Annonce

Vil undtage selvstændige for øremærket barsel

"Vi mener ikke, at vi skal overimplementere EU-direktivet," siger S-ordfører
Regeringen lægger i de igangværende forhandlinger med Folketingets partier om øremærket barsel op til at selvstændige undtages reglerne om øremærket barsel.

“Selve direktivet (EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at indføre øremærket barsel, red.) og aftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation har som udgangspunkt, at det kun vedrører lønmodtagere, og det har vi fulgt,” siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller, til Netavisen Pio og føjer til:

har som udgangspunkt, at det kun vedrører lønmodtagere

“Vi mener ikke, at vi skal overimplementere EU-direktivet eller aftalen mellem FH og DA.”

Sidste måned foreslog arbejdsmarkedets parter - Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation - at øremærke 11 ugers barselsorlov til fædrene.

Det er netop den aftale, som Folketingets partier nu forhandler på baggrund af.

Glæde hos brancheorganisation

Hos brancheorganisation for selvstændige og små og mellemstore virksomheder, SMVDanmark, er man glade for, at regeringen nu lægger op til at undtage de selvstændige fra en kommende lov om øremærket barsel.

Øremærket barsel for selvstændige er et problem - uagtet hvad køn, du har

“Øremærket barsel for selvstændige er et problem - uagtet hvad køn, du har. Den selvstændige er ofte helt central for virksomhedens overlevelse, og kunderne står ikke bare og venter 11 uger. Vi går ind for, at mænd tager barsel, men bliver det øremærket, kan den gå tabt,” skriver SMVDanmarks direktør, Jacob Brandt på Twitter.

Samme sted peger han på særlige problemer for elinstallatører:

“Og i brancher med autorisation fx elinstallatør, vil det betyde at alle ansatte svende ikke kan arbejde, hvis den selvstændige er den eneste i virksomheden der har autorisation. Derfor vil en selvstændig her aldrig tage øremærket barsel.”

Støttepartier imod undtagelse for selvstændige

At undtage de selvstændige for øremærket barsel kan til give problemer for regeringen. For regeringens tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - ønsker alle, at de selvstændige også skal omfattes af øremærket barsel til mænd.

På Twitter begrunder De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, sit partis holdning således:

“Vi synes det er rigtig ærgerligt at skelne mellem de orlovs-rettigheder som lønmodtagere og selvstændige skal have. Netop derfor var der vigtigt for os at sikre barselsfond for selvstændige/iværksættere.”

Nawa føjer til, at hvis der er andre ting, der spænder ben for de selvstændige, så er De Radikale villige til at se på det.

I de igangværende forhandlinger går de tre støttepartier efter at øge antallet af uger med øremærket barsel til mænd fra de 11 uger, som DA og FH har spillet ud med, til 14 uger.

Venstre støtter til gengæld op om at undtage de selvstændige for øremærket barsel, ifølge DR Nyheder. Også Venstre begrunder sin holdning med, at der ikke er grund til at overimplementere EU-direktivet.

Barsels-krig i blå stue

Venstre støtter som eneste parti i blå blok op om udspillet fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation om øremærket barsel.

De øvrige partier i blå stue har erklæret sig som indædte modstandere af øremærket barsel. Og har af samme grund i skarpe vendinger angrebet Venstre for - modsat tidligere - at støtte op om øremærket barsel til mænd.

Angreb der i sidste måned fik Venstre til at skyde tilbage på De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige:

Jeg undres over, hvor reaktionære dygtige borgerlige politikere er, når det handler om ligedeling af barsel

“Jeg undres over, hvor reaktionære dygtige borgerlige politikere er, når det handler om ligedeling af barsel,” skrev Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, således i et opslag på Facebook.




 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet