Briter vil samarbejde med Danmark om modtagecenter i Rwanda

Den britiske indenrigsminister taler med den danske regering om muligheden for fælles asyllejre uden for Europa. Tesfaye bekræfter drøftelser med briterne
Den britiske indenrigsminister, Priti Patel, drøfter angiveligt et muligt samarbejde med Danmark om at oprette modtagecentre for asylansøgere i Rwanda.

Det skriver den britiske avis The Times.

Oplysningerne har avisen fra personer i indenrigsministeriet i London, men de er ikke officielt bekræftede.

“Vi har haft samtaler for at se, hvad danskerne laver,” siger en anonym kilde i regeringen til The Times.

Vi har haft samtaler for at se, hvad danskerne laver

Tesfaye bekræfter

Udlændinge- og integrationsminister bekræfter over for Netavisen Pio, at den danske regering har kontakt med Storbritannien i de danske bestræbelser på at oprette et modtagecenter uden for EU:

”Det nuværende europæiske asylsystem har spillet fallit. Siden 2015 er mere end 17.000 mennesker omkommet på vej over Middelhavet mod Europa. Og over halvdelen af dem, der når frem, viser sig ikke at have et beskyttelsesbehov. Derudover har vi et ansvar for at passe på vores eget samfund og få indvandringen til Danmark under kontrol," skriver Mattias Tesfaye i et mail-svar og fortsætter:

"Derfor mener regeringen, at vi skal gentænke hele asylsystemet, så færre migranter bliver taget som gidsler i menneskesmuglernes usympatiske forretningsmodel. Og så de europæiske lande ikke skal bruge enorme ressourcer på at sende afviste asylansøgere hjem igen, som vi gør i dag. Vores ambition er derfor at flytte asylsagsbehandlingen og beskyttelsen af flygtninge uden for EU’s grænser. Beskyttelse i Europa bør organiseres ud fra humanitære principper og gennem FN’s program for kvoteflygtninge. Alt skal selvfølgelig gennemføres i fuld overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtigelser."

Tesfaye bekræfter drøftelserne med Storbritannien, men understreger, at der ikke er indgået nogen formel aftale mellem Danmark og Storbritannien:

"Disse tanker og idéer diskuterer vi med lande både i og uden for EU. Det er helt naturligt, og det har vi også gjort med Storbritannien. Men der er ikke etableret nogen aftale eller indgået et samarbejde med den britiske regering om en fælles modtagecenterordning - eller drøftet konkrete lande.”

Vil stoppe menneskesmuglere

Den konservative premierminister, Boris Johnson, presser efter sigende på for at få en plan hurtigt på plads, efter at der i år er ankommet over 5600 migranter via Den Engelske Kanal, skriver The Times.

Ved at placere processen med asylansøgninger i eksempelvis Rwanda håber den britiske regering at kunne stoppe, at migranter med hjælp fra menneskesmuglere drager ud på en farlig rejse over farvandet.

The Times skriver, at et kommende lovforslag skal sikre lovgrundlaget til at etablere et britisk modtagecenter uden for landet.

Priti Patel vil ifølge den britiske avis Daily Mail også snart offentliggøre et lovforslag, som skal sikre tiltag mod menneskesmuglere.

Ønsker at oprette modtagecentre i tredjelande

Herhjemme vedtog Folketinget for nylig en lov, som på sigt skal gøre det muligt at oprette modtagecentre for asylansøgere i tredjelande.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har på et samråd i Folketinget tidligere oplyst, at regeringen taler med fem til 10 lande om, hvorvidt de vil huse et sådant center.

Regeringen har for nuværende ikke nogen konkrete forslag om at oprette modtagecentre. Men Socialdemokratiet har i nogle år haft et ønske om det, selvom forslaget har været stærkt kritiseret for, om det vil kunne lade sig gøre.

Skarp kritik fra EU og FN

I øjeblikket forhindrer EU-regler europæiske lande i at oprette og huse asylcentre i lande uden for EU.

Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl

“Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl,” sagde Adalbert Jahnz, som er talsmand for EU-Kommissionen, efter at Folketinget havde vedtaget forslaget, som kan bane vej for modtagecentre.

Foruden EU-Kommissionen har FN også rettet skarp kritik af forslaget og opfordret Danmark til at skrotte det.

Opdateret kl. 16.15 med kommentarer fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er vigtigt at briterne er med på planen, for EU har stor indflydelse i Afrika og vil have en interesse i at sabotere danske bestræbelser. Lykkes Danmarks planer vil presset gentage sig i hver eneste EU land, på en måde ingen regering vil kunne modstå, for der findes ingen befolkninger i EU der ønsker sig mere islam til landet.

Annonce