Annonce

Anbefalinger: Fire gode podcasts om den oversete historie

Gamle dage hitter lige nu som podcast. Her er fire af de bedste, som forsøger at gøre op med vante forestillinger om vores fælles fortid.
Denne sommer har jeg været gravid og derfor tilbragt utroligt mange timer med først at vente på vores håbefulde arving og derefter at amme min lille nyfødte slughals.

Det har givet mange timer til at binge-lytte podcasts, og jeg vil gerne give lidt anbefalinger med på vejen. Så har du lidt at trappe ud af sommerferien på.

Jeg er er særligt begejstret for de mange podcasts, som giver en et alternativt blik på historien.

Historien farves altid gennem de briller, vi ser med. Om det så er sejrherrernes, tidens forforståelser eller bare en selektiv hukommelse.

For mig er der ingen tvivl om, at vi træffer dårligere beslutninger i dag, når vi kun har halve eller kvarte billeder af, hvad der er gået forud.

Derfor er det en fornøjelse, når der er mennesker, der sætter sig ned og genopdager kilderne og sætte nogle nuancer på, som vi andre ikke går og tænker over til hverdag.

1. De glemte kvinder

Podcasten 'Kvinde kend din historie' som historiker Gry Jexen - der også har skrevet bogen med samme titel - står bag, præsenterer os for den triste kendsgerning, at kun 0,5 procent af den samlede verdenshistorie handler om kvinder.

Gennem indtil videre 40 episoder har hun så taget handsken op og bevist, at årsagen i hvert fald ikke skal findes i, at kvindernes præstationer er mindre anerkendelsesværdige.

Vi bliver afsnit efter afsnit præsenteret for nogle fantastiske kvinder, som virkeligt har gjort en historisk forskel både indenfor politik, videnskab og kunst.

Det giver mig enormt meget inspiration at få indblik i, hvordan disse pænt seje damer har tilkæmpet sig viden og indflydelse på trods af deres køn og dermed ringere muligheder.

Nu har Gry Jexen også udgivet en bog, som burde stå på ethvert pigeværelse, som påmindelse om, at girlpower ikke er til at kimse ad.

 

2. Magtens kvinder før og nu

Og hvis man nu skulle have fået lidt mere blod på tanden på danmarkshistorien, så tager journalist Micha Fuglede og seniorforsker på Nationalmuseet Lisbeth Imer,  så handler det om Danmarks dronninger i podcasten  'Magtens Kvinder' med undertitlen “50 procent mere historie?”.

Her får en række historiske dronninger genoprejsning for den forskel de har gjort, men som er stærkt underkendt både i samtiden og i nutiden.

Bagefter interviewer de moderne kvinder med magt som f.eks. Pia Kjærsgaard og Margrethe Vestager, som har flere ting til fælles med deres historiske medsøstre.

 

3. De knapt så gode gamle dage

Var alt ikke bedre i gamle dage?

Hvis det er en forestilling du går og har, så kan du glæde dig til at få den pillet fuldstændigt fra hinanden i podcasten 'De Røde Fjer', der kalder sig selv “Danmarks eneste anti-establishment historiepodcast”.

Her går historikerne Kalle Kühlmann og Andreas Nørgård i flæsket på heltefortællinger, der ikke holder og beretter om al den vold, konflikt og klamhed, der hører gamle dage til.

Temaerne spænder lige fra Grevens Fejde til, hvor knapt så seje danskerne egentligt var under den tyske besættelse.

 

4. Historien i et kritisk lys

En sidste rigtig glimrende podcast, som tager os igennem den nyere historie både i Danmark og udlandet er DR’s podcast 'Bakspejl'.

Her sætter vært Martin Grønne historien under en kritisk lup og stiller spørgsmålstegn ved om Kennedy egentligt var så sej, som han bliver fremstillet, eller hvad der egentligt skete op til atomkatastrofen i Tjernobyl.

 

Find de forskellige podcasts der hvor du normalt lytter til podcasts.

Ditte Brøndum er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.


Flere artikler om emnet