Annonce

Verdens næstrigeste mand er skuffet - hans ansatte vil i fagforening

Online-giganten Amazons lager-ansatte i New York har stemt for at oprette deres egen fagforening.
Som den første gruppe af Amazon-medarbejdere i USA har de ansatte på online-gigantens lager på Staten Island i New York stemt for at organisere sig og danne deres egen fagforening.

Ifølge TV2 stemte 55 procent af de ansatte på lageret for organisering. Resultatet betragtes ifølge TV2 som en sejr for organiseringen af arbejdskraft i USA.

USA kræver, at de ansatte på hver enkelt arbejdsplads stemmer for.

Når de amerikanske ansatte overhovedet stemmer om at danne en fagforening, hænger det sammen med, at arbejdsmarkedslovgivningen i USA kræver, at de ansatte på hver enkelt arbejdsplads stemmer for.

Afstemningen bliver kontrolleret af de amerikanske arbejdsmarkedsmyndighed – NLRB (National Labor Relations Board)

Årelang modstand og chikane

Amazon har i årevis modarbejdet forsøg på faglig organisering blandt sine medarbejdere. Samtidig har Amazon-ansatte fortalt om høje produktionskrav, overvågning og fyringer via SMS-beskeder.

Firmaethar kørt kampagner på sociale medier og internettet , hvor man forsøger at overbevise ansatte om, at fagforeninger er en dårlig ide. Blandt andet med det argument, at det er dyrt at være medlem.

Modviljne mod fagforeninger bliver ikke kun præsentereret i cyber-space.

Reaktionen på New York-medarbejdernes beslutning er bestemt ikke positiv.

Der er ifølge Fagbladet 3F også eksempler på, at der på personaletoiletterne er opsat plakater, der råder de ansatte til at stemme imod dannelsen af fagforeninger.

Amazon er også kendt for at alliere sig med advokat- og konsulentfirmaer, som har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at modarbejde fagforeninger.

Endelig har Amazon sit eget globale sikkerhedscenter, der spionerer mod ansatte , der vil organisere sig.

Læs også: Amazon søger to fagforeningsspioner

Amazon er skuffet

Hos Amazon er reaktionen på New York-medarbejdernes beslutning bestemt ikke positiv.

”Vi er skuffede over valgets udfald i Staten Island, fordi vi tror på, at det at have en direkte relation med virksomheden er det bedste for vores ansatte,” lyder det i en erklæring fra Amazon.

Milliardkoncernen antyder samtidig, at man vil gøre sig juridiske krumspring for at blokere de ansattes organisering. Amazon henviser blandt andet til ”upassende og unødig indflydelse” fra de amerikanske myndigheder.

Helt oppe fra det Hvide Hus er der dog opbakning til Amazons ansatte. Den amerikanske præsident, Joe Biden, er ifølge pressechef Jennifer Psaki glad for, at medarbejdernes stemme nu kan blive hørt.

Vi har brugt rigtig meget tid på, hvordan man kan få styr på virksomheder som Amazon

Amazon blev stiftet i 1994 af Jeff Bezos, som med en nettoformue på omkring 180 milliarder dollar i dag regnes som verdens næstrigeste person.

3F og HK siger tillykke

Afstemningsresultatet i New York bliver positivt modtaget i den danske fagbevægelse.

”Det er meget positivt. Vi har brugt rigtig meget tid på, hvordan man kan få styr på virksomheder som Amazon. Derfor er det rigtig fint, at der er ansatte i USA, som er gået forrest,” lyder det fra formanden for 3Fs Transportgruppe Jan Villadsen, som også sidder i ledelsen for den internationale sammenslutning af transportarbejdere, ITF (International Transport Workers Federation).

”Amazon har brugt union-busters og alt muligt for at undgå, at de ansatte organiserer sig. Så det er en rigtig glædelig dag for amerikanske arbejdere,” siger Jan Villadsen til Netavisen Pio.

Kommer de hertil, vil de selvfølgelig blive mødt med krav

Der har i flere år været gisninger om, at Amazon ville etablere sig med varelagre i Danmark.

Koncernen har via et lokalt selskab (som har overenskomst) åbnet et lager i Eskilstuna ved Stockholm.

”De forhold, som Amazon tilbyder, er ikke noget vi vil have i Danmark. Kommer de hertil, vil de selvfølgelig blive mødt med krav fra fagbevægelsen om, at de skal følge de danske spilleregler,” siger Jan Villadsen.

Også i HK er der glæde over, at der nu er slået det første hul i Amazons modvilje mod fagforeninger.

”Vi er glade, at de Amazon-ansatte har oprettet deres egen fagforening og ønsker tillykke og håber på, at Amazon vil følge fagforeningstraditionen i Europa. Så herfra siger vi bare pøj pøj, ” siger formand for HK Privat, Simon Tøgern til Netavisen Pio.




 

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... Jeff Bezos, som med en nettoformue på omkring 180 milliarder dollar i dag regnes som verdens næstrigeste person".
Gad vide hvor stor formuen ville have været hvis ikke JB havde kunne tage r.... på de ansatte i så mange år
.
"Endelig har Amazon sit eget globale sikkerhedscenter, der spionerer mod ansatte , der vil organisere sig": det er ganske enkelt helt uhørt!

Jeff Bezos, skam dig (hvis du kan)!
.

At nogen mennesker kan blive SÅ rige ved at udnytte andre mennesker, så de har råd til deres eget rum program er både uhørt og absurd. Og der er noget helt galt med en politik, som muliggør sådan en uhørt absurditet.

1% af de rigeste i verden ejer over 85% af alle menneskeskabte værdier. Og de er komplet ligeglade med deres medmennesker, som de kun betragter som deres nyttige idioter. Så få mennesker skal ikke sætte dagsorden over for SÅ mange mennesker. Og ikke nok med det. Det har et forbrug af ressourcer og deres aktiviteter skaber så meget forurening og CO2 udled hver i sær som et lille land.

Hvis der skal være en bare nogenlunde anstændig og menneskeværdig fremtid skal den uregulerede kapitalisme, som gør de mennesker mulige, stoppes og 90% af de ufattelige formuer som intet enkeltstående menneske kan gøre sig fortjent til og som er skabt ud af de 99% flid og arbejde, stoppes.

Det er den uregulerede kapitalisme, som er årsagen til alle ulykker i verden. Det er en politik, som fører verden lige ud over afgrunden. Hvis ikke det var for den grådige, hæmningsløse uregulerede kapitalisme, så var der for længst taget effektive skridt mod den truende klimakatastrofe, som uundgåelig nu er på vej.

Vi skal ikke beundre mennesker som Jeff Bezos. Vi skal foragte dem. De er kriminelle i menneskelighedens navn.

Tænk at denne verdens næstrigeste mand bruger så mange penge på kampagner mod fagbevægelsen ene og alene for at hjælpe og beskytte sine ansatte. Det er i hvert fald ikke for at holde sine egne udgifter nede, må vi da kunne forstå :)

Her til aften kunne vi i DR TVA kl. 18.30 hører, at verdens CO2 udslip skal toppe i 2025, hvis der overhovedet skal være en chance for at bremse en kommende klimakatastrofe. Det er tre år. Og samtidig med den melding stiger verdens CO2 udslip år efter år efter år. Men om tre år skal det altså være vendt. Til det billede høre så, at de 10% rigeste i verden udleder over 50% af den samlede menneskeskabte CO2 udledning årligt. En af dem, der udleder aller mest er en so Jeff Bezos med hygge raketturer ud i rummet - For noget sjovt skal de 180 milliarder dollars jo bruges på. Så det første skridt mod en redning af klimaet og civilisationens overlevelse, må være at afskære de 10% rigets for den del af deres forbrug og livsstil, som må betegnes som luksus. En luksus, som ikke er nødvendig. En luksus, som ikke er andet end en vane.

De mest velhavende og veltjenende, som gennem årtier har været de mest forurenende skal have hævet skatten betydeligt. Ligesom der skal genindføres en solid formueskat. Særligt over for de aller rigste. Pengene skal gå til at nedbringe CO2 udledningen på alle de måder det kan lade sig gøre. Der skal gives massiv statsstøtte til at få udskiftet olie og gas fyrer, der skal gives massiv statsstøtte til at få skottet så mange fossile biler som muligt, der skal hurtigst muligt bygges de planlagte energi øer med tilknyttede havvindmøller - Nu opskaleret til max. Der er nu planer om hele 20 GWh i Nordsøen. Nok strøm til over 20.000.000 husstande. Momsen skal fjernes på fødevare med lavt CO2 aftryk. Hastigheden på motorveje skal omgående sættes ned på 90 km/t. Det vil prompte nedbringe CO2 udledningen med op til 25% på fossile biler på motorvejene. Lastbiler skal retur til 70 km/t. Kørselsfradraget skal gradvis nedsættes, så folk søger arbejde tæt på deres bopæl og ikke 100 km væk.

Drænede vådområder i landbruget skal tages ud af drift og reetableres som vådområder. Tørlagte vådområder er skyld i hele 6% af den menneskeskabte CO2 udledning. Store trawler med bundgarnsfiskeri udleder 2%+ af den menneskeskabte CO2 udledning. Datacentre verden over udleder ligeledes 2%+ af den menneskeskabte CO2 udledning, og den er dramatisk stigende med stadig flere tetrabite data der skal flyttes døgnet rundt. De største syner her er streaming. For bare ti år siden fandtes det stort set ikke. Så luk det igen. Bare endnu en dårlig vane, som så meget andet vi har tilegnet os. Ikke mindst vores stærkt vanedannende forbrug af stort set alt. En bil kan ikke gøre det, to heller ikke, tre måske lige nu. En bolig på 250 m2+ og et sommer hus 150 m2+. Listen over ikke nødvendige fornødenheder kan hurtigt blive lang.

Men hovedparten af regningen skal ikke havne på de mindre bemidlede menneskers bord. Men på de mest velhavende, som også er dem, som har skabt den største part af CO2 udledningen - Forureneren betaler.

Det vil være et godt sted at starte. Og der er meget meget mere der kan gøres hurtigt.

Men den største udfordring af alle, det er så lige at få amerikanerne, kineserne, inderne, indoneserne brasilianerne og de milliarder af mennesker i verden, som har til mål at leve som os overbevist om, de skal lade være. Thjaaa. Der er en lang vej at gå før 2025.

God tur. Vi kunne have nået det med et fingerknips, hvis der var blevet taget politisk affære allerede i 1980, da vi godt var klar over det ville ende galt. Men som så meget andet, så gad vi ikke.

Og nu er tiden pludselig gået. Lige som livet.

Jo. Jeff Bezos er en være en.

Glemte lige. Produktionen skal sættes ned. En god start her vil være at indføre en fire dages arbejdsuge. Eller måske endog en 30 timers arbejdsuge på tre dage med 3x10 timer. Det vil fjerne 20% (40%) af pendler trafikken. Desuden, fredag er i forvejen kun en halv arbejdsdag for langt de fleste. Det vil give mere familie tid, tid til vores børn og vores gamle. Færre timer i børnehaven for de små. Tid til familierne igen selv kan tage sig af deres gamle i på fridage. Brug igen tid på og genopdag køkkenhaven m.v.. Mindre af folkesygdommen stress, angst og depressioner.

Kort sagt genopfinde det gode liv. Ikke mindst, at det gode liv ikke bare omhandler materielle ting og sager, men mennesker og naturen.

Tilbage i 60'erne og 70'erne var en indkomst nok til at forsøge familien både med villa (100 m2), bil, B&O farve TV og vovse, samt en tur til Mallorca og/eller camping ved Vesterhavet. Der var INGEN som savnede den livsstil vi nu har tilegnet os. Den er intet andet end en dårlig vane på alle måder.

Selv Jeff Bezos syntes det var sjovt i de gode gamle dage uden Amazon :-)

I de "go'e gamle dage" i 60'erne og 70'erne havde vi 6 dages arbejdsuge og vi arbejdede 40-42,5 timer om ugen. ;-)