Annonce

Radikaliseringsdrama overbeviser med ægthed og skarpe observationer

‘Fredløs’på DR3 har mindst lige så meget tyngde som de meget dyrere TV-serier, der spiller søndag aften i bedste sendetid på moderkanalen.
Man har ikke tilbragt mange minutter i selskab med Mo (Besir Zeciri) og Ida (Maria Cordsen), før man ønsker dem det bedste.

Han er kok, hun underviser unge mennesker i drama, de bor sammen i en lille københavnerlejlighed med smal entré.

Det er umiddelbart en virkelighed, der ikke er milevidt fra andre serier på ungdomskanalen DR3, hvorfra ’Fredløs’ kan streames.

Men faktisk fører Mo, der flygtede til Danmark fra Kosovo i 1992, en stramt styret tilværelse for at kunne opretholde facaden af velintegreret ung mand, der serverer luksus-tapas for svigerfamilien og spøger med sin danske chef.

Hans mor, der gør rent for ISS, bliver ikke introduceret for svigerforældrene. Kammeraten og kollegaen Ali skal helst bare komme hurtigt forbi og levere vin.

Han får ikke lov at blive hængende og charmere de indfødte danskere for længe med sin lidt udanske machofacon.

placeholder

To betjente banker på

Det kører godt for Mo, så længe han har et fast greb om tøjlerne. Svigerfamilien elsker ham. Ida elsker ham. Men pludselig står politiet og banker på døren.

Der er begået et røveri på den restaurant, hvor Mo arbejder.

Mo er mistænkt og sidder snart varetægtsfængslet i otte måneder, før anklagemyndigheden opgiver at rejse en sigtelse.

Men hvad gør de otte måneder ved parforhold, identitet og tilknytning til det ellers så danske liv?

Mo får lov at vende tilbage fra skyggen og ud i den danske virkelighed, men noget er gået i stykker. Nu er spørgsmålet, om den vellykkede integration er tabt på gulvet.

Fra Mo til Mohammed 

”Hvordan er det at være ude?” spørger en ny kammerat fra det muslimske miljø, som Mo møder i fængslet.

Tavsheden og skuldertrækket fra Mo sender et lille gys gennem kroppen. Mo bliver spillet af Besir Zeciri, så man kommer til at tænke på en ung Kim Bodnia.

Mo vil nu kaldes Mohammed, en anden person bryder frem i hans ansigt.

Radikaliseringsprocessen foregår nu og da en smule for meget efter lærebogen: Fra koranlæsning og bøn til gnidninger på arbejdspladsen over at skulle omgås svinekød i køkkenarbejdet.

Faretruende tæt på kliché

Fængselsscenerne er også faretruende tæt på klicheen, når vi har slagsmålet i gården, og det sjælefrændeagtige venskab, der opstår midt i rutinerne.

”I har smadret mit fucking liv,” råber Mohammed til systemets døve mure i sin fængselscelle, så selv dem med haltende internetforbindelse forstår den sørgelige proces.

Men skuespillerne løfter materialet, også når dialogen bliver en anelse for tydelig i sin eksposition af dramaet omkring radikalisering, integration og et iskoldt fængselsvæsen.

Den danske kejtede, ubevidste næsten-racisme bliver uhyre præcist ramt i skildringen af Idas familie, og Ida selv, der har sværere ved at rumme Mohammed end Mo (Charlotte Fich fra ’Rejseholdet’ er suveræn som Idas mor).

Islam og Matador

’Fredløs’ kan næppe bruges som case-studie hos PET, men det er en serie, der i flere miljøskildringer føles dokumentarisk tæt på virkeligheden.

Her er ingen sensationalisme eller tju-bang som i ’Danmarks Sønner’, ’Shorta’ eller ’Underverden’.

’Fredløs’ er mere stilfærdig, og derfor ofte mere hjerteskærende. Det føles uhyre ægte, når vi er med til frisøren på Nørrebro og høre diskussioner om fremtidens Syrien.

Vi hænger ud med unge muslimer, der pakker nødhjælp til Syrien og spiller Matador. Det er ofte naturalistisk i en grad, så man er taknemmelig for at få lov at blive flue på væggen.

Oprejsning til DR3 

DR3 er lige nu genstand for både forargelse og latterliggørelse grundet serier som den borderline-pornografiske ’Våde Veninder’ og serier om unge københavneres eksistentielle kvababbelser.

Muligvis har kanalen været rigeligt styret af en drøm om at lave en arvtager til den norske gymnasie-serie ’Skam’.

Med ’Fredløs’ har den internetbaserede ungdomskanal lavet et drama, som er mindst lige så lødigt og vedkommende som nogle af de meget dyrere serier, der typisk spiller på hovedkanalen søndag aften kl. 20.00.

Kun de korte afsnit på knap 20 minutter viser, at ’Fredløs’ (også) er henvendt til ungdommen.

Det er en seværdig, hurtigt overstået TV-serie om en problemstilling, der gennemsyrer hele samfundet, ikke kun ungdommens mere sorgløse cirkler.

 

’Fredløs’ kan streames på dr.dk. Instruktion: Laurits Flensted-Jensen. Skrevet af Babak Vakili & Malthe Jagd Miehe-Renard  Medvirkende: Besir Zeciri, Maria Cordsen, Wahid Sui Mahmoud, Afshin Firouzi, Charlotte Fich

 

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg var i Kosovo i 2019 og i dette "muslimske" land, så jeg ikke en eneste kvinde med tørklæde. Da jeg så kom tilbage til København, følte jeg mig igen som en eventyrer på rejse i mellemøsten. Muslimer passer ikke ind i Danmark. Der vil altid kunne nævnes undtagelser, der klarer sig godt, men reglen er, at MENAPT-migranter i Danmark har været en kæmpe fiasko, der har ødelagt Danmark for altid. Og det bliver kun værre fremover. Vi er simpelthen for dumme.