Annonce

Kulturminister til Facebook og YouTube: Mere gennemsigtighed, tak

Ane Halsboe-Jørgensen (S) beder tech-giganter om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund
Som en del af medieudspillet “Den demokratiske samtale skal styrkes” fra februar vil S-regeringen officielt anmode udvalgte tech-virksomheder om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, herunder demokratiet og borgernes trivsel.

Det sker torsdag, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) besøger Silicon Valley i Californien og mødes med Nick Clegg, der er cheflobbyist hos Meta, som ejer Facebook og Instagram, og Neal Mohan, der er Chief Product Officer og Senior Vice President for YouTube.

Kulturministeren skal også mødes med andre tech-virksomheder og store personligheder inden for tech-området.

De vil også få anmodningen, ligesom andre udvalgte tech-virksomheder også vil blive anmodet om mere gennemsigtighed.

Minister: Tech-giganternes indflydelse er “enorm”

Ane Halsboe-Jørgensen mener, at samfundet i udtalt grad mangler indsigt i tech-giganternes indflydelse på vores samfund og demokrati:

Tech-giganternes indflydelse på vores samfund og demokrati har vokset sig enorm

”Tech-giganternes indflydelse på vores samfund og demokrati har vokset sig enorm de seneste år. Det er en udvikling, der er sket uden tilstrækkelig demokratisk kontrol og gennemsigtighed. Samtidig må vi politikere erkende, at vi for længe har sovet i timen.”

Ane Halsboe understreger, at tech-giganterne selv har efterlyst mere regulering:

“Tech-giganterne har selv efterspurgt mere regulering, og nu får de muligheden for at vise, at de mener det. Jeg ser frem til at overbringe anmodningen til blandt andre Facebook og YouTube, og jeg forventer, at de er åbne for at diskutere effekterne og tage deres ansvar på sig.”

Nyt center for tech og demokrati

Anmodningen er et af initiativerne i regeringens medieudspil.

I medieudspillet lægges der op til flere initiativer for at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne, bl.a. et nyt center for tech og demokrati, en styrket indsats mod falske nyheder og en årlig rapport om tech-giganternes indflydelse på det danske samfund.

foreslår regeringen, at der indføres et "kulturbidrag" fra streamingtjenester på fem procent

Med udspillet foreslår regeringen, at der indføres et "kulturbidrag" fra streamingtjenester på fem procent af tjenesternes omsætning i Danmark, som skal anvendes til produktion af dansk indhold.

Forslaget er rettet mod streamingtjenester som Netflix, HBO, Disney+ og Amazon Prime.

Efter besøget i Silicon Valley deltager kulturministeren desuden i Oscar-uddelingen i Los Angeles, hvor Danmark har mulighed for at vinde i alt fem Oscar-statuetter.

Læs hele regeringens medieudspil her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg ville ønske at vores socialdemokratisk kulturminister vil bruge streaming tjenesternes bidrag til en folkelige tv serie med en socialist grundholdning udspillende i en almenbolig afd. F.eks. den nordengelske serie(soap) Coronation Street. For de konservative borgerlige har jo Badehoteller og de liberale har jo Borgen. Ingen er disse 2 tv serie er folkelige ligesom det meste af DR og TV2 heller ikke har meget folkeligt indhold.

Faktisk var Dirch Passer-filmene: Støv på hjernen, Det støver stadig og hvad de nu ellers hed, vel egentlig tæt på det du efterlyser. I lighed med Badehotellet var der så vidt jeg husker, også altid solskin i de film optaget i Herlev, alm. byggeri lige syd for Frederikssundsvej på københavnssiden af Motorring 3.
Særligt realistiske var filmene godt nok ikke, og jeg gruer da også for realistiske film i hænderne på DR. Det bliver gråt i sort, dystert og tungt!

Den der kan lade sig forføre ved at trykke på en knap
har det ulig nemmere end den der må vende hver en knap.

Møder du livet ansigt til ansigt i egen rytme
Du er langt fra facebookens simple algoritme

Annonce