Annonce

Lovende folketingsår for både klima og lønmodtagere

Statsministeren sætter fokus på tre vigtige emner i åbningstale: Klima, uddannelse af fremtidens arbejdskraft og gode boliger, mener fagforeningsformand.
Et nyt folketingsår er i gang.

De begyndte tirsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen satte sæsonen i gang med sin åbningstale, og i løbet af torsdagens åbningsdebat, hvor der især har været fokus på tre vigtige temaer: Klimaet, uddannelse af fremtidens arbejdskraft og gode boliger til almindelige danskere.

Tre sider af samme sag

På mange måder hænger de tre ting sammen. Vi skal opfinde, udvikle og implementere nye løsninger, så vi kan passe på vores klode i mange generationer frem.

Men for at nå derhen får vi brug for mange flere dygtige hænder og hoveder, som kan føre ideerne ud i praksis.

Det kræver, at flere unge får øjnene op for de muligheder, det giver at tage en erhvervsuddannelse. Og at erhvervsuddannelserne for alvor bliver styrket og prioriteret politisk.

Tænk klima ind i nybyggeri

Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt, at der er plads til os alle – både i byerne og på landet.

At en nyudlært VVS-svend kan finde en god bolig, der er til at betale. Derfor ser jeg frem til at se det kommende boligudspil, som boligminister Kaare Dybvad (S) snart vil præsentere.

Hvis forslaget vedtages, bør de nye almene boliger selvfølgelig også bygges med tanke for energieffektivisering, vandbesparelser og bæredygtighed.

Ligesom jeg håber – og vil opfordre til – at der i forbindelse med byggeriet bliver taget lærlinge, så vi også den vej investerer i fremtidens faglærte.

Husk også fortidens synder

Men samtidig med at vi kigger frem mod nye, grønne løsninger og de dygtige faglærte, som skal implementere dem, så må vi heller ikke glemme de levn fra fortiden, som desværre stadig udgør en risiko i dag.

Her tænker jeg på asbesten, som stadig findes i op til en tredjedel af vores bygninger. I onsdags var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i samråd om problemet af arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, Christian Juhl.

Et samråd, hvor både ministeren og flere af ordførerne gav udtryk for, at det er et problem, der skal sættes et langt større fokus på.

Det er godt, og jeg håber, at det i det kommende folketingsår også vil føre til konkret politisk handling.

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Husk også fortidens synder". Henrik, jeg er enig med dig for såvidt angår asbesten.

Men glem ikke alle de tusinder af brændeovne der bruges dagligt i fyringssæsonen, og hvor der ikke er brug for det pga fjernvarme. De er også skyld i tidlig død.

Christian Rabjerg Madsen: "Det er jo fordi, at de bidrager til, at der er mennesker, der faktisk mister livet".
https://stiften.dk/artikel/milj%C3%B8ordf%C3%B8rer-om-br%C3%A6ndeovne-vi...(7)

https://ing.dk/artikel/braendeovne-forurener-fire-gange-mere-end-de-godk...

Den største klimasynder er overbefolkning, klimaændringerne er jo ifølge alle klimaaktivister menneskeskabte og det må jo betyde at alle lande skal bremse befolkningstilvæksten.
Næste skridt må være at nedlægge våbenindustrien og afskaffe militæret, der er jo ikke meget fornuft i at mennesker indretter sig med økomad og boliger opført af bæredygtige materialer, hvis man hele tiden skal frygte at det hele en dag bliver bombet væk. Man må jo ikke glemme at forsvarskommandoen allerede har planer liggende hvor sprængstofferne skal placeres for at sprænge f.eks. storbæltsbroen i luften, for at bremse "fjendens" fremrygning mod hovedstaden.
At udføre asbestsanering nu på alle boliger og bygninger, hvor det forekommer, er ikke særlig gennemtænkt. Det kan sagtens vente og ske i takt med at der skal gennemføres en restaurering eller ombygning af boligerne/bygningerne, det andet er alt for kostbart i forhold til de forbedringer man vil opnå for folkesundheden.
Med hensyn til vandbesparelse har jeg aldrig forstået hvad det skulle gavne, 70% af jordens overflader er dækket af vand, så vandmangel ligger ikke lige for, derimod skal der forskes i hvordan havvand kan afsaltes og renses til drikkevand. Det sker allerede i mindre målestok i de olieproducerende lande som ikke har grundvand, men noget "sort stads" de kalder olie. Det sker også på den Spanske ø, Lanzarote hvor det vand der er i hanerne er afsaltet havvand. Midlerne til forskningen kan hentes ved at stoppe de "vanvittige" udviklinger af raketter og rumfærger til brug for rejser til Månen og Mars, ingen af stederne er bebolige, så hvad vil man der?.
Det ville også gavne miljøet, hvis man i Danmark rensede drikkevand for kalk inden det blev sendt ud til forbrugerne, men her stritter både hvidvarebranchen og VVS-branchen i mod, for det vil betyde at hvidevare og vandinstallationerne kunne holde meget længere og det ville jo medføre mindre omsætning for begge brancher. En miljøfordel mere ved afkalkning af drikkevand, ville være at forbruget af afkalkningsmidler i tonsvis kunne undværes til gavn for miljøet.
Til orientering dør der ca. 300 personer om året af asbestrelaterede sygdomme, det skal sammenlignes med at der dør ca. 13000 personer af rygerelaterede sygdomme og ca. 6300 personer af alkoholrelaterede sygdomme, så det er måske her der skal sættes ind først af hensyn til folkesundheden

Annonce