Voldsomme prisstigninger bremser byggeri af almene boliger

Boligselskaber vil have flere penge fra regeringen, hvis byggeriet skal fortsætte.
Foto: Colourbox
Prisstigninger bremser byggeri af almene boliger.
Voldsomme prisstigninger på byggematerialer rammer ifølge Boligselskabernes Landsforening (BL) nybyggeri af almennyttige boliger hårdt.

De stigende priser betyder, at en lang række planlagte byggerier sprænger budgetterne og derfor ikke kan gennemføres inden for de økonomiske rammer for, hvad byggeri af nye almene boliger må koste.

Boligselskaberne vil have flere penge, ellers kan regeringens ambition om mere blandede byer ikke gennemføres.

Send flere penge

Ifølge en opgørelse fra BL er næsten tre fjerdedele (73 procent) af alt planlagt byggeri af almennyttige boliger lige nu enten helt opgivet eller sat på pause.

En lang række planlagte byggerier sprænger budgetterne

”Situationen er alvorlig. Hvis nybyggeriet skal kunne opføres, skal der flere penge til,” siger viceadministrerende direktør i BL,” Solveig Råberg Tingey som samtidig foreslår enten direkte støtte fra staten eller fra boligselskabernes pengetank, Landsbyggefonden.

Problemerne med aflyste almene byggerier er udbredt over hele landet

Rammer i hele landet

Den økonomiske klemme rammer ifølge BL  i hele landet. Fra hjertet af København til den jyske vestkyst.

Det får prisen på de nye byggerier til at overskride det politisk bestemte maksimumbeløb for, hvad nye almene boliger må koste.

Hvis nybyggeriet skal kunne opføres, skal der flere penge til.

”Det er en myte, at det kun går ud over nybyggeri i København og måske Aarhus. Tværtimod viser undersøgelsen, at der er lige så store udfordringer i for eksempel Esbjerg og Aalborg og i en hel del andre kommuner,” siger Solveig Råberg Tingey.

Hun peger samtidig på, at de eksploderende byggepriser kan blive en seriøs hindring i forhold til at skabe mere blandede byområder.

Frygter flere aflysninger

Ambitionen om mere blandede byområder var et af de bærende elementer, da regeringen med boligminister Kaare Dybvad Bek i spidsen i november indgik en 10 milliarder kroner stor boligaftale med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Solveig Råberg Tingey siger, at problemet kan vokse sig endnu større i det kommende år.

Som en del af undersøgelsen har BL nemlig også spurgt en række boligselskaber, om de forventer at kunne gennemføre byggeprojekterne, som det ser ud nu. Svarene peger på, at omkring en tredjedel af kommende nybyggerier må opgives på forhånd.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Voldsomme prisstigninger. Først grundet corona pandemi, nu pga. Ukraine krigen. Men er der overhovedet nogen, som har analyseret, hvor pengene fra de "voldsomme prisstigninger" strømmer hen? Hvem er det, som scorer kassen på denne her situattion?

Tag f.eks. priseksplosionen på gas. Den kom allerede før Jul og dermed lang tid før Rusland begyndte at true med nedlukning af gas til EU.

Det vil overraske mig virkelig meget, om der ikke sidder nogen og tager fordel af denne situation, hvor konkurrencen er sat ud af kraft og man kan prissætte sin vare som man lyster.

Jeg tør godt vædde på, at du er den første ikke kun i Danmark men også i verden til at stille disse spørgsmål.

Parisaftalen har kolossale konsekvenser. Selv libearal alliance vil stemme for CO2 -afgifter, der om nødvendigt lukker Aalborg Portland.

Magtbalancen i verden går fløjten. Diktatorerne er klar til at tage over! Demokratier stemmer grønt! Spørg selv statsministeren! Alt det fossile tilhører diktatorerne!

Om teknologien når at genskabe magten til demokratierne bliver verdens nye kapløb.

Det interessante bliver hvad kapitalisterne, milliardærerne, oligarkerne, pengemændene, pensionsopsparerne, småsparerne, og måske ligefrem forbrugerne - du og jeg satser på!

Indtil videre er det masser af tom boligmasse overalt i provinsen!

Med mindre Putin optager alle kvadratmeter!

Lebensraum er det store mantra efter Parisaftalen!
Det man ikke kan købe sig til for penge!

Ja det tager man bare!

Indtil en ny demokratisk verdensorden genopstår!

Forskere har længe kendt til klimaet!
Forskere har kun i ringe grad fundet løsninger!

Stigende priser og afgifter er kapitalismen og demokratiernes svar!

Andre stjæler! Putin og hans endeløse kumpaner .

Parisaftalen føres ud i livet med kreative gamle metoder! Det gælder om at snyde mest muligt på de andres bekostning.

Hvis alt er dyrt nu! Så vent blot til de røde og grønne partier har vedtaget Co2-afgifterne.

Køb et genbrugshus på landet før din nabo! Hvis der er skov og brændefyr er de næste fem år måske din redning!

Strøm bliver dyrt ad regeringen til!

Alt skal omstilles! Inflationen brager derudad! Genbrug bliver forskernes løsning! Ejere af genbrugsbutikker bliver de nye milliardærer!

Annonce