Debat: Fingrene væk fra minimumsnormeringerne

Regeringen har undladt at frede minimumsnormeringer i nyt udspil. Men med minimumsnormeringer har vi sikret, at der lægges en bund under kvaliteten i daginstitutionerne. Den rettighed skal der ikke gives køb på!
Foto: Colourbox
”Lad medarbejderne bruge deres gode hoveder og varme hjerter.” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale, da hun lancerede regeringens vision om at bekæmpe bureaukrati, kontrol og statslig styring.

Som pædagog bifalder jeg den vision. For min erfaring er, at detailstyring oppefra sjældent er frugtbart og at det bedste resultat kommer, når dygtige medarbejdere får lov til at bruge deres viden og deres professionelle dømmekraft i deres arbejde.

Men derfor bliver jeg også bekymret, når regeringen i tale og i deres nyeste udspil om afbureaukratisering i kommunerne, sår tvivl om de minimumsnormeringer, som vi ikke engang er færdige med at indfase.

placeholder

Giv os frihed fra kommunernes styring!

Regeringen og Kommunernes Landsforening, KL, er i øjeblikket i gang med at forhandle nye aftaler på plads, som skal fjerne unødvendige regler og bureaukrati på dagtilbudsområdet. Så langt, så godt!

I regeringens udspil peges på 11 såkaldte ”hegnspæle”, som markerer de regler, som kommunerne ikke kan få dispensation eller frihed fra: 

Blandt dem er tilskuddet til private pasningsordninger og reglerne om støtte til børn i dagtilbud. Men minimumsnormeringerne er ikke nævnt med ét ord.

Den udlægning skal regeringen ikke hoppe på.

Det bekymrer mig: For som pædagog ved jeg, at gode normeringer er grundlaget, når pædagoger skal udfolde deres faglighed og professionelle dømmekraft.

Endnu mere bekymrende er det når KL, kort før forhandlingerne med regeringen, gik offentligt ud og advarede imod ”rigide normeringskrav”.

Den udlægning skal regeringen ikke hoppe på. Enhver der har arbejdet i en vuggestue eller børnehave og har undersøgt hvor alt det ”bureaukrati, kontrol og skemaer” kommer fra ved, at det i langt højere grad er skabt af kommunerne selv end statslige regler og love.

Så hvis Mette Frederiksen og regeringen ønsker at fagligheden skal sættes fri, er der brug for at pædagogerne får friheden af kommunerne til at sætte den faglige dømmekraft forrest, frem for omfattende dokumentation og one-size-fits-all-koncepter, som styrer pædagogernes arbejde.

placeholder

Hegn minimumsnormeringer ind

Regeringen må i afbureaukratiseringsdebatten gøre op med sig selv, hvem det er man vil ”sætte fri”: Medarbejderne med ”deres gode hoveder og varme hjerter” eller de kommunale forvaltninger med deres ”bureaukrati, kontrol og skemaer”?

Det giver ikke mere frihed for pædagogen på gulvet, hvis kommunerne får mulighed for snyde sig udenom minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Tværtimod.

Der er brug for, at regeringen gør minimumsnormeringer til en hegnspæl, som kommunerne ikke kan komme udenom.

Og at opmærksomheden for kommunerne skal gå på at skabe ordentlige rammer og frihed til pædagogerne, som skal have mulighed for at bruge deres faglige dømmekraft indenfor den ramme.

Pædagog og forretningsudvalgsmedlem i pædagogerne og klubfolkenes fagforening BUPL


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det første vi gør, når vi til stor glæde får børn er at aflevere dem i en institution. Og her bliver de så på forskellig vis indtil de fylder 18 år og bliver juridisk myndige for så at flytte hjemmefra. Vi når slet ikke, at lære dem at kende før de er væk igen.

Og denne "lykkelige" omstændighed skyldes udelukkende for at forældre, Mor som Far, så hurtigt som over hovedet skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet igen for det blå svindlerholds indtjening og berigelse.

Jo, lykken vare kun kort. I Danmark så kort som muligt. Det kan du takke det blå svindlerhold for.

Den eneste grund vi i Danmark sætter børn i verden er at tjene arbejdsmarkedet. De små får hamret ind i deres små hoveder, at livets indhold er arbejde, arbejde, arbejde. Helt fra den dag de første gang som 0,5 - 1 årig bliver afleveret til deres første institution, hvor pædagoger står klar med digitale afprøvede værktøjer til at vurdere de små's evner og mangler til deres fremtidige arbejdsliv. Er der fejl og mangler iværksættes der en lang række psykologiske forløb indtil en diagnose er fastslået. Og sådan fortsætter livet så for de små, siden større, siden som pensionist som 75 årig, hvis ikke døden er indtrådt før for at udløse store besparelse for det offentlige.

Sådan er livet i det "moderne" Danmark, tilrettelagt af det blå svindlerhold gennem de seneste 20 års svindel, bedrag og manipulation af den danske befolkning - Før den tid bestod Danmark af værdier, som til gode så mennesker. I den er den eneste værdi penge. Absolut intet andet. Og vores børn? De er gået fra at være små mennesker før i tiden til nu at være velafrettede online 12 tals robotter.

Jo rigere det danske samfund gennem tiden er blevet, jo mere utålelig er livet blevet for flere og flere mennesker. Det faktum kan du ene og alene takke det blå svindlerhold for. Er det sådan et liv du ønsker for dine børn?

Og ikke nok med det. Det blå svindlerhold's værdier har oven i købet langt vejen for menneskelighedens endelige vej ud over afgrunden gennem en menneskeskabt klimakatastrofe - Kan det overhovedet blive være? Vågn dog op for søren.

Du må lide af hukommelsessvigt, hvis du mener at alt var bedre i "de gode gamle dage" hvor der var 45 timers arbejdsuge mod nu 37 timer og "kun" 4 ugers ferie mod nu 6 uger.
Der er vist heller ikke mange børnefamilier med 3 børn i dag der bor i en 2-værelses lejlighed og man skal ikke mere en 20-30 år tilbage i tiden før der var mange lejligheder uden badeværelse.
Og når jeg nu er i gang, kunne du ikke spare os for dit evindelige "det blå svindlerhold" det virker efterhånden lidt trættende, hvert fald på mig.
Hvis man ikke er tilfreds med sit job, kan man jo bare starte som selvstændig i et en-mandsfirma, det kræver kun at man bliver momsregistreret og så kan man selv tilrettelægge sin arbejdstid, hvad er problemet? Den slags firmaer findes der mange af inden for både bygge- og servicebranchen.

det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
.

Annonce