Styrelse anbefaler endnu et coronastik og dansk krigsskib i kamp med pirater

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til torsdagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, som alle ugens hverdage samler en lille håndfuld nyheder fra dansk politik. I dag med nyt om corona, piratjagt, omtællinger og en borgmester, som måske har været lige lovlig hurtig på aftrækkeren.

Tak fordi du læser med.

 

Styrelsen anbefaler et tredje stik til alle over 18 år

Sundhedsstyrelsen anbefaler revaccination mod covid-19 af alle over 18 år, oplyses det i pressemeddelelse.

Invitationen vil ske seks måneder efter andet stik.

Indtil nu har det været danskere i særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19, blandt andet personer over 65 år, der har fået invitationen til tredje stik i e-boks.

Det skyldtes studier, der viser, at immuniteten aftager over tid. Men den konklusion kan overføres til en bredere gruppe, lyder det fra styrelsen.

Læs hele nyheden her.

 

Arbejdsgivere kan nu kræve coronapas

Og vi bliver lidt ved coronaen. Efter en hastebehandling i Folketinget torsdag er det nemlig blevet besluttet, at arbejdsgivere fremover må - men ikke skal - kræve gyldigt coronapas af sine medarbejdere, når de skal på arbejde.

Loven kommer i praksis til at betyde, at ansatte, der ikke efterlever kravet om gyldigt coronapas, kan modtage "ansættelsesretlige sanktioner".

Derudover skal virksomhederne også kunne begrunde sagligt, hvorfor de indfører kravet.

Kun Nye Borgerlige og Frie Grønne stemte imod lovforslaget, der træder i kraft allerede ved midnat.

 

Dansk skib i ildkamp med pirater

Den danske fregat Esbern Snare har onsdag aften reageret på en hurtigtgående motorbåd med otte mistænkelige mænd ombord i farvandet syd for Nigeria.

Det førte til en ildkamp med de otte pirater, som har resulteret i fire døde pirater, én såret og tilbageholdte pirater ombord.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er i disse dage i Ghana sammen med Jakob Ellemann-Jensen (V) for at besøge piraterne.

"Med denne her indsats har Esbern Snare formentligt afværget konkrete piratangreb på skibe her i regionen og på den måde ydet et vigtigt og væsentligt bidrag til sikkerheden i Guineabugten," siger hun.

Det var planen, at de to politikere skulle besøge Esbern Snare. Men det kan rent praktisk ikke lade sig gøre, oplyser hun.

Læs hele historien her.

 

Kofod reagerer på fængslede norske journalister

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udtaler sig nu i forbindelse med, at de to norske journalister blev anholdt og tilbageholdt i Qatar i 30 timer.

I et skriftligt svar til DR Sporten, skriver han blandt andet:

"Journalister skal kunne udføre deres arbejde uden myndighedernes indblanding, uanset hvor i verden de befinder sig."

"Det er et vigtigt generelt princip at slå fast, at pressefrihed er en grundlæggende værdi, som vi både skal og vil stå vagt om, også internationalt."

De to journalister skulle have brudt landets love ved at bevæge sig ind på privat grund, siger Qatars myndigheder. En forklaring, der bliver afvist af den norske tv-station NRK.

Qatar skal til næste vinter være vært for VM i fodbold.

 

Fintælling i to kommuner

I to kommuner skal stemmesedlerne findes frem fra skabet igen efter kommunalvalget.

I Sønderborg har et enigt byråd har nemlig besluttet, at de skal fintælles.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Ifølge JydskeVestkysten kan få stemmer flytte et mandat fra Slesvigsk Parti til De Konservative.

Også i Herlev Kommune har byrådet stemt for at lave en fintælling. Her er det Dansk Folkeparti der har klaget over valgresultatet mandag.

Ifølge spidskandidat Mette Qwinten, fordi der var nogle uklarheder i forbindelse med optællingen, der fra grovtælling til fintælling pludselig betød, at DF mistede 34 stemmer og sit mandat i kommunalbestyrelsen, skriver Herlev Bladet.

 

Københavnsk V-borgmester kritiseres for fyring

Den københavnske beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), havde selv ansvaret for, at de københavnske jobcentre i mere end to år ikke havde henviste en eneste ledig til et ordinært job.

Det viser et internt dokument, som Berlingske skriver om torsdag.

Da sagen kom frem i oktober var V-borgmesteren ellers hurtig på aftrækkeren og satte direktøren for kommunens jobcentre fra bestillingen.

I det interne dokument hedder det blandt andet, at ”borgmesteren har, som formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, ansvaret for kommunens opgaver,(…) herunder muligheden for at henvise ledige til et konkret job.”

To eksperter som avisen har talt med, mener begge, at man ikke kan fraskrive sig ansvar for de manglende henvisninger til job.

Fagforeninger har kaldt fyringen af jobcenterdirektøren for lovstridig

Læs hele historien her.

 

Færre kvinder end ventet søger Arne-pension

Næsten halvdelen af ansøgerne til Arne-pension er kvinder. Men i virkeligheden burde der være flere kvindelige ansøgere, mener arbejdsmarkedsforsker. Det skriver Fagbladet 3F.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet over de første 16.000 ansøgere til tidlig pension i august viser, at 54 procent af ansøgerne var mænd, og 46 procent kvinder. Det er stort set det samme som kønsfordelingen på arbejdsmarkedet, hvor 53 procent er mænd og 47 procent er kvinder.

Men kvinder har generelt haft hårdere arbejdsliv og flere kvinder er på førtidspension og tidlig efterløn end mænd.

En arbejdsmarkedsforsker peger på, at kvinder ikke har haft lige så lange arbejdsliv som mænd. Og tiden på arbejdsmarkedet er afgørende, når man skal søge tidlig pension.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Esbern Snare, fornem indsats!
Mener du ikke også det Nanna Mielche?

Desværre bliver de nok nødt til at slippe de 4 overlevende sørøvere fri. De må jo ikke udlevere dem til nogen af de afrikanske lande, da de har dødsstraf, og de kan heller ikke sendes til Danmark, for så sipper vi aldrig af med dem igen.

De kan vel afleveres der hvor de kommer fra? Ellers må de svømme de sidste 100 meter.

Annonce