Mette Frederiksen på grøn mission i Indien

"Af alle lande i verden, så har de valgt at indgå et partnerskab med Danmark,” siger statsministeren. “Det gør mig stolt.”
Statsminister Mette Frederiksen (S) er disse dage på officielt statsbesøg i verdens næstmest folkerige land, Indien.

Her mødes statsministeren med den indiske premierminister Narendra Modi og andre fra den indiske regering.

Mette Frederiksen er den første udenlandske statsleder som besøger Indien, siden landet åbnede op efter corona.

Danmark indgik sidste år en såkaldt "grønt strategisk partnerskab" med Indien, som giver Danmark og danske virksomheder en særposition i forhold til at levere grønne løsninger til Indien.

Det er blandt andet løsninger indenfor vindkraft, vandteknologi og energieffektivitet, som inderne efterspørger.

Stolt af at de har valgt Danmark

Mette Frederiksen har under besøget sendt et "rejsebrev" til sine følgere på sociale medier:

"Indien er verdens største demokrati. Med 1,3 milliarder indbyggere. Og de har besluttet at sætte skub i den grønne omstilling. Af alle lande i verden, så har de valgt at indgå et partnerskab med Danmark. Det gør mig stolt.

"Jeg har i dag haft et utrolig godt møde med Modi, Indiens premierminister. Det beviser endnu engang, at nok er vi et lille land. Men vi kan gøre en stor forskel ude i verden. Særligt for klimaet.

“Som Modi så fint siger det: ”Danmark har løsningerne – Indien har skalaen”" skriver hun.

placeholder

Modtaget med pomp og pragt

Det er første gang siden 2008, at en dansk statsminister besøger Indien. De to landes forhold har været omskifteligt, fordi Indien er sure over, at Danmark ikke vil udlevere danskeren Niels Holck, som inderne mener står bag omfattende våbenleveringer til en oprørsgruppe.

Mette Frederiksen - som er sammen med husbond Bo Tengstedt - blev modtaget med en stor parade i Rashtrapati Bhavan, den indiske udgave af Det Hvide Hus.

Det enorme palads, som i sin tid blev bygget til den engelske vicekonge, huser i dag den indiske præsident Ram Nath Kovind.

Se billeder fra modtagelsen her.

Den indiske præsident bad Mette Frederiksen videregive en invitation til Dronning Margrethe om, at dronningen kan besøge Indien til næste år i anledning af hendes 50-års jubilæum på tronen og Indiens 75-års jubilæum som selvstændig nation.

Fik spørgsmål om vacciner

Selv om Mette Frederiksens besøg i første omgang handler om grøn omstilling, så var det ikke kun det, som de indiske journalister ville have svar på.

En journalist ville gerne vide, hvorfor Danmark og den vestlige verden sørgede for sig selv først, da verdens coronavacciner skulle fordeles. Det skriver TV2.

Mette Frederiksen svarede, at ens ansvar som statsminister først og fremmest er ens egen befolkning:

"Som jeres egen premierminister siger: Nationen først. Så når det kommer til pandemien og den globale tragedie, de manglende vacciner er, så er jeg ked af det, men der må jeg hjælpe min egen befolkning først," lød hendes svar.

Mette Frederiksen siger efterfølgende til Ritzau, at hun forstår frustrationen ikke bare i Indien, men i alle de mindre rige lande, der har haft svært ved at skaffe vacciner.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sejr til Danmark og statsministeren. Besøget gavner os, og genistreg at genbesøg også har de andre nordiske lande med på sidelinjen. Og god idé at besøge en pigeskole og tale med de unge kvinder der. Vi kan være stolte af vores statsminister. Hun repræsenterer vort land på bedste vis. Godt gået.

Mettes aktion er fremragende strategisk og taktisk håndværk, der viser at grøn adfærd i et lille land kan producere spin off i stor målestok og tillige styrke vore erhvervsmuligheder på lang sigt. Der er her en lektie at lære for "bæredygtigt" landbrug og alle de pessimister, der ikke mener, at vores miljøindsats nytter noget.

Vedr. spørgsmålet om fordeling af corona vacciner. Synes spørgsmålet til MF er upassende.
Hvis Indien beskattede de rigeste, var der sikkert penge til at forske og / eller købe vacciner.
Indere, gør oprør!

https://www.berlingske.dk/business/indiens-ti-rigeste >>> 1. Mukesh Ambani 141 milliarder kr.
https://www.avisen.dk/indiens-rigeste-mand-bygger-60-etagers-privatbolig...

Upassende eller ej, MF svarede ærligt og helt cool på det spørgsmål. Der kommer altid noget på sådan en tur, så kun godt hun har formatet til at klare det.

Helle, MF svarede lige præcis som hun skulle. Ingen slinger i valsen. Og hvis Inderne bliver fornærmede over det, så er det deres problem.

F.L Smidth har flytte sin ingeniør-og teknikker-arbejdspladser til Indien for 10 års siden. Nu er det åbenbart Vestas tur at overføre sine danske arbejdspladser til Indien. Det skal fejres.

Annonce