Annonce

Kommunalvalg gav fremgang til kvinder

Flere kvindelige kandidater har givet flere kvindelige lokalpolitikere ved kommunal- og regionsvalget. Særligt en kommune skiller sig ud.
Ved det seneste valg i 2017 var der kun een kommune, hvor flertallet af de valgte var kvinder - nemlig i Gentofte.

I de kommende fire år vil det samme være tilfældet i Gladsaxe, København og på Frederiksberg.

Andelen af kvindelige kandidater til kommunalvalget er steget fra 32 til 34 procent, og det har altså givet flere kvindelige kommunalpolitikere.

Andelen af valgte kvinder er således steget med tre procentpoint fra 33 til 36. Det viser en opgørelse DR har foretaget.

Særligt i Gladsaxe stormer kvinderne frem. Her vil der i den kommende periode være 16 kvinder og blot ni mænd i kommunalbestyrelsen.

Flere borgmesterkæder til kvinder

Fremgangen giver sig også udtryk i at der vil være flere kvindelige borgmestre end nogensinde før.

Efter kommunalvalget i 2017 var der 14 kvindelige borgmestre. I skrivende stund er det tal steget med fem, således at der nu er 19 kvindelige borgmestre.

I en lille håndfuld kommuner er der kun en mand mere end der er kvinder: Det er i Egedal, Greve, Roskilde og på Bornholm.

Det er især øst for Storebælt at kvinderne har fremgang. På Fyn og i Jylland er der ingen kommuner, hvor flertallet af de valgte er kvinder.

Bedst ser det ud i Viborg, hvor fordelingen er 17-14 i mændenes favør (45 procent kvinder). I Jammerbugt Kommune er fordelingen 15-12 (44 procent kvinder). I Varde Kommunalbestyrelse sidder 14 mænd og 11 kvinder (44 procent kvinder).

Værst for ligestillingen ser det ud på Læsø. Her er samtlige ni medlemmer af kommunalbestyrelsen mænd.

Andre steder hvor der fortsat er en stor skæv fordeling, er i Brønderslev, Sønderborg, Vallensbæk og Brøndby samt de to øer Langeland og Fanø.

Flest kvinder i regionerne

Også i regionerne var der fremgang til kvinderne. Helt præcist er 103 ud af i alt 205 regionsrådsmedlemmer nu kvinder.

Ved det seneste valg i 2017 var kun 78 kvinder.

Selv om flertallet af medlemmerne nu altså udgøres af kvinder, så er antallet af kvindelige regionsformænd faldet. Fra tre i 2017 til nu kun en.

Kvinder fik flest stemmer

Ser man på listen af valgets helt store stemmeslugere, så er det også kvinder der er i top.

De to socialdemokratiske borgmestre Christina K. Hansen fra Holbæk og Birgit Stenbak Hansen fra Frederikshavn fik relativt set flest krydser.

Ved valget til regionerne satte Venstres regionsformand i Syddanmark, Stephanie Lose, ny rekord med næsten 150.000 personlige stemmer.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce