noget i.

Men det er virkelig småt med konflikter omkring Lars Krarup selv. Samarbejdet i byrådet fungerer upåklageligt, og det samme gør samarbejdet med medarbejderne på rådhuset og kommunens stor virksomheder.

Glatter ud og kommer videre

Er der optræk til konflikt eller negative personskildringer, så vælger Lars Krarup at glatte ud og gøre det så ukonkret som muligt.

For eksempel fortæller borgmesteren om, at man i forbindelse med en kommunal valgkamp valgte ikke at offentliggøre billederne af, at man havde haft partiformanden på besøg, fordi man lokalt frygtede, at "balladen i Venstre på Christiansborg ville smitte af på vores resultat".

Her skal man så som læser selv gætte sig til, om det var et besøg af Lars Løkke Rasmussen, som man havde glemt at videreformidle eller om det var en anden.

Det havde gjort bogen mere interessant, hvis Lars Krarup havde haft modet til at give en lidt mere upoleret version af begivenhederne.

De flotteste erindringer i mands minde

Poleret er selve bogen også. Grafisk er der tale om en af de flotteste erindringer, jeg har haft i hænderne.

Den er i stort format, så den nærmest er en coffeetable-book. Bogen er lavet i samarbejde med Mediehuset Herning Folkeblad, og den er rigt illustreret med fine billeder og mange avisforsider - primært fra Herning Folkeblad.

Den fungerer som en scrapbog, hvor alt er taget med, uden at man nødvendigvis rigtigt får så meget indsigt. For eksempel fylder en tur til USA, arrangeret af den amerikanske ambassade, ikke mindre end fire sider. Og et kapitel om royale besøg i Herning fylder hele seks sider.

Et helt kapitel om at han synes, det er vigtigt at være på sociale medier Facebook og Twitter, kunne nok også godt være skåret væk, uden at nogen ville savne det.

Lars Krarup kan med rette være stolt af det arbejde, han har stået i spidsen for, og som har gjort Herning til noget særligt. Men erindringerne er på det jævne, fordi borgmesteren desværre ikke rigtigt ønsker at tage os med ind bag facaden.

 

Lars Krarup: ‘Mennesker & Muligheder. Erfaringer fra 20 år som borgmester i Herning. 238 sider. Mediehuset Herning Folkeblad. 199 kroner. Er udkommet.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, venstre ved vi hvor vi har! Den ene er mere rådden end den anden.

For fuldstændighedens skyld, så er der jo også andre borgmestre der burde omtales af piopio, fx. Arne Boelt:
https://journalista.dk/ikke-raad-til-plejehjem-men-31-250-kroner-til-ken...

https://journalista.dk/fattig-kommune-lukker-plejehjem-og-haever-skatten...

"Netavisen Pio er en netavis, der er uafhængig af organisationer og partipolitiske interesser".

"Formålet med Netavisen Pio er at fremme oplysning om væsentlige samfundsforhold, styrke den demokratiske debat og sikre større alsidighed og mangfoldighed i mediebilledet. Derfor stiller vi også de spørgsmål, som andre journalister glemmer og som politikerne ønsker at undgå".

Herningværket ???

Artiklen og måske bogen undlader at omtale borgmester Krarups evne til at narre socialdemokraten Bent Hansen til at placere Lars Løkkes nye storsygehus i et mudder- og vandhul i Gødstrup i stedet for kompromiset Aulum på sund sandjord i stedet for Holstebro, der havde en socialdemokratisk borgmester.

Piloteringen har koster så mange penge at projektet er forsinket på sit tredie år.
Piloteringen har kostet så mange penge at projektet har skåret alt uptodate bort.
Piloteringen har kostet så mange penge at projektet kan vente stor kritik, når det endelig tages i brug.

Onde tunger mener at borgmester Krarup opgav borgmesterposten for fortsat at se sig selv som en vindertype.

Gødstrup blev mandens waterloo. Et storsygehus i en sump.

Man skal være slagter for at se logikken i det byggeri.

Området imellem Holstebro og Herning er 95% god byggejord.

Slagteren skulle absolut slagte Socialdemokraternes skattekroner.

Der var arbejde til Herningvirksomheder i årevis før vandhullet blev til et sygehus.

Krarup kom, så og sejrede!

Socialdemokraterne i regionen betalte en dyr pris.

Kong Bent og kong Lars.

Alle andre steder end i Herning ryster gode gamle og sparsommelige vestjyder fortsat på hovedet.

Nu er Lars Krarup og Lars Løkke fortid.

Men de griner fortsat hele vejen i banken om hvordan Herning narrede socialdemokraterne.

Folk fra Holstebro bliver triste for hver nedlagt minkfarm der er imellem Holstebro og Herning.
Kører man videre med den tomme motorvej forbi Gødstrup, bliver de endnu mere triste.

Skatteyderne betaler. Dyrt. Men hvad fik vi? FC Midtjylland. Dyrt indkøbte udlændinge!

Bæredygtig infrastruktur er en by i et vandhul langt ude på heden!

Lars Krarup svingede kødkøllen og kniven!

Skatteyderne i hele Danmark betalte.

Nu har vi hverken råd til jordemødre, sygeplejersker, læger eller sosuer.

Lars Krarup tænkte på Herning.

Nu fremstår han så i Herningglimmer. Slagteren fra heden!

Danmark betalte prisen. Patienterne betaler prisen!

En bog kan sikkert hjælpe på selvtilliden til børn og børnebørn.

Annonce