Annonce

Milliardregning til ukrainske flygtninge skaber debat

Regeringen regner med en regning på to milliarder kroner til flygtninge fra krigen i Ukraine. Partier utilfredse med at de tages fra udviklingsbistand.
De formentlig mange ukrainske flygtninge, som kommer til Danmark, kan koste 2,2 milliarder kroner i år, et par milliarder kroner til næste år, mens beløbet vil falde til 700 millioner kroner i 2024.

Sådan lyder vurderingen i den særloven for ukrainske flygtninge, som er fremsat i denne uge.

For at kunne se på udgifterne har Udlændinge- og Integrationsministeriet regnet med, at 20.000 ukrainere vil flygte til Danmark, men de skriver selv, at tallet er usikkert.

"Helt langt ude"

Særloven for ukrainske flygtninge skal ifølge regeringen betales ved at tage penge fra den eksisterende udviklingsbistand.

Og det møder kritik fra flere partier, bl.a. Enhedslisten og De Radikale, som mener at det er forkert at penge til verdens fattigste skal bruges til at betale for ukrainske flygtninge.

"Det er helt langt ude. Hvordan kan vi have et system, hvor det er verdens fattigste, der betaler for verdens forfulgte? Det giver ikke nogen mening for mig," siger retsordfører Rosa Lund til Politiken.

Det samme er meldingen fra Frie Grønne.

placeholder

Men den kritik afviser Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen.

"Det følger jo af den almindelige praksis. Så på det her punkt er der ikke noget særligt ved særloven. Faktisk betyder særlovens bestemmelser om, at de kan komme hurtigere i arbejde, at den samlede regning bliver mindre - også for ulandsbistanden," siger han til Jyllands-Posten.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Et opstået "problem" med mange flygtninge fra et nærområde - Ukraine - koster naturligvis ekstraordinært. Der må ikke tages penge fra den oprindelige udviklingsbistand, hvilket mange politikere på venstrefløjen råber højt om.

Hvorfor fremkommer de pågældende politikere ikke med et alternativt bud på, hvorfra pengene skal hentes? Gad vide i hvilken udstrækning disse omsorgsfulde og velbjærgede politikere har ydet økonomiske bidrag under seneste landsindsamlinger?

Der bruges i forvejen omkring 1 mia af udviklingsbistanden til modtagelse af flygtninge. Når der nu kommer væsentligt flere flygtninge, er det vel naturligt at bruge et par mia ekstra til flygtningemodtagelsen.
Venstrefløjen vil altid råbe op indtil de har bragt os alle til tiggerstaven. Intet nyt i det.

Annonce