Annonce

Storblomstrende satire på privilegier, rigdom og begær

‘The White Lotus’ følger en gruppe menneskers dysfunktionelle besøg i et ferieparadis, hvor klasseskel og ulighed ulmer. Sidste afsnit kan ses mandag..
Feriesæsonen går på hæld herhjemme i Danmark.

Der er til gengæld masser af solskin og silkeagtige sandstrande hos ’The White Lotus’ på streamingtjenesten HBO.

Alligevel er denne dramakomedie meget langt fra en turistbrochure. Den foregår på Hawaii – paradis på jord i manges forestillingsverden.

Men alle turisterne på luksus-resortet, som serien har taget sit navn fra, tager deres problemer med derhjemmefra. Nogle af dem får endda nogle ekstra nye ind på livet i løbet af deres ophold.

Et nyt kuld ankommer til hotelcenteret i første afsnit. En i ferieselskabet overlever ikke turen til paradis, ved vi fra en prolog, hvor en kiste bliver lastet på flyet hjem.

Spørgsmålet er bare hvem, der stiller klip-klapperne? Man bliver mere og mere i tvivl, for hvert afsnit der flyver forbi.

En broget gruppe af privilegerede

Beboerne på hotellet er som et tværsnit af overklasse-USA.

Familien Mossbachers mutte patriark Mark (Steve Zahn) mistænker først en kræftsygdom under udvikling i sine opsvulmede testikler. Når denne mistanke bliver afkræftet, får han overraskende nyt om sin afdøde faders dobbeltliv.

Datteren Olivia med den giftige tunge (Sydney Sweeney) er fuld af foragt for sine forældes rigdom og succes, og veninden Paula har en romance i gang med en indfødt, som hun holder skjult for sin veninde.

Alle er smukke, alle har nag, nid og skeletter stikkende ud af skabet. Den succesfulde CEO-mor Nicole (Connie Britton) har for travlt med at holde forretningsmøder over Zoom, selv på sin dyrt købte ferie.

Lillebroren (Fred Hechinger) er underkuet af sin søster, og søger ned til bølgerne for at få lidt fred til at kigge på sin iPad og spillekonsol. Her opnår han måske lidt af det møde med naturen og virkeligheden, som synes at undslippe de fleste andre i serien.

Rigmandssønnen Shane (Jake Lacy) er bosat på The White Lotus som del af sine hvedebrødsdage sammen med sin nye viv, den smukke freelancejournalist Rachel (Alexandria Daddario).

Men parforholdet knaser allerede i dette præludie til deres ægteskab, og i seriens føromtalte indledning er han på vej hjem alene. Måske er han morderen? Eller hans retskafne kone indser sin brøler –at gifte sig til penge med en kæmpe nar – og har taget sit liv?

Syrlige karakterportrætter

At vi som seer ved besked om et klimatisk dødsfald gør serien frydefuldt spændende, men det er især de syrlige karakterportrætter, der holder serien flydende på de azurblå bølger.

Også personalet på hotellet er knivskarpt iagttaget. De er en slags gatekeepers til himmerige, men er samtidig mennesker med egne problemer og tilbøjeligheder. Hotelbestyreren i alvorlig grad.

Australske Murray Bartlett leverer som den hårdt prøvede Armond en opdatering af John Cleeses hotelejer i den ærkebritiske ’Fawlty Towers’, mens Natascha Rothwell som new age-healeren Belinda er seriens mest balancerede karakter.

Også selvom man frygter at hendes forretningsalliance med den bimse Tanya (Jennifer Coolidge) ender med en skuffelse.

Et lille mesterværk på seks hæsblæsende afsnit

Instruktør og manuskriptforfatter Mike White har tidligere lavet Laura Dern-serien ’Enlightened’, ligeledes på HBO. Den blev aflyst før tid.

Med ’The White Lotus’ har han fået lov at færdiggøre sit mesterværk, der er overstået på seks hæsblæsende afsnit.

Han væver en storblomstret gobelin, der underholdende og intelligent spidder materialisme, hvide mænds privilegier og parforholdets faldgruber.

Her er naturligvis smukke billeder af vajende viftepalmer og skummende bølger, men også lurende vanvid i musikken og udtalt turisme-lede, når man ser de hvide mennesker bestige buffeten, mens de oprindelige beboere rydder af og underholder med hula-dans til godnatdrinken.  

Hverdagen og problemerne følger også de rige hvide amerikanere med hele vejen til paradis på jord, selvom udsigten er overdådig, vandet appetitligt lyseblåt og morgenmadsbuffeten bugner.

Uanset hvor stor swimmingpoolen er, virker den alligevel fesen sammenlignet med den på de glittede billeder.

 Måske ligger her en lille trøst for dem, der har svært ved at slippe sommerferien og gå efterårssæsonen i møde.

placeholder

’The White Lotus’. TV-serie. Instruktion: Mike White. Medvirkende: Murray Bartlett, Steve Zahn, Connie Brittoon m. fl. Spilletid: 6 x 50 minutter. Kan streames på HBO Nordic

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"der underholdende og intelligent spidder materialisme, hvide mænds privilegier og parforholdets faldgruber.", "når man ser de hvide mennesker bestige buffeten, mens de oprindelige beboere rydder af og underholder med hula-dans til godnatdrinken.", "de rige hvide amerikanere"

Det var da noget af en omgang 'kritisk raceteori'. Hvis det er en teori vi Socialdemokrater støtter, så er der en udmeldelse på vej.. https://danskelove.dk/straffeloven/266b