Politisk indgreb hjalp: Dyre kviklån fjernet fra markedet

Lov-indgreb har sat en stopper for de helt dyre lån med årlige omkostninger helt på til 700- 800 procent.
Foto: Keld Navntoft
Simon Kollerup (S), tidligere minister, forsvarsordfører
De såkaldte kviklån – dyre impuls-lån til forbrug - er forsvundet fra markedet. Det samme er reklamer for forbrugslån i sammenhæng med reklamer for spil og betting.

Det viser en ny evaluering af initiativerne i den politiske aftale, der tilbage i 2020 skulle gøre livet surt for kviklåns-udbyderne.

Lovindgrebet har betydet, at de meget dyre forbrugslån er forsvundet fra markedet, og at hver anden udlånsvirksomhed har lukket deres aktivitet på det danske marked.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Opgøret med de dyre kviklån er vigtigt

”Opgøret med de dyre kviklån er vigtigt. Vi er lykkedes med at sætte en stopper for, at forbrugere kan ende i gældsspiraler med de her lån, som ender med at blive meget dyrere, end man regnede med,“ siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Han understreger, at ministeriet fortsat følger tæt, hvad der sker på markedet for forbrugslån - blandt andet på Facebook.

Vækst i privatlån på Facebook

Den politiske aftale blev indgået mellem S-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Alternativet.

Med lovindgrebet blev det besluttet, at et låns årlige omkostninger ikke må overstige 35 procent (ÅOP). Tidligere var der kviklån, som løb helt op i en ÅOP på 700-800 procent.

Med aftalen blev det aftalt at lån mellem privatpersoner, såkaldte Peer2Peer-lån, også skal følges tæt.

Evalueringen finder ikke en generel tendens til, at låneaktiviteten er flyttet fra kviklån til Per2Peer-lån som følge af aftalen.

Men ministeriet understreger, at udviklingen tyder på, at markedet for P2P-lån er i vækst. Det sker i grupper på Facebook, hvor aktiviteten har været stigende, og som noget nyt på dedikerede internetportaler.

Samlet set udgør lån mellem privatpersoner dog en meget begrænset andel af danske forbrugslån.

Det skønnes således, at lån mellem private beløber sig til mellem 12 og 60 millioner kroner om året. Mens det samlede marked for forbrugerlån udgør hele 114 milliarder kroner om året.

Forbrugerrådet bekymret over "køb-nu-betal-senere"-lån

Forbrugerrådet Tænk glæder sig over, at de dyre, offentligt udbudte kviklån nu er fortid.

Stor sejr for landets forbrugere og vores lånekultur

“Evalueringen fra Erhvervsministeriet: Kviklånslovgivning har virket efter hensigten. De meget dyre lån er så godt som forsvundet fra markedet. Stor sejr for landets forbrugere og vores lånekultur,” skriver direktør hos Forbrugerrådet Tænk, Mads Reinholdt, således på Twitter.

placeholder

  

Men rådet ønsker et lignende lovindgreb over for dyre lån, der udbydes i grupper på Facebook:

“Nu skal vi bare have den håndhævet, også på Facebook, hvor vi desværre kan se, at nogle udnytter mulighed for at give dyre lån der,” siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, til Ritzau ifølge TV 2.

Forbrugerrådet Tænk er også bekymret over de såkaldte "køb-nu-betal-senere"-lån.

Betaler man ikke til tiden, pålægges man gebyrer i stedet for renter. Men ifølge Anja Philip er der reelt tale om samme trafik som med kviklånene.

Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at "køb-nu-betal-senere"-lånene kommer ind under samme lovgivning som kviklånene.
 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med den politiske tilslutning der er hvorfor er dette så ikke sket for længe siden?
Det ville sikkert have sparet mange for at komme i en økonomisk klemme.

Annonce