Regering vil gøre Nationalmuseet topmoderne

Vil undersøge muligheden for, om Nationalmuseet kan bygges om til et topmoderne museum.
Regeringen vil igangsætte en forundersøgelse, der skal undersøge muligheden for en gennemgribende fornyelse af Nationalmuseet i København.

Det er en en del af den plan som også indeholder flere almene boliger, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) præsenterer tirsdag.

Store dele af Nationalmuseets lokaler er nemlig ikke længere egnet til moderne museumsformidling, og derfor er en ombyggende renovering nødvendig, lyder det fra ministeren, kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S).

”Nationalmuseet skal være et samlingspunkt for formidlingen af danmarkshistorien til alle danskere og turister."

"Det kræver moderne faciliteter på museet. Regeringen vil derfor undersøge rammer og muligheder for, at Nationalmuseet kan bygges om til et topmoderne museum," siger hun.

Nationalmuseet skal være et samlingspunkt for formidlingen af danmarkshistorien

Det er snart 30 år siden, at Nationalmuseet senest blev ombygget, men bygningerne er endnu ældre og det gør det vanskeligt at bruge det optimalt.

"Museets hovedbygning i København er dog mestendels fra 1930’erne og er opført på en måde, der ikke tillader indretning i rumforløb, som egner sig til moderne museumsudstillinger – der kræver store rum, frie rumforløb og mulighed for præcis styring af temperatur og luftfugtighed," står der i regeringens udspil.

Flere genstande skal udflyttes

Regeringen lægger i udspillet også op til, at Nationalmuseet kommer mere ud i landet.

Ministeren mener, at Nationalmuseet skal have en ambition om at skabe "en engageret formidling af danmarkshistorien til alle danskere, samt at flere genstande fra museets store samling kommer ud i hele landet".

"Nationalmuseet skal samtidig sende mange flere genstande ud til museer i hele Danmark, så flere kan opleve historien de steder, hvor genstandene oprindeligt blev fundet og hører hjemme,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Direktør er "super glad"

Meldingen fra regeringen falder - ikke overraskende - i god jord hos direktøren på Nationalmuseet, Rane Willerslev:

”Jeg er super glad for regeringens beslutning om at starte en forundersøgelse, der skal se på mulighederne for at forny Nationalmuseet."

“Vi ønsker at være museum på en ny og mere engagerende måde, og det stiller nye krav til den bygning, der i dag er rammen om Nationalmuseet”, siger Rane Willerslev i en pressemeddelelse.

Kan have positiv publikumseffekt

Regeringen skriver i sit udspil, at erfaringen viser, at nye museumsbygninger kan have en stor effekt på publikumstallet.

Der henvises bl.a. til at Museum for Søfart i Helsingør efter ombygning har fordoblet sit besøgstal fra ca 50.000 til ca. 100.000 gæster årligt og Moesgaard  Museum ved Aarhus som har 300.000-400.000  gæster årligt mod 100.000-150.000 årligt før ombygningen.

Det kan dog være en bekostelig affære at ombygge et nationalmuseum.

Da Holland i 2013 genåbnede det nyrestaurerede Rijksmuseum i Amsterdam, havde det taget næsten ti år og kostet næsten tre milliarder kroner at renovere museet.

Svenskerne har også restaureret deres nationalmuseum i Stockholm. Da det stod færdig havde svenskerne brugt omkring en milliard danske kroner på ombygningen.

Regeringen har i første omgang afsat 12 millioner kroner til forundersøgelsen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil mene at der burde bygge et helt nyt Nationalmuseum for det vil tage uendelig lang tid at planlægge og bygge om og det vil aldrig kunne blive godt nok, et nyt kan blive tip top og man sparer alt rodet og der vil være masse af ting de gamle bygninger kan bruges til.

Ja, jørgen, byg et nyt uden for Kbh. så det er til at komme til i bil fra fx. Fyn og Jylland. MEN vent indtil der er mangel på byggeopgaver. Ellers bliver der bare endnu mere konkurrence om håndværkerne. Og få så en realistisk pris der holder.

Enig i synspunktet ..Byg et nyt Nationalmuseum..❗..der er bedre placeret midt i Danmark..også enig i Kulturministerens udmelding om flere genstande skal ud i Landet hvor det "høre hjemme "..

Opret afdelinger af Nationalmuseet i de forskellige regioner i landet, så andre end københavnere får gavn af det fremfor at omtænke og renovere det eksisterende. Udstillings genstandene kan så "pendle" mellem landsdelene med nogle års mellemrum. Det samme bør gøres med andre statslige kulturinstitutioner.

Som et led i den igangværende decentralisering af Danmark. For Danmark er meget mere end København.

Spørgsmålet er om Nationalmuseet ikke skulle flytte ud på den jyske hede..

Klimakrisen nedlægger snart det meste i provinsen. Historiens vingesus kan hurtigst og lettest trækkes ind fra nærområdet.

Et særligt afsnit af Det nye Nationalmuseum bør naturligvis hellige sig “Minkens tidsalder” i Danmark. Ligesom alle de andre guldaldre.

Der for længst er borte!
Og gået over i historien!

Den røde danske malkeko skal nok ligeledes tænkes ind i udbygningsplanerne. At bevare en dansk mælkebedrift a la 2021 er jo i sig selv national bedrift!

Især for et Nationalmuseum, der vil følge med tiden!

Annonce