Annonce

Kamp om kæderne: Her er de mest interessante valg øst for Storebælt

De her kommuner i Østdanmark er værd at holde øje med på valgaftenen.
Tirsdag er der kommunalvalg. Vælgerne skal vælge byrådsmedlemmer og de nyvalgte skal finde ud af hvem, der skal bære de gyldne kæder de næste fire år.

Selv om det er svært at vide på forhånd, hvor der bliver drama, så er der alligevel en række kommuner, hvor meningsmålinger, historik og vælgersammensætning gør, at der på forhånd er lagt op til spænding om udfaldet.

Dragør

På Amagers sydspids er der hele fire bejlere til borgmesterposten:  Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og en lokalliste.

Ved sidste valg blev Tværpolitisk Forening - Liste T - det største parti, men borgmesterkæden endte alligevel om halsen på Venstres Eik Dahl Bidstrup.

Eik Dahl Bidstrup trak sig for nogle måneder siden, for i stedet at blive formand for gule Krifa og overlod posten til partifællen Helle Barth. Spørgsmålet er om hun har haft tid nok til at blive kendt af vælgerne til at få fuld gavn af borgmestereffekten.

Og selv om det skulle være tilfældet, om der også er opbakning til hende på valgnatten.

 

Frederiksberg

Sidste gang var det lidt overraskende under 200 stemmer, der skilte rød og blå blok på Frederiksberg, og det har givet oppositionen blod på tanden.

Valgkampen har været og er intens og ikke mindst den konservative borgmester, Simon Aggesens, sag om en omdiskuteret bolighandel har luret i baggrunden.

De konservative skal nok igen blive det største parti i kommunen, men den grønne koalition, som er partierne til venstre for midten, med socialdemokraten Michael Vindfeldt i spidsen, håber på, at kommunens mange nye vælgere vil gøre som til folketingsvalget og stemme til venstre for midten.

Hvis de gør det, så er det slut med 112 års uafbrudt konservativt styre på Frederiksberg. Skal man tro meningsmålingerne, så står Aggesen dog til fire år mere.

 

Glostrup

Midt på den københavnske vestegn har Venstre-manden John Engelhardt siddet på borgmesterposten de sidste otte år, men han har valgt at stoppe og i stedet overladt spidskandidaturet til 28-årige Piet Papageorge.

Et opgør, som trak spor i Venstre, da Papageorges modkandidat, Marlene Frandsen, valgte at melde sig ud af partiet og nu stiller op for Liberal Alliance.

Socialdemokratiet stiller også med en ny og forholdsvis ung kandidat, nemlig 33-årige Kasper Damsgaard, som partiet har pæne forhåbninger til.

Glostrup var i mange år en solid socialdemokratisk kommune, som partiet håber kommer tilbage til den naturlige tilstand, men det er ikke givet på forhånd at Damsgaard vinder.

 

Ishøj

På den yderste del af den københavnske vestegn ligger Ishøj, hvor den siddende borgmester Ole Bjørstorp har brudt med Socialdemokratiet og nu stiller op for lokallisten Ishøjlisten.

Forud er gået et langt forløb, som har splittet den socialdemokratiske partiforening i kommunen, som ellers har været en højborg for partiet i årtier.

Socialdemokraterne stiller med Merete Amdisen og hun er favorit til at vinde borgmesterposten, men spørgsmålet er om Ole Bjørstorp får mandater nok til, at han alligevel kan stikke en kæp i hjulet på den plan.

 

Gribskov

På den sjællandske nordkyst ligger kommunen Gribskov, hvor kommunen har skiftet borgmester ved hvert eneste kommunalvalg siden kommunen blev dannet i 2007.

Først Venstre, så konservative, så tilbage til Venstre og ved sidste valg så lokallisten Nyt Gribskov, med den fra Hammerslag kendte ejendomsmægler (og tidligere socialdemokrat på Frederiksberg) Anders Gerner Frost i spidsen.

Byrådet har været præget af særdeles meget uro og flere partiskifter på kryds og tværs.

Hvis Anders Gerner Frost ikke genvinder magten, er Venstres Bent Hansen formentlig favorit, men Socialdemokratiet kan formentlig komme i en gunstig position som kongemager.

 

Slagelse

Ved sidste valg skrev Slagelse kommunalpolitisk historie med en konstiueringsaftale, hvor borgmesterposten blev delt mellem socialdemokraten John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Christensen.

Dele-ordningen blev aldrig effektueret, men der har været ballade i byrådet siden. I Slagelse går alliancerne fortsat på tværs af de traditionelle partiskel. Socialdemokraterne er gode venner med DF, mens Venstre og SF kører parløb.

Venstre har skiftet spidskandidat fra Sten Knuth til veteranen Knud Vincentz og det burde - alt andet lige - give en lille fordel til John Dyrby Paulsen, men det er svært at pege på hvem der i virkeligheden er favorit i Slagelse.

 

Bornholm

Ingen havde forventet det store drama på Bornholm, men den populære socialdemokratiske borgmester Winnie Grosbøll fik nyt job i Friluftsrådet og borgmesterposten gik i stedet til den 72-årige partifælle Thomas Thors.

Det har ikke været en udpræget succes og meningsmålingerne viser, at Socialdemokraterne på Bornholm står til et katastrofevalg. Mange af S-stemmerne går til Enhedslistens viceborgmester Morten Riis, men der er udsigt til at vælgerne peger på et blåt flertal.

Det vil formentlig gøre Venstres Søren Skouw til borgmester, men alliancerne i kommunen går på kryds og tværs, så der kan godt blive et meget interessant efterspil om magten.

 

Du kan følge optælling af stemmerne på Netavisen Pios Facebook og Twitter tirdag fra klokken 18.00.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet