Reform skal gøre Danmark sundere

En reform af sundhedsvæsnet skal sætte fokus på forebyggelse, styrker kvaliteten i det nære sundhedsvæsen og sikre mere tid til den enkelte patient, mener regeringen.
Regeringen præsenterede tirsdag det længe ventede udspil til en ny sundhedsreform.

"Med sundhedsreformen præsenterer vi en plan for de forandringer, vi gerne vil se for sundheden i Danmark og i sundhedsvæsenet," udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke om udspillet med titlen "Gør Danmark sundere".

"Vi sætter en ny og mere ambitiøs retning for forebyggelse og folkesundhed – særligt for vores børn og unge. Og vi sætter markant ind over for ulighed i sundhed fordi vi ved at rygning og alkohol er centrale årsager til ulighed i leveår. Samtidig skal flere sundhedsopgaver løses tættere på og med tid til den enkelte patient," Magnus Heunicke.

Stop for unges druk og rygning

Et stort element i reformen handler om forebyggelse.

Regeringen vil med udspillet bl.a. sætte ind overfor børn og unges rygning og druk. Den foreslår at aldersgrænsen for salg af alkohol hæves fra 16 til 18 år.

Den vil desuden drøfte med folketingets partier, om det er "nødvendigt" at indføre et forbud mod salg af nikotinprodukter til personer født efter 2010.

Udspillet indeholder desuden et forslag om 20 nye nærhospitaler.    

For at sikre personale nok vil regeringen åbne for at sygeplejersker og jordemødre kan løse opgaver, som lægerne i dag står for – for eksempel opgaver som at sy mindre sår og give vaccinationer.

Regeringen lægger op til, at kommunernes hjælp til folk med kroniske sygdomme skal forbedres. Det er nødvendigt, fordi antallet af personer med kroniske sygdomme, for eksempel kol, diabetes og hjertekarsygdomme, sandsynligvis vil stige i takt med at danskerne generelt lever længere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fint udspil. Godt at der sættes fokus på forebyggelse, blandt andet i forbindelse med alkohol og rygning.

Hvad med dig lille "altid sundhedsfornuftige".
Har du slet ingen sundhedsmæssige usunde vaner, der også snart kan blive forbudt?

Du elsker åbenbart et "Forbuds Sverige2"

Endnu et nærmest ligegyldigt udspil fra Regeringen.
Som mange af de andre reform politiske udspil, der er kommet de sidste år, så er der mere tale om oplæg uden reelt indhold. Tomme kalorier for fuld skrue..!

Hvis det mest håndgribelige man kan finde på er forbud mod salg af cigaretter for unge, forhøjelse af alderen for hvornår man må købe alkohol og ENDNU en kommission, så står det sløjt til.

Er man efterhånden blevet så bange for sin egen skygge, at man ikke tør lægge en langsigtet politisk strategi på bordet?
Man spiller lige ind i en opposition, som vil nedgøre udspillet og fremhæve de manglende konkrete ideer. Og igen så ender man op med at skulle bruge tiden på det sædvanlige interne drilleri mellem partierne, fremfor at arbejde for en politik som kommer borgerne til gode.

Annonce