Berlingskes Nazi-tourette

Berlingskes medier bruger nazireferencer som magtkritik. De vinder på provokation, men taber på det spin og underskud, de kritiserer Socialdemokratiet for
Foto: Radio Loud
Den Berlingske-ejede Radio Loud lancerede i fredags et nyt “S-kritisk” program ‘Mette & Magten’, med tidligere Liberal Alliance-pressechef Anne Kirstine Cramon i værtsrollen.

Som led i markedsføringen af programmet er værten blevet affotograferet i militæruniform, iført et rødt armbind med hvidt “A”.  

Og skulle de helt tungnemme ikke fange referencen, beskriver hun sig selv som “fører”.

Der er tale om samme fremgangsmåde, som da Berlingskes chefredaktør Tom Jensen tidligere i år lancerede sin “Nationalsocial-Demokrat” kampagne.

En sammenligning, som Tom Jensen da også er ude og rose på Twitter:  

placeholder
 

Forargelsen skal skabe opmærksomhed

Effekten er åbenlys: Statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet associeres til den tyske nazisme, der fra 1933-1945 var ansvarlig for massive politiske forfølgelser samt 2. verdenskrig, herunder Danmarks besættelse og folkemordet på Europas jøder.

Men man tager fejl, hvis man tror, at Cramon, Tom Jensen eller Radio Louds chefredaktør, den tidligere Berlingske nyhedsredaktør Simon Andersen, vil stå på mål for sammenligningen.

De taler alle sammen udenom med en energi og sproglig adræthed, der ellers normalt kommer fra netop den type politikere, medierne er sat i verden for at afsløre.

For hensigten med nazi-sammenligningen er ikke at levere en reel kritik, men blot at “trolle” sig til så megen forargelse og ballade, at der kan sælges aviser og skaffes lyttere.

Og det virker. Radio Loud, som ingen ellers lytter til, får pludseligt masser af downloads.

Al omtale er god omtale

Mens Cramon i sit ellers udmærkede program kritiserer statsministeren for at iscenesætte sig med makrelmadder og selfies, iscenesættes ‘Mette & Magten’ med en banalisering et af verdenshistoriens værste forbryderregimer og når det påtales, er reaktionen præget af samme humorforladte underskud, som ifølge værten skulle være en socialdemokratisk specialitet.  

Nazisme er et af de få tilbagestående tabuer og at bryde det, er genvejen til masser af omtale. Det er god PR og anerkendes også som sådan, af den tidligere Venstre-spindoktor Søs Marie Serup.

placeholder
 

Mediernes reaktion på Facebook er at skrue op for retorikken

De sidste ti år har sociale medier som Facebook, overtaget store dele af de traditionelle mediers rolle som platform for den offentlige samtale.

Det er nemmere at skrive en opdatering, end få et læserbrev i en papiravis.

Det betyder også, at politikerne interesserer sig mindre og mindre for både aviser og TV-stationer. De vil hellere kommunikere direkte med vælgerne, som Mette Frederiksen gør på Instagram.  

Reaktionen fra de medier, der hører under Berlingske, har været, at få deres dækning af politik til at spejle tonen på de sociale medier. Der er fokus på konflikt, raseri og overskrifter, der er så skarpvinklede, at der ofte er tale om den rene “clickbait”.

Vi behøver ikke at betale penge for trolling og clickbaits

Det er svært at kritisere medier for at give brugerne det, som interesserer dem. Det gør vi også her på Netavisen Pio.

Men lige præcis “trolling”, clickbaits og nazi-sammenligninger er faktisk noget som det frie marked i form af de sociale medier er aldeles leveringsdygtigt i.

Når samfundet bruger hundredvis af millioner af kroner på støtte til private medier - herunder 65 millioner kroner. årligt på lytterløse Loud - så er det ud fra et ønske om at fremme en demokratisk samtale, hvor vi ikke råber af hinanden.

Magtkritikken risikerer at blive værre end magten

Programmer som ‘Mette & Magten’ risikerer i deres iver for at bedrive “magtkritik” at være endnu værre, end den magt, man ønsker at kritisere.

Ovre på den pænere del af Berlingske Medier, ynder Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik at sammenligne Mette Frederiksens tilgang til medierne med Donald Trumps.

Men Berlingskes mediers egen brug af trolling, historieløshed, groteske sammenligninger og skamløs benægtelse, er som taget ud af den orange demagogs politiske håndbog.

Når Trump blev mødt med kritik, reagerede han med et raseri og en forurettethed, som mange journalister kan matche.

Anti-spin program excellerer i spin

Selvfølgelig skal Radio Loud kunne lave et program, der går hårdt til stålet og at sætte en borgerlig meningsdanner til det, er også ok.

At politikere bedriver selviscenesættelse og ønsker magt, er der ingen tvivl om. Det gælder selvfølgelig også socialdemokrater.

Alt det skal journalister afdække, men at give indtryk af, at iscenesættelse er en særlig socialdemokratisk disciplin er manipulation. Og at påstå, at Mette Frederiksen skulle være mere magtfuldkommen end Anders Fogh Rasmussen er historieløst.

Endnu mere pinligt bliver det, når Radio Loud reagerer med akkurat den samme ømskindede forurettethed og den samme udenomssnak, som de beskylder socialdemokrater for.

Der er tale om et radioprogram, der har til formål at afsløre spin og usandheder, men som indtil videre selv excellerer i netop disse discipliner.
 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Berlingske er blevet en ligegyldig avis, ligesom stort set alle de andre aviser. Jeg kigger et par stykker af dem igennem på nettet dagligt. Lidt nyheder er der som regel at finde, men der er også mange fortielser, altså ting der ikke bliver sagt, og så er der mange forsøg på holdningspåvirkning. Det har næsten taget overhånd. Efterhånden er jeg af den opfattelse at de fleste aviser lyver om alt undtagen sportsresultaterne, og de rager mig altid en høstblomst.
Hvorfor disse ligegyldige medier skal have offentlig understøttelse, fatter jeg ikke.

Syntes det kunne være interessant, hvis der var nogen der kunne udarbejde et borgerforslag om, at mediernes statstilskud skulle ophøre, når de ikke er objektive i deres kritik.

Ja, Berlingske er blevet det danske svar på FOX-news på statsstøtte.

Var der ikke nogle unge kongservative der optrådte i hvide skjorter og skråremme, før 1940 ???

Kommentar:

For det første har jeg ikke hørt et eneste radioprogram siden Radio 24/7 blev politisk nedlukket !

For det andet, er de skrevne medierne efter min mening fuldstændigt lige gyldige...

TV mediet er blevet fordummende i sådan en grad, at man tager sig til hovedet...

Tager man eksempelvis "Mink-Sagen" hvor der er nedsat en Granskningskommission, bliver det interessant at se; når rapporten engang fremlægges, så man kan tage en saglig debat herefter, og ikke som nu, hvor borgerlige folkevalgte gud-hjælpe-mig i Folketingssalen har stemt for et Borgerforslag om en Rigsretssag mod Statsminister Mette Frederiksen, UDEN DER ER FREMLAGT EN RAPPORT FRA GRANSKNINGSOMMISSIONEN...

Det viser, at vores demokrati virkelig har noget af en udfordring med troværdigheden, og viser i sin sandhed også, hvorfor vores Folkevalgte på den såkaldte Troværdighedsskala, ligger som nummer sidst....

God Positiv Dag,

Erling Drews...

For mig at se, er den borgerlige lejrs udskamning af Mette F og regeringen blot udtryk for, deres egen politik endeligt spillede fallit, da coronaen brød løs. At det borgerlige/liberale tankesæt bare ikke er eller bliver svaret på verdensomspændende problemer, hvad enten vi taler om corona eller klima, blev åbenlyst. Så åbenlyst, den blå lejr nu skælder og smælder på statsministeren og regeringen, i et desperat forsøg på at skjule, de selv ikke har noget at byde ind med. Blå bloks opførsel antager Trump’ske dimensioner - kønt er det ikke. Dødskamp? Man må håbe det!

Hvor er det sandt skrevet.
Og hvor er det trist, at vi mennesker opfører os, undskyld ind imellem, så pøbelagtigt.
Den siddende regering, har bragt os flot igennem, den værste krise efter anden verdenskrig,men mange mennesker lider desværre af en meget kort hukommelse.

Med venlig hilsen og tak til dem, der tager ansvar. Kirsten Maretti Gregersen.

Enig!

Fuldstændig enig.

Her gik jeg og overvejede et abonnement på Weekendavisen fra det berlingske hus, men det bliver ved overvejelsen og det hidtidige abonnement på Dagbladet Information - en avis der trods alt har sin rod i den modstandsbevægelse, der bekæmpede nazismen, og i øvrigt kom til verden via bl.a en donation fra modstandsgruppen Ringen med socialdemokratiet Frode Jakobsen i spidsen. Smagløsheden, historieløsheden og demokrati-ligegyldigheden i Berlingskes, undskyld Radio Louds valg af billede er trist. Det er ude af proportioner, at nogen overhovedet kan rose det eller forsvare det foto i den sammenhæng. Det er i bedste fald tankeløst overfor dem, der blev der blev trådt under fode af de nazister, der kun kom til magten via nationalkonservatives ligegyldighed overfor det tyske demokrati, og det er noget svineri overfor de mennesker, der nu skal sammenlignes med højreorienterede fanatikere, der begik de nogle af seneste 100 års største forbrydelser mod menneskeheden. Det har intet af gøre med mink eller dansk politik a la 2021, men er et tilsyneladende et ualmindeligt ulækkert forsøg på at tiltrække sig opmærksomhed. Hvis det bare er for at få lidt sjov i gaden, så er det gået helt galt i byen, og er det for at tjene penge, så er det mere end ualmindeligt kynisk med dette ulækre forsøg på at tiltrække sig opmærksomhed.

Jeg har læst og holdt Weekend avisen, men dropper den nu efter dens redaktør Martin Kras skriver som han gør, langt over grænsen for en objektiv avis, han er tydeligvis præget af Berlingskes regeringsfjendtlige holdninger.
De er under ingen omstændigheder objektive, de er politiske medier som man ikke kan respektere, de er usande, manipulerende og vinkler. Man kan sidde og høre et pressemøde og så læse bagefter en version, man ikke kan genkende sådan har mange almindelige mennesker det. Det burde mediestanden tænke alvorligt over.

STOP STOP STOP
Berlingske-koncernens nye Radio Loud lancerer nu et "magtkritisk" program med navnet "Mette & Magten" med en tidligere pressechef fra Liberal Alliance som vært. Billedet ovenfor er en del af lanceringen.
Efter mine normer og standarder overtræder Berlingske-koncernen her en hver grænse for ordentlig debat: Dels banaliserer man ofrene for verdenshistoriens værste forbryderregime, og dels trækker man den hjemlige politiske debat ned på et niveau, hvor Berlingske ellers ikke plejer at befinde sig.
Vi andre kan kun sige STOP det!

STOP det!
OG STOP Berlingske og Radio Loud!

Enig, STOP Berlingske tarvelige form for journalistik. hvordan kan de have en radio Laud eller 24/7 eller hvad de kalder den på det niveau.

STOP SÅ DEN MEDIESTØTTE.
Kan parti-pressen ikke leve uden de mange mange millioner, så må de lukke.
Mediestøtten blev indført for at danskerne kunne blive informeret og blive klogere. IKKE for at blive hjernevasket og manipuleret.

Intet er åbenbart for smagløst for Berlingske og deres filialer. Pinligt og sølle.

Men i det mindste kører lytterløse Loud på lånt tid. Heldigvis.

Ja man har travlt med at punke Mette F og regeringen fra blå medier og kommentatorer. For kort tid siden højnede de hende, som stærk og sej og dygtig og styr på det hele. Den 4. statsmagt, er farlig, når det passer dem. Men i går så jeg, DI Brian Mikkelsen efter pressemødet ukritisk sige, at det var jo erhvervslivet, som tjente pengene til landet, så coronapas igen var ok, men..... også kom der noget bla bla. Og her gik jeg og bildte mig selv ind, at den offentlige og private sektor er hinandens forudsætning= styrke, den ene kan ikke klare sig uden den anden. Lønmodtagerne, hvad ville man gøre uden dem. Men ikke et kritisk modspørgsmål kom fra journalisten, mens Brian M stod med et lidt fjollet smil, han vidste jo godt det var vås han kom med.

deltagerne i søndagens "presseloge" var noget forargede over at statsministerens pressemøde blev sendt "usensureret" og i fuld længde så vi i offentligheden kunne følge med, og derved forpurede at BT og ekstrabladet slap afsted med deres usanheder.

Annonce