Vil DF lade Støjberg tage dem med i faldet?

Hvis Dansk Folkeparti har en fremtid, er det ikke som en skinger og lovbrydende version af Venstres højrefløj.
Var Dansk Folkeparti en julekalender, så var vi kommet til den episode, hvor julen for alvor var i fare for at blive aflyst. Der hvor nisser og mennesker vakler i barnetroen, mens katastroferne tårner sig op i horisonten.

Indtil videre raser de centrale DF’ere over dommen

Det står skidt til i det gamle folkeparti. Rigsrettens har idømt Inger Støjberg to måneders ubetinget fængsel. Udsigterne er ikke gode for det planlagte remake af partiets lykkeligste og mest harmoniske tid, med Støjberg i rollen som den nye Pia Kjærsgaard.

DF’erne raser, men vil ikke svare på det centrale

Indtil videre raser de centrale DF’ere over dommen, men ingen har i skrivende stund taget stilling til det afgørende spørgsmål: Kan Støjberg stadig blive formand for DF?

placeholder

 

Sympatien for Støjberg er i DF dybfølt. Her er der ikke bare tale om, at man forsøger at lukrere på hendes folkelige popularitet. For andre - såsom formandskonkurrenten Messerschmidt, kan det dog næppe udelukkes, at der også er tale om krokodilletårer.

placeholder

 

Men man bør i DF overveje, om det ikke var en god idé at lade det blive ved medlidenheden og lige så langsomt begynde at rulle den røde løber tilbage.

For selv om der åbenlyst er et publikum for Støjbergs udlægning af dommen, og hendes politiske karriere næppe er slut, så risikerer hun som formand at trække DF tilbage i den blindgyde, hvor de fleste højrefløjspartier ender med at slå hovedet mod muren.

Farverige personer duer ikke til at stå i spidsen

Når DF modsat de fleste andre europæiske højrefløjspartier er blevet en succes skyldes det, at man fra starten har lagt afstand til de mest outrerede fløje. Herunder at man har accepteret de parlamentariske spilleregler, konventionerne og lovgivningen.

Det skal ikke forstås sådan, at der ikke har været plads til farverige personager og udmeldinger, der var langt over stregen. Men DF har igennem tre årtier vist sig som et parti man kunne lave aftaler med, og som godt kunne finde ud af at sidde ved de voksnes bord, når der skulle indgås forlig.

Det er ikke svært at se Støjberg blive valgt igen

Det er ikke svært at se Støjberg blive valgt igen. Heller ikke selvom hun sandsynligvis bliver erklæret uværdig til at sidde i folketinget.

Men hun får svært ved at træde ud af rollen som præcis en af de farverige karakterer, der nok giver et levende billede, men som ikke må dominere hele motivet.

DF tabte vælgere ind mod midten

DF har siden kommunalvalget befundet sig i en tilstand af opløsning, men meningsmålingerne har alligevel været bemærkelsesværdigt stabile.

Ser man tilbage på folketingsvalget i 2019, var det ikke Rasmus Paludan og Pernille Vermund der stjal hovedparten af partiets stemmer. De blev tabt ind mod midten til Venstre og de konservative.

Det er også her, DF skal erobre dem tilbage, hvis man har ambitioner om atter at blive et ægte folkeparti. Og her er Støjberg trods sin folkelige gennemslagskraft ikke det trumfkort, hun ellers kunne ligne.

DF har siden kommunalvalget befundet sig i en tilstand af opløsning

Der er efter dommen tale om en markant mere kontroversiel og splittende figur, end da hun var populær V-minister.

Er der brug for endnu et liberalt højrefløjsparti?

DF bærer selv et stort ansvar for at have bragt en af højrefløjens stærkeste politikere til fald. Hvis man ikke sammen med VLAK-regeringen havde holdt hånden over Støjbergs ulovlige administration, så havde sagen kunnet lukkes med en næse og i værste fald en ministerfyring.

Med Støjberg får de en kandidat, der ikke alene må være uspiselig for et lov-og-orden parti, men som også repræsenterer en liberalistisk ideologi, der står i modsætning til DF’s værdigrundlag.

Med hende ved roret bliver DF forvandlet til et filial af Venstres jyske højrefløj med et ekstra lag af foragt for dansk lov. Det er næppe den julegave, partiet skal stille sine vælgere i udsigt.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skyldig eller ej!

Ud af 26 dommere har 25 heraf erklæret Inger Støjberg skyldig.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, erkender, at han tog fejl, da han stemte imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Endnu mangler mange at erkende resultatet.

Jeg tror de ultraliberale overvurderer forbryderens popularitet og evne til at tiltrække vælgere.

De personlige stemmer hun opnåede ved sidste valg, var Venstre-stemmer.

Langt hovedparten af dem, ville aldrig drømme om, at stemme på andre end en Venstre-kandidat.

Man kan ikke være et lov og orden parti, hvis man har en dømt formand, og har den holdning at en rigsrets dom ikke betyder noget, at det er dansk lov der er forkert, ikke DF og IS værdier, må vi nu være her. Hvis de falder så lad dem falde, de bliver ikke savnet.

Inger Støjberg folkelig??? Ahaaa, det kan vist diskuteres. Hendes optræden og personlighed er ikke lige noget jeg opfatter som folkelig. Tværtimod.

Men samlet set får de her tider fremtiden til at se, skal vi kalde det, interessant ud. Et lille corona hik og visse dele af befolkningen ser ud til at "bryde sammen" - Hvad sker der så, når klimakatastrofen for alvor slår til om måske 25-75 år?

Bare rolig. Der er ingen nuværende "klimakatastrofe" på vej. Den har været annonceret adskillige gange og skulle være indtruffet for længst, men nej. Vi har til gengæld en miljøkatastrofe, fordi folk i din generation ikke gider rydde op efter sig.

Med dommerstemmerne 25-1 blev ikke blot Inger Støjberg stemt “stuerene det bliver I aldrig”.

Socialdemokraterne husker deres store formand påny.

Heldigt at DFerne havde valgt at være i samme kurv som Inger,!

Vejet og fundet for let!

Spændende er det om danskerne vil lade sig styre af jura eller politik? Eller Nyrup? Som Mette Frederiksen for længst har sagt undskyld for! “Vi tog fejl”

Hvad giver 60 dages fængsel?

At lade folk stå i nu årelange køer for en operation?
At lade folk mangle egen læge?
At lade ældre mangle hjælp til det mest nødvendige, herunder personlig pleje?
At lade fødende kvinder måtte forlade fødegangen til eget hjem få timer efter fødselen?

Hvem er værdig til at sidde i folketinget?

Ligegyldighedens parnads!

Kampen om folketingsgagerne er det eneste der interesserer politikerne!

Derfor stemmes Inger ude med et stort stemmetal der står for at gøre noget for danskerne og deres hverdag!

Håbet er at jeg bedre genvælges til endnu fire velbetalte år!

Selvransagelsen måtte fyge igennem partilokalerne de kommende dage?

Er vi - jeg - du- værdige til at sidde i folketinget?

En Lars Løkke der har tilbragt det meste af tiden på Atlanten?

Intetanende om Gødstrup, operationskøerne, lægemangel, sygehusstrejke, osv.

Og hvor er socialdemokraterne?

De værdige er de strejkende sygeplejersker, der udløste en milliard til sundheden i Danmark.

Lars Løkke trillede tommelfingre! Værdig????

Selv socialdemokraterne sov i timen? Værdige?!?

Med lov skal land bygges. Rigsretten har talt og med et overvejende flertal af dommere, som fandt hende skyldig. At overholde love gælder begge veje også for Inger Støjberg. Men de kunne ligeså godt have givet hende en næse, som 2 mdr i fodlænke, da IKKE alle partier i folketinget, ser hende som "kriminel". Det fortæller jo heller ikke så lidt om både DF og NB, som begge hilser hende velkommen også efter dommen.
Må så sige, at jeg personligt er ligeglad med hvad parti hun "hopper" ind i eller om hun starter sit eget - tror mest på det sidste, da hun af hjertet jo er og bliver liberal, som hun selv udtalte det for nogle mdr siden.

Annonce